Temiz ve ucuz enerji kaynağı olan doğal gaz, Türkiye’de giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Kullanıcılarına büyük konfor sunan doğal gaz, yanma kolaylığı ve hızı bakımından da büyük tehlike oluşturuyor. Çünkü yaşam alanlarında ortamdaki gaz hacminin yüzde 5 ila 15 arasında bir seviyeye ulaşması, patlamaya ve yangına neden olabiliyor.
Son yıllarda Türkiye genelinde artan doğal gaz yangınlarının ciddi can ve mal kayıplarına neden olduğunu belirten Üçay Mühendislik Operasyon Direktörü Zafer Çüman, yaşam alanlarında doğal gazdan kaynaklı olarak meydana gelen patlama ve yangınları önlemek için yapılması gerekenlere dikkat çekti:
Doğal gaz dönüşümünde yapılan hatalar yangına neden oluyor
Evlerde ve işyerlerinde meydana gelen doğal gaz patlamaların ve yangınların; eski veya hatalı doğal gaz tesisatı, bakım eksiklikleri ve kullanıcı hatalarından kaynaklı olabildiğini söyleyen Zafer Çüman, "Hataları minimize etmek için öncelikli olarak doğal gaz dönüşüm sürecinde gerekli önlemleri almak gerekiyor. Evlere veya işyerlerine döşenecek doğal gaz tesisatı için mühendislik kabiliyeti yüksek bir firma ile çalışılması büyük önem taşıyor. Çünkü yanlış projelendirme, standartlara uygun olmayan aparat seçimi ve yanlış döşenen gaz borularından kaynaklı kaçaklar hem sağlığı bozuyor hem de yangına neden oluyor." açıklamasında bulundu.
Periyodik bakım ve denetimler ihmal edilmemeli
Çüman, konuşmasına şöyle devm etti: "Doğal gaz tesisatının ve cihazlarının düzenli olarak kontrol edilmesi, güvenli kullanım açısından kritik önem taşıyor. Yetkili servisler tarafından yapılan periyodik bakım ve denetimler sayesinde olası gaz kaçakları veya teknik arızalar erkenden tespit edilerek, büyük kazaların önüne geçilebiliyor. Özellikle kombi, şofben ve ocak bağlantılarının yılda en az bir kez uzman ekipler tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca, apartman ve site yönetimlerinin merkezi sistemleri, belirli aralıklarla denetime tabi tutması da güvenli yaşam alanları oluşturulmasında önemli rol oynuyor."