ST Endüstri Radyo’da gerçekleşen “Depreme Dayanıklı Binalar” programında rggA Mimarlık kurucusu ve Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkan Yardımcısı Güneş Gökçek, depreme dayanıklı binalar tasarlamanın önemine vurgu yaptı. Mimarlık eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başladığını belirten Gökçek, 1999 Marmara Depremi’ni mimarlık öğrencisi olarak yaşamasının mesleki hayatında derin etkiler bıraktığını ifade etti.
FOTO: rggA Mimarlık kurucusu ve Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkan Yardımcısı Güneş Gökçek
rggA Mimarlık’ın 2014 yılında kurulduğunu ve 10 yıldır birçok önemli projeye imza attığını belirten Gökçek, firma olarak mimari tasarımda “dayanıklılık, işlevsellik ve estetik” ilkelerini öncelik aldıklarını dile getirdi. Tasarım süreçlerinde BIM gibi yenilikçi teknolojileri kullanarak projelerde yüksek verimlilik sağladıklarını ekledi.
Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin (TSMD) çalışmalarından da bahseden Gökçek, derneğin mimarlık mesleğini geliştirmek, genç mimarlara destek vermek ve sürdürülebilirlik ile depreme dayanıklı tasarım konularında farkındalık yaratmak için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, 6 Şubat depreminin ardından tüm SMD derneklerinin katılımıyla kapsamlı bir çalıştay düzenlendiğini ve bu çalışmanın sonuçlarının kamuoyu ile paylaşıldığını aktardı.
Gökçek, mimarlığın sadece yapı tasarlamak değil, toplumun gelecekteki yapılaşma politikalarına yön vermek gibi bir misyonu olduğunu vurgulayarak, program boyunca mimarlığın sosyal ve çevresel sorumluluklarına da dikkat çekti. Program, depreme dayanıklı tasarımlar konusunda farkındalık yaratma açısından önemli bir platform oluşturdu.
Birçok ödüllü projeye imza atan rggA Mimarlık; konut, otel, karma kullanım, kentsel tasarım gibi projelerde çalışmalarını sürdürüyor. Yurt dışı ve yurt içinde çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Gökçek, "Projeler ödül almak için yapılmıyor. Bizim için önemli olan projeye başlamadan önce doğru soruları sormak." diyerek konuşmasını tamamladı.