İlk duyduğumda ben de şaşırdım. “Şu an dünyanın en büyük fabrikasında mıyız?” Seramik sağlık gereçleri sektöründe üretim yapan, Türkiye’nin en önemli şirketlerinden Eczacıbaşı Vitra’ya ait üretim tesisi gerçekten “sektörünün” en büyüğü olma özelliğini taşıyor ve oldukça ciddi sayıda robotlarla üretim gerçekleştiriyor.
…..

İnşaat sektörü, ülke çapında önemli işlere imzasını atmaya devam ederken, Türkiye'nin dışa açılma çabalarında büyük bir yer tutuyor. Diğer yandan sektör, ülke içindeki stratejik yatırımlardan biri konumunda ve 200'e yakın yan sektörüyle ülkemizin büyümesinde oldukça büyük bir rol oynuyor. Son dönemde, gerek iskele kalıp endüstrisi gerekse yapı kimyasalları sektörü, dünyanın kullandığı teknolojileri kendi sistemlerine dahil etme yarışı içine giriyor. Robotlar Çin gibi bir pazarla rekabet edebilmek için mükemmel aygıtlar haline dönüşüyor.

Sadece inşaat malzemeleri sektörü değil, hangi sektör olursa olsun bir üretim kendini tekrarlıyorsa mutlaka ve mutlaka robot kullanılmalı. Özellikle inşaat sektöründe ürünler tonajlı olduğundan, üretimin altından insan gücü ile kalkmak zor, zahmetli ve çok maliyetli. İşte bu yüzden her zaman dediğimiz gibi seri üretimin olduğu her birimde robotlar kullanılmalı… Ki zaten inşaat malzemeleri sektöründe de robot kullanımı geçen seneye oranla büyümeye devam etmiş. Özellikle alçı, çimento, yapı kimyasalları gibi yüksek oranda ortamda toz üreten ve ağır olması sebebi ile insan ile manuel istiflenmesi zahmetli olan ürünlerde daha fazla tercih ediliyor.

…..

Bu sayımızda otomotiv yan sanayinin uluslararası önde gelen dev şirketleri Autoliv ve Toyota Boshoku’nun üretim hatlarını da sayfalarımıza taşıdık. son teknoloji ile donatılan, robotlarla desteklenen fabrikaların Türkiye’de gittikçe yaygınlaşması umut vaat edici… örneklerin daha da çoğalmasını diliyoruz…

İyi okumalar dilerim.