Pompalar, birçok endüstriyel tesisin omurgasını oluşturuyor. Çünkü pompalar olmadan endüstriyel tesislerdeki milyonlarca galon suyu, ham petrolü veya kimyasalı taşımak mümkün olmuyor. Sıvıları basınçlandırarak proses boyunca hareket etmelerini sağlayan pompalar, bu işlem esnasında önemli miktarda enerji tüketiyor. Bu nedenle endüstriyel tesislerin omurgasını oluşturan pompaları, doğru seçmek ve verimli bir şekilde yönetmek hem işletmelerin hem de dünyamızın geleceği açısından kritik önem taşıyor.

21-27 Aralık Verimlilik Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Erhan Özdemir, endüstriyel tesislerdeki prosesler için kritik öneme sahip olan pompaların doğru seçimi ve yönetilmesi ile sağlanacak enerji tasarrufu potansiyeline dikkat çekti:

“Pompalar, enerji yoğun sistemlerdir. Birçok endüstriyel tesis ile su ve atık su arıtma tesisindeki toplam enerji kullanımının yüzde 20 ila 60'ı pompalardan kaynaklanıyor. Bu nedenle pompa sistemlerinde enerji verimliliğini artıracak önlemler almayan endüstriyel tesislerin karbon emisyonlarını düşürmeleri ve Avrupa Birliği’nin 2026’dan sonra başlaması planlanan ‘Sınırda Karbon Vergisi’ uygulamasının mali yükümlülüklerini azaltmaları pek mümkün görünmüyor.

"Uzaktan Yönetilebilir Sistemler Tercih Edilmeli"

Pompaların gereksiz yere çalışması ve ihtiyaç duyulandan daha fazla enerji kullanılması da yaygın bir durumdur. Bu nedenle endüstriyel tesislerde, akıllı pompa tercih etmek gerekiyor. Çünkü akıllı pompaları, bina kontrol sistemlerine entegre ederek tüm sistemi, uzaktan anlık olarak izlemek ve böylece sistemin gereksiz yere çalışmasını önlemek mümkün.

"Değişim Yapılmalı"

Ayrıca mevcut pompa sistemlerinin enerji tüketim değerleri ölçülmeli ve yüksek tüketim yapan eski pompalar, yenileri ile değiştirilmelidir. Böylelikle sistemde verimlilik optimizasyonu sağlayarak enerjiyi ve çevreyi korumak mümkün hale geliyor.

ST Endüstri Zirveleri Tüm Hızıyla Başladı ST Endüstri Zirveleri Tüm Hızıyla Başladı

"Bakım Yaptırılmalı"

Pompalardaki aşınma sorunu da eneri verimliliğini yüzde 10 ila 25 arasında düşürüyor. Aşınma sürecini yavaşlatmak ve aşınmanın neden olduğu verimlilik kayıplarını azaltmak için pompa bakımını ihmal etmemek gerekiyor. Pompa bakımının yanı sıra boru tesisatının temizlenmesi ve bakımı da sistem veriminin artırılmasında önemli rol oynuyor.” dedi.

Editör: Haber Merkezi