Otomasyon

Doğru Veriler Işığında Zamanında Müdahaleyle Yönetim Mümkün

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Servo Motion ve PLC Ürün Müdürü Ali Kıbrıslı, ST Endüstri Radyo'da yayımlanmakta olan Otomasyonun Seyir Defteri programında yapay zekâ, dijital ikiz ve veri analitiği gibi yeni teknolojilere ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Servo Motion ve PLC Ürün Müdürü Ali Kıbrıslı, ST Endüstri Radyo'da yayımlanmakta olan Otomasyonun Seyir Defteri programında yapay zekâ, dijital ikiz ve veri analitiği gibi yeni teknolojilere ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Mitsubishi Electric olarak önem verdikleri konuların başında endüstriyel üretimin yapay zekâ ile desteklenmesinin geldiğini söyleyen Kıbrıslı, Sanayi 4.0’a yanıt veren dijital fabrika konsepti e-F@ctory ve tescilli MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) teknolojisi ile şirketlerin yapay zekâdan maksimum fayda elde etmelerini sağladıklarının altını çizdi. Kıbrıslı, "Üretim süreçlerinde Mitsubishi Electric robotların kullanımı, kullanıcılara mekatronik sistemler, sistem tasarımı, hızlı geçişler ve robot-insan etkileşimi gibi konularda büyük kolaylık sağlıyor. Montaj uygulamalarında da Mitsubishi Electric robotların kullanımı, kullanıcılara mekatronik sistemler, sistem tasarımı, hızlı geçişler ve robot-insan etkileşimi gibi konularda büyük kolaylık sağlıyor." dedi.

ESNEK ÜRETİME ÖNEMLİ KATKI

Mitsubishi Electric robotlarda kullanılan MAISART teknolojisinin, kullanıcılara hem yeni iş tanımlamalarını kolaylaştıracak akıllı mühendislik araçları hem de devamlı üretimin sağlanması için kestirimci bakım fonksiyonları sunduğunu söyleyen Kıbrıslı, "MAISART teknolojisi ile robotlu hücrelerin hızlı bir şekilde devreye alınabilmesi ve bir üründen diğer ürüne hızlıca geçiş yapılabilmesi de esnek üretime önemli katkı sağlıyor. Robotun anlık çalışma performansına bağlı olarak parça ömrü parametrelerini sürekli değerlendiren yapay zekâ, daha hızlı ve verimli çalışması için robotun yazılımında aktif değişiklikleri kendisi yapıyor." dedi.

Mitsubishi Electric e-Factory konsepti sayesinde de üretim tesislerinin tedarik, üretim, satış ve satış sonrasına kadar tüm süreçlerde kullanabilecekleri, hem donanım hem yazılımdan oluşan komple bir çözüm platformu sunduklarını söyleyen Kıbrıslı,  "E-factory konsepti sayesinde harici ürünler, görüntü işleme sensörleri, sensörler, pnömatik sistemler gibi farklı sistemlere de rahatlıkla adapte edilebiliyor. Robotlar arası koordinasyonun kolaylığı, iQ-R Platform ile tek bir kontrolcü üzerinden kontrol edilebilen birden fazla robot, birbirleri ile konuşan ve birbirlerinin alanlarına girmeden işlem sıralarını bekleyen, gerektiğinde birbirleri ile tandem çalışabilen ve erişim alanını pratik şekilde kullanan robotlar, fabrikalarda süreçleri son derece kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. MAISART teknolojisi ile robotlu hücrelerin hızlı bir şekilde devreye alınabilmesi ve bir üründen diğer ürüne hızlıca geçiş yapılabilmesi de esnek üretime önemli katkı sağlıyor. Bu konsept içinde artık üretim firmalarının rakiplerinden ayrışmasını sağlayacak edge computing, veri analizi ve bulut entegrasyonu çözümlerimiz de bulunuyor." şeklinde konuştu. 

COBOT MELFA ASSİSTA

"Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri’nin yapay zekâ destekli robotlarında özel fonksiyonların kullanımı, kestirimci bakım fonksiyonları ve kolay programlama arayüzleri standart olarak geliyor." diyen Kıbrıslı, "Cobotumuz Melfa Assista, üzerinde takılı kamerasıyla yapay zekâ destekli otomatik kalibrasyon özelliği sayesinde devreye alma süresinin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Melfa Assista’nın açık haberleşme altyapısı sayesinde, içeride koşan yapay zekâ yazılımlarının yanı sıra dışarıdaki başka platformlarda geliştirilen yazılımların da sonuç verilerinin 5G haberleşmesi üzerinden taşınması mümkün oluyor. Haberleşme tarafında sınırlamaların olmaması, farklı ekipman ve yazılımların esnek entegrasyonu ile tamamen kullanıcının ihtiyacına göre şekillenen bir üretim tarzının hayata geçirilmesine imkân sağlıyor." diyerek sözlerini sürdürdü.

Sanayi 4.0 çözümleri arasında yer alan dijital ikiz uygulamalarıyla senkronize edilmiş dijital ve gerçek üretimi mümkün kıldıklarını söyleyen Kıbrıslı, "Dijital ikiz uygulamaları; sadece geliştiriciler için değil, aynı zamanda tesis ve fabrika yöneticileri için de birçok farklı alanda süreci dijitalize ediyor. Fiziksel olan bir nesne ya da sistemi simüle edebilen, 3D modelli bir dijital kopya olarak tanımlanan dijital ikiz uygulamaları, üretim dünyasında yeni bir dönüm noktasını temsil ediyor." diyerek dijital ikizin önemine de vurgu yaptı.

İŞLETMELERİN ATIK ÜRETİMİNİ AZALTMALARINA DESTEK OLUYOR

Kıbrıslı son olarak, "Mitsubishi Electric olarak Scada ve dijital ikiz ürünlerimiz ile çok gelişmiş çözümler sunduğumuz görüntüleme alanında da belirli hedefler doğrultusunda toplanan veriyi; kullanıcıya üretim verimi, hata analizleri, kestirimci bakım, gerçek zamanlı datalara bağlı yönetim ve yönlendirme gibi çeşitli amaçlarla istediği formatlarda sunabiliyoruz. Bu sayede kullanıcıların sistemi doğru veriler ışığında zamanında müdahale ile yönetebilmesi mümkün olurken durmalara sebebiyet verebilecek hataların da önüne geçilmesi sağlanıyor.  

Mitsubishi Electric’in akıllı teknolojilerle donatılmış görsel denetim yazılımı MELSOFT VIXIO, kullanıcıların özel bir bilgiye ihtiyaç duymadan yapay zekâ çözümlerinden faydalanmalarını mümkün kılıyor. Bu yazılım, üretim süreçlerindeki hatalı çıktıları en aza indirmeye yardımcı olarak, işletmelerin atık üretimini azaltmalarına destek oluyor." diyerek sözlerini tamamladı.