HaberOrtak

EKOMAT PROJESİ ATIK YÖNETİMİNİ ENTEGRE HALE GETİRİYOR 

GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret: “Geri dönüşüme fayda sağlayacak tüm sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alarak destek veriyoruz. 

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), sürdürülebilir hayata katkılarıyla öne çıkan ve “Türkiye’de Yeşil Nokta” simgesini kullanan ulusal ve küresel sanayi kuruluşlarının katılımına açık olarak düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, 1 Kasım 2022’de sahiplerini buldu. Çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarının desteklenmesi amacıyla bu yıl 6’ncısı düzenlenen ödül töreni, cam ambalaj sektöründe yenilikçi bir yaklaşımla faaliyet gösteren GCA’nın altın sponsorluğunda gerçekleştirildi. 

“ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 13’ÜNÜ CAM KIRIKLARIYLA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Konferansta konuşma gerçekleştiren GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Yenilenebilir enerji ve sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Doğal kaynaklarımız sınırsız değil. Bu sebeple GCA olarak dünyamızı bekleyen tehdidin bilincinde hareket ediyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz 800 ton. Bu rakamın yüzde 13’ünü dışarıdan aldığımız zam kırıklarıyla yapıyoruz. Cam ambalaj sektörü üreticisi olarak üzerimize düşen genişletilmiş üretici sorumluluğunu yerine getirmek, bizim olmazsa olmaz politikalarımızın başında geliyor” dedi. 

“DÖNÜŞÜME FAYDA SAĞLAYAN TÜM ÇALIŞMALARDA GÖREV ALIYORUZ"

Gayret, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Tüm üreticiler doğaya karşı daha duyarlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili atılan her adımın destekçisi olmaya devam edeceğiz. Hem gıda ve içecek sektöründe hem de ambalaj sektöründe geri dönüşüme fayda sağlayacak tüm sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alıyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli desteği veriyoruz. Ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına yardımcı olmanın gayreti içindeyiz. Bu bağlamda yüzde 100 ve sonsuz kez kendisine geri dönüştürülebilen bir malzeme olan camı global standartlara uygun üretirken, bir yandan da üretimdeki karbon ayak izini azaltacak projeler geliştiriyoruz” dedi.  

“EKOMAT PROJESİYLE ATIKLARI KAYNAĞA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”  

Ekomat projesi hakkında kapsamlı bilgiler veren Gayret: “Atıkların tekrar kaynağa dönüştürülmesi sürecinde her anı daha verimli kılmaya çalışıyoruz. Bu proje ile atık yönetimine dair her şeyi içeren entegre bir sistem yarattık. Asıl amacımız hem dönüşüm bilincinin oluşturulması hem de zorunlu depozito uygulaması ile atık yönetimi kurgusu için sayısal veri toplanması. Geri dönüşümün dijital dönüşümü olması bakımından bir ilk olan EKOMAT Projemiz, atıkların tekrar kaynağa dönüştürülmesi bakımından ilk olma niteliği taşıyor. Özellikle ambalaj sektöründe geri dönüştürülebilir ürünlerin tercih edilmesi çok önemli” dedi.