1883 yılında İsveç'te kurulan köklü bir tarihe sahip olan Alfa Laval, ısı transferi, seperasyon ve akış ekipmanları olmak üzere üç ana teknolojiye odaklanıyor. Doğal kaynakların sorumlu bir şekilde kullanılmasını teşvik ederek; daha fazla enerji verimliliği ve ısı geri kazanımı, daha iyi su arıtma ve azaltılmış emisyonlar aracılığıyla çoğu endüstriyel prosesin çevresel etkisini azaltmaya yardımcı oluyor.
MAYASINDA "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" VAR
ST Endüstri Radyo'da İsveç Endüstrisi ve Sürdürülebilirlik programına konuk olan Alfa Laval Türkiye Genel Müdürü Serdar Şengün, daha iyi bir dünya için müşterilerine sundukları faydayı şu sözlerle anlatıyor: "Alfa Laval, araştırma ve geliştirmeye büyük yatırımlar yaparak yılda ortalama 100 yeni ürün piyasaya sürüyor ve 4 bin 200'den fazla patente sahip. Bu yenilikçilik taahhüdü, en yeni çözümlerimizde açıkça görülüyor. Örneğin, patentli AlfaFusion teknolojisi ile geliştirilen AlfaNova GL50, yakıt hücresi sistemleri ve ileri elektroliz çözümleri için özel olarak tasarlanmış ilk Alfa Laval eşanjörü. Bu ürün, enerji kayıplarını en aza indirerek ve verimliliği artırarak yeşil enerjiye geçişte önemli bir rol oynuyor. Bir diğer yenilik ise, denizcilik endüstrisinin karbon azaltma hedeflerini destekleyen metanol yakıtlı buhar kazanlarımız. Bu kazanlar, metanolü yakıt olarak kullanma esnekliği sunan dünyanın ilk kazan sistemleri. Ayrıca, Yaşam Döngüsü Değerlendirme Çözümümüz (Life-cycle Assessment Solution), gıda ve içecek ürünlerinin çevresel etkisini hesaplayan, analiz eden ve doğrulayan abonelik tabanlı bir yazılım çözümü. Bu çözüm, müşterilerimizin çevresel etkilerini ve yaklaşan AB direktiflerine uyumlarını belirlemelerine yardımcı olur. Tüm bu yenilikler, mevcut müşterilerimizin süreçlerini iyileştirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, ortaya çıkan tabloda yeni endüstriyel ortaklıklar ve teknoloji alanları açmaktadır."
HİDROJEN UYGULAMALARINDA YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR
Alfa Laval'in, dünya genelindeki karbon nötr hedeflerine uyum sağlamak adına mevcut ürün portföyünü yenilemekte ve inovatif yeni ürünler ile çözümler üzerinde yoğun bir şekilde çalışmakta olduklarını aktaran Şengün, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hidrojen pazarı yüksek inovasyon ihtiyaçlarıyla dikkat çekmektedir. Alfa Laval, son yıllarda hidrojen pazarında yer alarak elektrolizörler ve yakıt hücreleri alanlarında öncü ürünler ve teknolojiler geliştirmiştir. Bu yüksek potansiyeli fark eden Alfa Laval, elektrolizörler ve yakıt hücresi teknolojilerinden sorumlu yeni bir iş birimi kurdu ve endüstri liderleriyle işbirliği yaparak hidrojen uygulamalarında yeni ürünler geliştirmeye devam etmektedir. Şirketin ısı transferi ve endüstrileşme alanındaki kapsamlı uzmanlığı, hidrojen ekonomisini hızlandırmak için benzersiz bir konumda olmasını sağlamaktadır.
KARBON EMİSYONLARINA DOST YENİ YAKIT: METANOL
Denizcilik endüstrisinde ise metanol yakıtına geçiş önemli bir örnek. Metanol, taşıma sektörünün daha temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları arayışıyla uyumlu bir şekilde giderek daha uygulanabilir bir deniz yakıtı olarak öne çıkmaktadır. Yenilenebilir kaynaklardan üretildiğinde, metanol CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir.
Metanolle çalışan bir gemiyi işletmek, gemideki ekipmana, güvenliğe ve kullanıcı dostu olmaya büyük özen gösterilmesini gerektirir. Örneğin taşımacılık sektöründe dünya devlerinden birinin 172 metre uzunluğundaki yeni bir gemisi, FCM Metanol yakıt tedarik sistemi, metanol hazır buhar kazanı sistemi, tatlı su jeneratörü, ısı eşanjörleri ve separatörler dahil olmak üzere Alfa Laval'ın bir dizi ürünü ve çözümüyle donatılmıştır. Bu bileşenler, enerji tasarrufu ve azaltılmış karbon ayak izi yoluyla gemi verimliliğini artırırken aynı zamanda metanolün yakıt kaynağı olarak kullanılmasını sağlamak için titizlikle tasarlanmıştır. Alfa Laval, yıllar içinde alternatif yakıtlar ve enerji açısından verimli çözümler için yeteneklerini genişleterek öncü bir çözüm sağlayıcısı olarak kendini kanıtlamıştır."
MÜŞTERİ EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Müşterilerine sundukları ürün ve çözümlerin yanı sıra eğitim konusunda da destek olduklarını söyleyen Şengün, son olarak şunları söyledi: "Ayrıca, iş ortaklarımızı ve satış ve servis mühendislerimizi, müşterilerimizin proseslerini iyileştirebilmeleri konusunda daha yetkin hale getirmeye çalışıyoruz. "Energy Hunter" adını verdiğimiz bir inisiyatif ile atık ısının nasıl değerlendirilebileceği, düzenli bakım sayesinde nasıl enerji tasarrufu yapılabileceği, suyun ve ürünün geri kazanımı gibi hem dünyamıza hem de müşterilerimize fayda sağlayan çözümleri anlatmak üzere sürekli eğitimler düzenliyoruz."