İnşaat ve Malzeme

Doka’dan Sürdürülebilirlik Yolunda Önemli Adım

Doka, karbon emisyonlarını azaltma ve küresel ısınmanın sınırlandırılmasına katkıda bulunma konusundaki kararlılığını gösteren önemli bir adım attı ve kendi sektöründe ‘Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne (SBTi) uyumlu ilk firma oldu.

Doka, karbon emisyonlarını azaltma ve küresel ısınmayı sınırlama hedefiyle, kendi sektöründe Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) ile uyumlu ilk firma oldu. SBTi, şirketlerin sera gazı emisyonlarını Paris Anlaşması doğrultusunda azaltmalarına destek veren bir girişim. Doka, bu çerçevede 2040 yılına kadar net sıfır karbon hedefini benimseyerek, 2030’a kadar emisyonlarını yüzde 42 azaltmayı taahhüt etti.

Doka CEO’su Robert Hauser, bu girişimin şirketin sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, ”Net sıfır karbon uygulamasına geçiş hem kararlılık hem de istikrar gerektiren kompleks bir süreç. SBTi'ye taahhütte bulunarak sürdürülebilirliğin bizim için sadece bir sözcükten ibaret olmadığını, ciddi bir iş olduğunu göstermek istiyoruz. Sürdürülebilir uygulamaların ve çözümlerin, müşterilerimizin geleceğe dönük, rekabetçi bir inşaat sektöründe başarılı olmalarına yardımcı olmanın anahtarı olduğuna inanıyoruz.” dedi. Şirket, yenilenebilir enerji kullanımı, döngüsel ekonomi ve düşük karbonlu malzeme tercihleri gibi alanlarda çalışmalar yapıyor. Doka ayrıca, ürünlerinin karbon ayak izini ölçerek, sektörde veri temelli sürdürülebilirlik kriterlerinin oluşturulmasına öncülük ediyor. Bu adımlarla Doka hem inşaat sektörünün karbon salınımını azaltmayı hem de uzun vadeli sürdürülebilir çözümler sunmayı hedefliyor.

İnşaat sektörü hem artan yasal gereklilikler hem de çevresel etkiyi azaltmaya yönelik acil ihtiyaç nedeniyle, daha sürdürülebilir uygulamaları benimseme konusunda artan bir baskıyla karşı karşıya. Çünkü küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 37'sinden sorumlu olan sektör, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit bir role sahip. Doka, bu konuyu yalnızca çevresel bir sorumluluk olarak değil, aynı zamanda sürekli gelişen inşaat piyasasında uzun vadeli başarı sağlayabilecek daha esnek ve sürdürülebilir iş modelleri oluşturmak için bir yol gösterici olarak görüyor.

Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi -Science Based Targets initiative); Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), Sürdürülebilir Şehirler Ağı (WIR) Karbon Saydamlık Projesi (CDP) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) arasında yapılan iş birliği sonucunda kurulan bir girişim. SBTi ile firmaların Paris Anlaşması’yla uyumlu bir şekilde sera gazı emisyonlarını azaltmalarına destek olmak amaçlanıyor.