İnşaat ve Malzeme

Deprem Teknolojileri, Güçlendirme Kapsamında da Uygulanabiliyor

TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, 18-21 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan "Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı" hakkında açıklamalarda bulundu. Özçamur, "Güçlendirilecek yapının iyi ve kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesinin ardından doğru bir mühendislik çalışması ile birlikte bu tip yeni teknolojilerle güçlendirilmesi oldukça mümkün ve ekonomik olabilmektedir." dedi.

TOBB izni ve denetimiyle bu yıl 2.Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı gerçekleşecek. 18-21 Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan organizasyonun katılımcılarından TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, zirve hakkındaki görüşlerini ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine anlattı.

FOTO: TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü Uğurcan Özçamur

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

2014 yılında Kahramankazan, Ankara’da kurulmuş olan firmamız TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri, Türkiye’de sürtünmeli sarkaç tipi deprem izolatörü (TDP) üreten ilk ve tek yerli firmadır ve Dünya’da da bu üretimi yapan sayılı firmaların arasındadır. Kendi patentimize sahip ürünlerimiz, Avrupa Teknik Onayı (ETA), CE belgelerimiz ve Entegre Yönetim Sistemimiz ile ulusal ve uluslararası tüm standartlara uygun, yüksek kalite ve Ar-Ge barındıran bir üretim yapmaktayız. Kurulduğumuz günden bugüne kadar başta Türkiye, İtalya ve Şili olmak üzere 15 ülkede toplam 130’un üzerinde farklı projeye, 25000’in üzerinde deprem izolatörü sağlamış bulunmaktayız.

Deprem izolatörlerinin yanısıra firmamız burkulması önlenmiş çapraz (BRB); prefabrik ve çelik yapılara özel tasarlanmış sönümleyiciler; hafif, konteyner ve modüler yapılar için tasarlanmış deprem izolatörleri; yapının belli bir alanında deprem izolasyonu sağlayan kat izolatörleri; raf ve depolama alanlarına özel deprem yalıtım sistemleri; çanak (pot), küresel tip yapısal mesnetleri de aynı şekilde anahtar teslim olarak piyasaya sunmaktadır.

TİS olarak, verdiğimiz hizmetler mimari ve statik proje aşamasından itibaren başlayarak ilgili cihazların ve sistemlerin tüm imalat, test ve saha uygulama projelerini kapsamakla kalmıyor, aynı zamanda projelerde “yan ürün” olarak bulunan ikincil sistemler (sismik boşluk derzleri, yapısal olmayan elemanlar, vb.) için de tasarımdan uygulamaya anahtar teslim ürün ve hizmetler sunuyoruz. Yani, ileri teknoloji kullanılarak tasarlanan ve inşa edilen yapıların doğru, hızlı ve ekonomik bir şekilde yapılabilmesi için 360 derece hizmet sunuyoruz.

Bu yılki zirveden temel beklentimiz, sektör paydaşlarına ulaşarak Türkiye’nin deprem sorununu çözmek için yaptığımız çalışmaları anlatmak olacak.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Ürettiğimiz deprem yalıtım cihazları sayesinde yapıların olası en büyük depremi dahi sıfır hasar ile atlatmasını sağlıyor ve yapıların deprem sonrası kesintisiz kullanımını sağlıyoruz. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde bölgede bulunan izolatörlü projelerimizin kesintisiz hizmetine devam etmesi de ürünlerimizin gerçek depremde de kendini kanıtlamasını sağladı ve bu teknolojinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Özellikle 6 Şubat depremleri sonrası Türkiye’de çok sayıda konut gibi özel sektör yatırımlarında da ürünlerimize ciddi miktarda talep gelmeye başladı.

Kentsel dönüşümde de gerek sönümleyici sistemler ile geliştirilmiş gerekse deprem yalıtımlı olarak tasarlanan projelerin yaygınlaşması, depreme yüzde 100 dirençli kentler elde etmemizdeki temel unsurlardan birisi olabilir.

Sönümleyici ya da deprem yalıtımı gibi Türkiye’de yeni yaygınlaşıyor olan deprem teknolojileri yalnızca yeni yapılar için değil, güçlendirme kapsamında da uygulanabilmektedir. Güçlendirilecek yapının iyi ve kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesinin ardından doğru bir mühendislik çalışması ile birlikte bu tip yeni teknolojilerle güçlendirilmesi oldukça mümkün ve ekonomik olabilmektedir.

 Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

2025 yılı bizim için önceki yıllardan çok da farklı olmayacak. 10 yılı aşkın süredir gerek Türkiye gerek dünyada yaratmaya çalıştığımız depreme yüzde 100 dirençli toplum gayemiz artarak devam edecek. Bu kapsamda çalışmaya, üretmeye ve topluma hizmet etmeye devam edeceğiz.