Kısaca PLM dediğimiz Ürün Yaşam Çevrimi Yönetimi, CAD, CAE ve PDM’in evrimlerinin son fazında birleşmeleriyle ortaya çıkmıştır. 2000’lerin başında doğan PLM ürün merkezli bir kavramdır ve ürünü konsept aşamasından alıp pazardaki ömrü tükeninceye kadar içinde tutar. Buna ürünün ana rahmine düşmesinden mezarına girinceye kadarki tüm önemli olaylarının hem planlanması, hem kaydedilmesi diyebiliriz. Ürünün detay tasarımı, prototipinin hazırlanması, testlerinin yapılması, lansmanı, modifikasyon kararları hep PLM içinde de yaşar. Ürünün kendisi fiziksel dünyadayken dijital ikizi de PLM dünyasındadır.
* * *
İmalatın ve hayatın hızla dijitalleşmesi dijital ikiz kavramını doğduğu PLM dünyasının çok ötelerine taşımıştır. Bugün dijital ikiz her fiziksel nesnenin sanal ortamdaki karşılığına denk gelen her şeyi ifade eder hale gelmiştir. Ürünlerin yanı sıra üretim ekipmanları, kullanıcılar, servis ve yedek parça envanterleri de sanal ortama taşındığından dijital ikiz nesnelerinin sayısı çok artmıştır. Diğer deyişle ürün tasarım faaliyetleri, satın alma, malzeme hareketleri, imalat faaliyetleri, kullanıcı deneyimi yönetimi, bakım ve servis yönetimi, kısacası değer zincirinin tüm halkaları dijital ikize sahiptirler.
* * *
Dijital ikiz kavramı ilk ortaya atıldığında temel beklenti fiziksel prototiplerin yerini alan sanal prototipleme sayesinde sağlanacak zaman ve maliyet tasarrufu idi. Simülasyon araçlarının gelişmesi sayesinde tüm beklentiler karşılandı. Bugün artık dijital ikiz yalnızca ürün geliştirme projelerinin verimliliğini arttırma vaadi ile sınırlı kalmıyor. Ürünlerin, değer zincirinin ve tüketici kümesinin topyekun daha başarılı yönetimini garanti ediyor. Ancak bir koşulu var. Dijital ikiz fiziksel ikizine eşit olmak zorunda!
Bu eşitliği kurabilirseniz gelecekte yer alma şansınız var.