Endüstriyel Nesnelerin Fieldbus'ı

Endüstriyel Nesnelerin Internet’i (IIoT) daha etkin operasyon ve bakım için zengin proses ve ekipman verileri sağlamayı vadetmekte. Konu her yerde konuşulmasına karşın işe nasıl başlanacağı henüz sislerin ardında durmakta. IIoT’de ilerleyen firmaların iki ortak özelliği bulunuyor: proje fazlar şeklinde ele alınıyor ve ilk fazlar Internet’e bağlanmayı içermiyor.

* * *

IIoT projelerinin ilk adımı dijital sensör ağı oluşturup kontrol sistemine bağlamak. Modern fabrikalar fieldbus içerdiklerinden bu aşamayı hızla tamamlayabiliyorlar. Kablosuz sensörler de kolaylaştırıcı etki yapıyor. Burada durum izleme, enerji yönetimi, korozyon vb. kategorilerinden hangisinin önce IIoT’ye taşınacağına da karar vermek gerekiyor. Amaç teknoloji edinmek değil, elde edilecek enformasyonun maliyetinden fazla fayda yaratması. 

* * *

Manüel veri toplama IIoT ile değişince veri miktarında artışlar oluşacak. Fayda da artan verilerin işlenmesi ile gelecek. Örneğin bir ekipmanın sağlığı sadece titreşim analizi ile değil, başka verilerle birlikte, örneğin bara akımının değişmesi ile beraber incelendiğinde daha iyi anlaşılabilecek. Bu nedenle de ikinci adım analitik yazılımlar ile eğitim almayı kapsamakta. 

Bu aşama tamamlansa dahi henüz Internet olmadığından Endüstriyel Nesnelerin Internet’i değil, Endüstriyel Nesnelerin Fieldbus’ı düzeyindeyiz. Bu işi kolay zannetmeyelim…