İnşaat ve Malzeme

"Depreme Hazırlık İçin Yapı Stokları Hızla Dönüşmeli"

Ersel İnşaat CEO’su Eren Curo: “Deprem performans analizi yapılmadan güçlendirme öngörülemez. İstanbul’daki yapı stoku bir an önce dönüştürülmeli, ancak sürecin tamamlanması en az 20 yıl alabilir.” dedi.

Deprem riskine karşı yapı güvenliği sağlamak için performans analizi ve güçlendirme çalışmaları büyük önem taşıyor. Bu konuda sahada ve laboratuvarda geniş bir yelpazede hizmet sunan Ersel İnşaat Yapı Kontrol Denetimi ve Laboratuvarı’nın CEO’su Eren Curo, yapı dönüşüm sürecindeki kritik noktaları vurguladı.

FOTO: Ersel İnşaat Yapı Kontrol Denetimi ve Laboratuvarı’nın CEO’su Eren Curo

"Performans Analizi Olmadan Güçlendirme Yapılamaz"

Saha çalışmalarının numune alımıyla başladığını belirten Eren Curo, “Bir yapının deprem performans analizi yapılmadan güçlendirme öngörülemez. Öncelikli olarak, sanayi bölgeleri ve organize sanayi bölgelerindeki (OSB) yapıların dönüştürülmesi hedeflenmeli. Çünkü konut stokunun yoğunluğu ve karmaşık durumu nedeniyle dönüşüm süreci daha uzun zaman alacaktır” dedi.

"Laboratuvar ve Saha Çalışmaları Entegre İlerliyor"

Curo, saha çalışmalarının detaylarını şu şekilde anlattı:
“Öncelikle sahada mevcut yapının projesi çıkarılıyor. Eğer proje yoksa röleve çalışmasıyla binanın güncel durumu tespit ediliyor. Ardından karot, sıyırma, röntgen, sondaj ve sismik testler gibi uygulamalarla veriler toplanıyor. Bu veriler laboratuvarda analiz edilerek binanın sağlamlığı, güçlendirme ihtiyacı veya yıkım gerekip gerekmediği belirleniyor. Bu süreçte, güçlendirme kararı alınırsa buna uygun projeler geliştiriliyor.”

"Hedef: Daha Güvenli Yapılar"

Curo, şimdiye kadar birçok sanayi tesisi ve fabrikanın güçlendirme projelerini tamamladıklarını ifade ederek, “Hatay ve Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki çalışmalarımızın yanı sıra İstanbul’da da eski yapı fabrikalarda güçlendirme projeleri gerçekleştirdik. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılarda güçlendirme ihtiyacı hemen hemen kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.

"Dönüşüm Süreci Zaman Alacak"

Son olarak, İstanbul’un yapı stokunun dönüşümünün hızla tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Curo, “Ne yazık ki yapı stokunun dönüşümü için geç kalınmış durumda. Konut stokunun yoğunluğu bu süreci zorlaştırıyor ve en iyi ihtimalle bu dönüşümün 20 yıl süreceğini öngörüyoruz. Ancak hızlı adımlar atılması, hem olası afetlere hazırlık hem de can kayıplarını önlemek adına hayati önem taşıyor” dedi.