AİG Mühendislik Genel Müdürü, TEKDER (Teknik Elemanlar Derneği) Danışma Meclisi Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Ali İhsan Gündoğdu ST Endüstri Radyo'da yayınlanan "Depreme Dayanıklı Binalar" programına konuk oldu. Gündoğdu, olası İstanbul depremi ve deprem anında olabilecek senaryolar ve veriler, kentsel dönüşüm ve İstanbul'daki yapı stoku hakkında açıklamalarda bulundu.

ÇEDBİK Yeni Dönem Yönetim Kurulu Belli Oldu ÇEDBİK Yeni Dönem Yönetim Kurulu Belli Oldu

FOTO: AİG Mühendislik Genel Müdürü, TEKDER (Teknik Elemanlar Derneği) Danışma Meclisi Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Ali İhsan Gündoğdu

Konuşmasına TEKDER'in (Teknik Elemanlar Derneği) faaliyetlerini anlatarak başlayan Gündoğdu, beklenen olası İstanbul depreminde oluşabilecek senaryoları anlattı. "Deprem öldürmez, depreme karşı riskli bina öldürür" diyen Gündoğdu, "1999 depreminden sonra halkımızda bir bilinç oluştu. Halkımızın daha fazla bilinçlendiğini görüyoruz. Türkiye, çok önemli bir fay hattının üzerinde, ülkemizde iki önemli fay hattı bulunuyor. Faylar, belirli aralıklarla kırılarak enerji boşalması yaşanıyor. Ülkemizde birçok deprem oldu, olmaya da devam ediyor. Depremin ne zaman olacağının tarihini veremeyiz ancak depremler olacak, bizler hazırlıklı olmalıyız." açıklamasında bulundu.

"DEPREM HAYATIMIZIN BİR GERÇEĞİ"

Depremin hayatımızın bir gerçeği olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Depremle beraber yaşamayı öğrenmeliyiz ve hazırlıklı olmalıyız. Deprem öldürmez, depreme karşı riskli bina öldürür. İstanbul'da yapı stokuna baktığımızda, yapıların yüzde 70'inin depreme karşı riskli olduğunu söyleyebiliriz, riskli yapı stokunu eritmek gerekiyor. Her binayı ayrı ayrı gözlemlememiz gerekiyor. Yapı stokuna baktığımızda hiçbir mühendislik almamış yapılarla karşılaşıyoruz. Binamızın dışına yeterince bakmıyoruz." diye konuştu.

"MARMARA BÖLGESİ, ÜLKEMİZİN KALBİ"

Gündoğdu, "İstanbul, Bursa, Kocaeli kısacası Marmara Bölgesi ülkemizin kalbidir. Olası bir deprem olması durumunda her yönüyle sosyal, ekonomik değerlerimiz etkilenir. Dolayısıyla bu konuyla alakalı doğru adım atılmalı. Kentsel Dönüşüm Yasası 2012'de çıktı ve 6 Şubat depremlerinden sonra daha uygulanabilir hale geldi, değişiklikler yapıldı. Maliklerin çoğunluk olma oranı yüzde 50'ye indirildi. Yasal süreçler kısaltıldı, yarısı bizden kampanyası oluşturuldu. Tebligat konusunda da değişiklikler yapıldı." şeklinde konuştu.

Gündoğdu, "Bizler yönetmeliklere göre binalarımızı tasarlarız. Rutubet, betonun düşmanıdır. Binalarımızı korursak hiçbir riskle karşılaşmayız. Bodrum katlara inerek nem ve rutubet var mı diye kontrol etmeliyiz. Eğer nem ve rutubet varsa, zaman kaybetmeden kolon kiriş donatılarına bakmalıyız ve uzman görüşleri almalıyız. Teknik elemanlar sizleri doğru yönlendirir, performans analizinin yapılması önerilir. Performans analizi dediğimiz, binanın deprem performansıdır. Karot alınır; beton, basınç, dayanım tespit edilir. Sonrasında öneriler sunulur. Bunun sonucuna göre bina, riskli bina statüsüne girer ve bina hemen tahliye edilir. Vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum, yarısı bizden kampanyası kaçırılmamalı." diyerek sözlerini tamamladı.