Herkes için huzur ve güvenle yaşanabilir yapıların inşa edilmesinde katkı sağlamak istediklerini, herhangi bir yapı içerisinde kullanılması gereken ve kullanıldığında binanın dayanıklılığını ve ömrünü artıracak tüm ürünleri ürettiklerini açıklayan solidian & kelteks Türkiye Genel Müdürü Samed Uslu sorularımızı yanıtladı.

Whatsapp Image 2024 06 27 At 11.59.47 (1)

“Hazır Beton Endeksi” 2024 Mayıs Ayı Raporu Açıklandı “Hazır Beton Endeksi” 2024 Mayıs Ayı Raporu Açıklandı

Depreme hazırlık nasıl yapılmalı? Sizin önerileriniz neler?

Bizler bu konunun hiyerarşik olarak yukarıdan aşağıya doğru yani kural koyuculardan uygulayıcılara doğru gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün ülkemizdeki tüm yapılarda en yaygın kullanılan betonarme taşıyıcı yapı sistemleri ile maliyeti çok fazla yükseltmeden ülkermizde olabilecek büyüklükteki depremlere dayanıklı binalar inşa edilebileceğini biliyoruz. Son versiyonu 2018’de yayımlanan ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği bu konuyla ilgili yasal yaptırım aracı olarak mevcut. Bu yönetmelik, hem yeni yapılarda hem de mevcut yapılar için uygulanması demek, kaçak yapılaşmanın engellenmesi demek, depremlerde yaşanan can ve mal kaybının en aza indirgenmesi veya tamamen sıfırlanmsı demek. Evet bu konuda maalesef sınıfta kaldığımız çok fazla alt başlık mevcut fakat hemen bugün işe başlamak, yarın başlamaktan her zaman iyidir. Haliyle; kurallara uyarak ve inşa faaliyetlerinin mühendislik hizmetleri açısından denetimini sağlayarak, deprem güvenliği dramatik bir şekilde artacaktır. Fakat elbette belirtmem gereken en önemli nokta hem bu saydığım tüm aşamaların en başı, yani zincirin ilk halkası için de; tüm bu aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanması sonrası için de en önemli ve yegane parametre sadece eğitim.

Dünyada deprem dayanıklı binalar tasarlamaya yönelik ne tür teknolojiler revaçta? Siz bu gelişime nasıl yön veriyorsunuz?

Depreme dayanıklı binalar için birkaç önemli başlangıç noktası var. Bunlar rijitlik ve dayanım, planda ve düşeyde düzenlilik, yedekli tedbirler, temel, kesintisiz yük zinciri ve darbe emiciler. Herhangi bir yapının depreme dayanıklı olabilmesi için bu kriterler göz önüne alınır ve doğru ürün, doğru uygulama ile yapı oluşturulur ise depreme dayanıklı olmama gibi bir durum olamaz. Tüm dünyada son teknolojiler elbette deprem yalıtımı/izolatörler, sarkaçlar, sismik görünmezlik pelerinleri, perde duvarlar ve çelik levhalarla güçlendirilmiş perde duvarlar, çelik çapraz diyaframlar ve yapay zekâ destekli deprem algılama sistemleri olarak sıralanabilir.

RÖPORTAJIN TAMAMI ST İNŞAAT YAPI&MALZEME DERGİSİNİN TEMMUZ SAYISINDA!

https://dergi.stendustri.com.tr/ link üzerinden "St İnşaat Yapı ve Malzeme" dergisine ulaşabilirsiniz.

Editör: Merve Kaya