İnşaat ve Malzeme

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN DOĞRU YALITIM ŞART

Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, doğru yapılan yalıtım ile ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşeceğini ancak yalıtım kalınlığı 5 cm olan bir mantolama sisteminden kimsenin verimlilik beklememesi gerektiğini söyledi.

Evlerde kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Bu enerjinin yarısı ısı yalıtımı olmadığı için boşa gidiyor. Yazın dahi enerji maliyetini önemli ölçüde düşüren yalıtımla (mantolama) hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Tüm binaların yalıtımıyla Türkiye yılda 10 milyar dolar tasarruf edebilir. Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, enerji verimliliği ve tasarrufu için doğru yalıtımın önemine dikkat çekerek geçtiğimiz mayıs ayında açıklanan Yalıtım Kredisi'nin bu anlamda önemli bir adım olduğunu ancak eski hatalar yapılırsa bunun da iyi neticeler vermeyeceğini saöyledi. Tiritoğlu, enerji verimliliği ve yalıtım ilişkisi konusundaki sorularımızı yanıtladı:

"YALITIM KALNILIĞI 5 CM OLAN BİR MANTOLAMADAN KİMSE VERİMLİLİK BEKLMESİN"

Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte oldukça önem kazanan enerji verimliliği ve enerji tasarrufu anlamında yalıtımın önemi nedir?
"Yalıtım en iyi yatırım" bizim sloganımız bu, senelerdir de dile getiriyoruz. Yalıtım kişisel bir sosyal sorumluluktur, sonuç olarak enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Enerji maliyetleri her geçen gün artmakta ve artık artan enerji maliyetleri tek başına bir mevzu olmaktan çıktı, şu an doğayı, insanlığı tehdit eden bir konu haline geldi. Enerji kaynaklarının sınırlı, ihtiyaçlarının ise sınırsız olması ve küresel ısınmanın önüne geçilememesi, insanoğlunu tehdit etmesi daha önemli bir mevzu olmaya başladı. Doğru yapılan yalıtım ile beraber tabii ki ısıtma ve soğutma maliyetleri düşer. Ancak doğru yalıtım ile bu çok önemli bir detay. Yalıtım kalınlığı 5 cm olan bir mantolama sisteminden kimse verimlilik beklemesin. Daha vahimi ise eskiden soğutma maliyeti hiç hesaba katılmıyordu, bu bölge sıcak mantolamaya, ısı yalıtımına gerek yok, 3 cm yalıtım levhası vuralım geçelim algısı vardı. Ancak günümüzde soğutma giderlerinin çok ciddi bir maliyet olduğunu iyice tecrübe ediyoruz. Enerji verimliliği için yalıtım şarttır ancak doğru yalıtım şarttır.

Mevcut yapı stoğunun yalıtımlı hale getirilmesiyle enerji verimliliği ve enerjide dışa bağımlılığının azaltılması noktasında elde edilecek kazançlar nelerdir?
Ülke ekonomimizde ciddi bir rahatlama olacaktır, döviz kaybımızı kazanca çevirmemiz ile beraber yeni yatırımlar yapılır, istihdam alanları açılır, toplum olarak refah seviyemiz artar. En büyük ekonomik giderimiz enerji çünkü, dışa bağımlılığın azalması, ekonomik özgürlüktür.

"YALITIM KREDİSİ'NİN 'YALITIM KALINLIK ŞARTI' OLMALIYDI"

Geçtiğimiz mayıs ayında açıklanan Yalıtım Kredisi’nin sektöre ve ülkemize katkısı konusunda neler söylemek istersiniz?
Çok yerinde bir gelişme olarak değerlendiriyoruz biz. Ama tabii ki kaygılarımız var, doğru yalıtım yapılması verimlilik sağlamak için çok önemli, eski hatalar yapılırsa iyi bir sonuç elde edemeyiz. Yüksek enflasyon sebebi ile artan malzeme fiyatları ucuz ve niteliksiz ürünlerle yalıtım yapılmasına olanak sağlıyor. Bu kredi ile hiç yoktan iyidir yalıtımı istemiyoruz, verimlilik arz eden, yalıtım gibi yalıtım yapılmasını istiyoruz. Bu kredinin şartı olmalıydı, yalıtım kalınlık şartı, Türkiye'deki her şehrin hak ettiği yalıtım kalınlık şartı.

"DOĞRU YALITIMLA BİNALARDAKİ KARBON SALINIMI DA AZALACAKTIR"

İklim kriziyle mücadele noktasında yalıtımın önemi nedir?
İklim krizini ile mücadelede kömür, doğal gaz, petrol gibi fosil yakıtların kullanımını bırakmak ve yerine rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak sera gazı emisyonunu düşürmektir hedef. En büyük enerji tüketiminin de konutlarda olması ve onları yalıtmamız önemli. Dünyada karbon salınımının yüzde 40'ı konut ve benzeri yapılardan kaynaklanmaktadır. Karbon salınımına neden olan enerji tüketiminin yüzde 80'i ise ısıtma ve soğutma için kullanıldığında ortaya çıkmaktadır. Binalarda ısı yalıtımı uygulaması yapıldığında, ısıtma ve soğutma için harcanan enerji miktarı düşeceğinden karbon salınımı da azalacaktır.

"2022'DE YAPILAN YAPILAN YALITIMLARIN 2-3 SENE SONRA ÇÖP OLMAMASINI ÜMİT EDERİM" 

Ekonomide yaşanan darboğazla birlikte yalıtım malzemelerinde fiyat unsurunun daha çok ön plana çıkması ve standartların altında ürünlerin tercih edilmesi noktasında neler söylemek istersiniz?
Çıkan Yalıtım Kredisi’nin şartlı olmasını beklerdim, yalıtım kalınlığı şartı olmalıydı. En az C sınıfı Enerji Kimlik belgesi yeterli değil, artan malzeme maliyetleri ile birlikte en aza yöneliyor herkes. 2023 hedeflerimizde Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (nSEB) var ve bu yapılar B sınıfı oluyor, 2022’de yapılan yalıtımların 2-3 sene sonra çöp olmamasını ümit ederim, sonuçta milli servet.