FFK Proje Geliştirme İnşaat Yüksek Mühendisi / Genel Müdür Ferruh Fırat Karayılanoğlu açıklamalarda bulundu. Ülkemizdeki riskli binaların dönüşümü ve depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi gerektiği konusunda açıklamada bulunan Karayılanoğlu, "Riskli binanın ne demek olduğunu anlamadık mı?" sorusunu sorarak, toplumda bu konuda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğine vurgu yaptı. Karayılanoğlu, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve insanların en çok vakit geçirdiği yerlerin, yani evlerinin depreme dayanıklı olması gerektiğini belirtti.
FOTO: FFK Proje Geliştirme İnşaat Yüksek Mühendisi / Genel Müdür Ferruh Fırat Karayılanoğlu
İnşaat Yüksek Mühendisi Karayılanoğlu, ülkemizde özellikle 1980’ler ve öncesinde kullanılan kötü malzeme ve betonun, deprem güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, kentlerin hızla ve denetimsiz büyümesinin, yapılaşma sorunlarına yol açtığını vurguladı. Türkiye’deki yapılaşma sürecinin büyük kısmının plansız olduğunu ve bu durumun, gelecekteki depremler için ciddi riskler barındırdığını söyledi.
Yapıların Durumu ve Deprem Hazırlığı
"Yaşadığımız çevrede 5-10 yıl içinde deprem olmadan bile çökecek binalar var" diyen Karayılanoğlu, inşaat mühendisliği ve malzeme seçimi konusunda yapılan hataların büyük tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Betonarmeye dikkat çekerek, kötü tasarlanmış ve yanlış yerleştirilmiş malzemelerin yapıları tehlikeye soktuğunu ifade etti. Çelik ve ahşap yapıların deprem güvenliği açısından değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.
Proje ve Dönüşüm Süreci
Karayılanoğlu, proje tasarımının önemine değinerek, projelerin sadece binalardan ibaret olmadığını, şehirlerin planlanmasında da önemli bir rol oynadığını belirtti. “Projeyi doğru yapabilmek için şehir planlamasını iyi yapmak gerekiyor. Ancak maalesef bizde, çoğu zaman proje sadece daire satmaya dönüşüyor" dedi. Ayrıca, riskli binaların dönüştürülmesi için yerinde dönüşüm yerine, rezerv alanlarda geçici konutlar yaparak bu yapıları yeniden ele almanın gerektiğini söyledi.
İnsana Yatırım ve Planlama
"Bu ülke her türlü kaynağa sahip ama planlama eksik," diyen Karayılanoğlu, Türkiye’nin depremdeki insan kayıplarını azaltmak için daha iyi planlamalar yapılması gerektiğini ifade etti. İnsan odaklı bir yaklaşımın gerektiğini belirten Karayılanoğlu, devletin toplu konut yapma hızının arttırılması gerektiğini ve bu tür projelerin çok daha planlı ve organize bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.
Ferruh Fırat Karayılanoğlu, depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini, toplu konut projelerinin hızla hayata geçirilmesi ve vatandaşların güvenliği için şehir planlamasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Bu süreçte, insan hayatının her şeyden önce geldiğini vurguladı.