İnşaat ve Malzeme

"Deprem Güvenliği Konusunda Farkındalık Oluşturulmalı"

Fay Mekanik Genel Müdürü İbrahim Çolak, 18-21 Aralık tarihlerinde 2.'si gerçekleşecek olan "Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı" hakkında düşüncelerini paylaştı. Çolak, "Deprem esnasında gaz akışını otomatik kesici mekanik deprem vanalarıdır." diyerek deprem vanalarının önemine dikkat çekti.

İstanbul Fuar Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı, "Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı" 18-21 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Bu yıl 2.'sinin düzenleneceği zirvenin katılımcılarından, Fay Mekanik Genel Müdürü İbrahim Çolak zirveye dair düşünce ve görüşlerini ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisi ile paylaştı.

FOTO: Fay Mekanik Genel Müdürü İbrahim Çolak

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi'nde, Fay Makine olarak öne çıkarmayı planladığımız ürünler arasında özellikle;

  • Deprem esnasında gaz akışını otomatik kesici mekanik deprem vanalarıdır. Deprem anında gaz akışını otomatik olarak keserek deprem anında veya artı sarsıntılarda gaz kaçaklarından kaynaklı başlayan yangın felaketlerini önleyen güvenlik vanaları olup her binada kullanıldığı taktirde yangın afeti olası risklerini minimize etmektedirler.
  • EQS deprem şalteri gibi kontrol sistemleri bulunuyor. Bu ürünler daha çok asansörler için tasarlanmış olup, deprem başladığında asansör kontrol panosuna kontak vererek hareket yönünde kata tamamlama sistemini çalıştırır ve kabin içindeki insanların tahliyesini yaptırarak can kayıplarının önüne geçmek için tasarlanmıştır.
  • Ayrıca fabrikalarda veya toplu yaşam ve toplanma alanlarında acil çıkışların çalıştırılması, jeneratörlerin durdurulması, makinaların durdurulması v.s nedenlerle alınması gereken tedbirler kapsamında mühendislik uygulamalarında kullanılabilir. Mekanik kontak verebildikleri için elektronik sinyallerden kaynaklı hatalı kapama veya kapatma gibi olumsuzluklar yaşanmaz.

Bu bağlamda Zirveden beklentimiz, sektördeki diğer paydaşlarla iş birlikleri kurarak deprem güvenliği konusundaki yenilikçi çözümlerimizi tanıtmak, ürünlerimizin sağladığı avantajları daha geniş bir kitleye ulaştırmak ve farkındalık yaratmaktır. Fay Makine olarak, depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında güvenlik çözümleri sunmaya ve sektörümüzdeki liderliğimizi pekiştirmeye kararlıyız.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Olası büyük bir depreme hazırlık için öncelikle yapıların güvenlik standartlarına uygunluğunun denetlenmesi ve riskli yapıların hızla dönüştürülmesi gereklidir. Güçlendirme çalışmaları ile mevcut yapıların dayanıklılığı artırılmalı, yeni inşaatlarda güncel yönetmeliklere uygun malzemeler kullanılmalıdır. Ayrıca, toplumda deprem güvenliği konusunda farkındalık yaratılması önemli bir adımdır.

Ürettiğimiz ürünlerle ilgili, eski yapılarda ve eski doğalgaz tesisatlarında depreme karşı tedbir olarak deprem vanalarının kullanılması gerekmektedir. Sadece yeni binalarda bu vanaları kullanarak güvenlik tedbiri almak yangın felaketi risklerini azaltmak için yeterli değildir. Yangın başladığında maalesef durdurulamaz bir hal aldığını dünyada deprem anında yangın felaketi örneklerinden bilmekteyiz.

Yine aynı şekilde eski binalarda da EQS kullanılması ve kata tamamlama sisteminin aktif edilmesi gerekmektedir. Deprem şalterlerinin bir standarda oturtulması, sahte ürünlerin kullanılmasının önüne geçilmesi de diğer bir önemli husustur. Maalesef sahte ürünlerin kullanılması asansörlerin denetimsizliği ve yaptırım uygulanmaması yapı güvenliğini sabote eden önemli bir husustur. Unutulmamalı ki büyük depremlerde ölümlerin çoğu asansör boşluklarında kaçış esnasında kabinde yakalanmak sureti ile meydana gelmiştir.

Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

6 Şubat depremlerinin ardından bölgede yaptığımız incelemelerde FAY dışındaki markaların hezimetini gördük. Bu durum bize ABD de North Ridge depreminin ardından deprem vanası üreticilerinin karşılaştıkları davalar sonucu büyük tazminat davalarıyla karşılaştıklarını ve işlerini kaybettiklerini hatırlattı. Tabii ki bu durumun Türkiye için söz konusu olamayacağını da gördük.

Bu durum bizim Kalite bir Haktır Sloganını üretmemizi sağladı.

Bu doğrultuda Yıl sonu hedeflerimiz, projelerimizi tamamlayarak müşteri memnuniyetini artırmak ve sektördeki konumumuzu güçlendirmektir. 2025 yılında ise ürün portföyümüzü genişletmeyi, daha fazla yurt dışı yeni pazarlara açılmayı ve iş paydaşlarımızı artırmayı planlıyoruz.

Fay Makine olarak, sürdürülebilir büyüme ile sektördeki kaliteli ve güvenli ürünler üretmekteki liderliğimizi korumayı hedefliyoruz.