6 Şubat depreminin üzerinden iki yıl geçti. Bu süre zarfında depremle ilgili çok şey konuşuldu ve tartışıldı. Ancak en önemli meselelerden biri, mevcut binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve bu kapsamda deprem gücündirme gerçeğinin ele alınması oldu. ST Endüstri Radyo'da yayınlanan "İşte Bunu Konuşalım" programının 6 Şubat gününün program konukları, DEGÜDER (Deprem Güçlendirme Derneği) Başkan Yardımcısı, İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren ve DEGÜDER (Deprem Güçlendirme Derneği) Üyesi, İnşaat Mühendisi Sebla Demir'idi. İmren ve Demir, deprem gücündirme konusunu değerlendirdi.

DEGÜDER  Başkan Yardımcısı Özlem İmren, gücündirme uygulamalarının hala tam olarak anlaşılamadığını ve bazı kurumların bu yönteme mesafeli yaklaştığını belirtti. Endüstriyel tesislerde, yapıların güvenli hale getirilmesi konusunda daha bilinçli hareket edildiğini ancak aynı duyarlılığın konut ve kamu binaları için de gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Sebla Demir ise deprem gücündirme konusunun sadece bir onarım olmadığını, aksine yapıları bugün inşa edilmiş gibi güvenli hale getirebilecek bir mühendislik çalışması olduğunu ifade etti. "Biz yapınızın 1990'daki performansına döndürmekle kalmıyoruz, bugün üretilseydi hangi standartlarda olurduysa o seviyeye getiriyoruz" dedi.

"Güçlendirme Projeleri Ehil Eller Tarafından Hazırlanmalı"

Programda ayrıca, gücündirme projelerinin ehil eller tarafından hazırlanması ve uygulanmasının hayati öneme sahip olduğu belirtildi. Deprem riskinin her zaman var olduğu ancak bilimsel ve mühendislik esaslı çözümlerle can ve mal kayıplarının önlenebileceği vurgulandı.

Sonuç olarak, deprem gücündirme konusunda toplumsal bilincin artması ve bu mühendislik uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiği mesajı verildi. İmren ve Demir, bu alanda atılacak her adımın gelecek nesillerin daha güvenli yapılarda yaşaması için kritik olduğunu belirterek, kamu ve özel sektörün bu konuda daha aktif rol almasının gerekliliğine dikkat çektiler.

"Malzeme Seçimi Kritik Bir Unsur"

Deprem güçlendirme uygulamalarında malzeme seçiminin hayati bir konu olduğuna dikkat çeken İmren, "Güçlendirme yapılacak yapılarda ilk olarak binanın ihtiyacını belirlemek gerekir. Binanın sünekliğe mi, rijitliğe mi yoksa kesme kapasitesine mi ihtiyacı var? Bunlar analiz edilmeden doğru bir güçlendirme uygulaması yapmak mümkün değildir." dedi.

Son dönemde karbon lifli polimerler, karbon kumaş güçlendirme sistemleri ve sismik izolatörlerin yaygınlaştığını belirten Demir ise, "Bu ürünler, yerli ve yabancı kaynaklardan temin ediliyor. Ancak bunların doğru uygulanmaması durumunda, beklenen performans alınamayabilir." uyarısında bulundu.

"Sertifikasyon ve Kalite Kontrol Şart"

Programda, inşaat mühendisliğinde sertifikasyon ve kalite kontrol süreçlerinin önemi de vurgulandı. İmren, "Bugün çok farklı güçlendirme malzemeleri var. Ancak her karbon kumaş aynı değildir, her izolatör de aynı değildir. Proje ve uygulama ekiplerinin, kullanılan malzemenin sertifikasyonunu ve kalitesini doğrulaması gerekir." diye ekledi.

Yanlış Uygulamalar ve Piyasadaki Sorunlar

Sebla Demir, piyasada yetkin olmayan firmaların da güçlendirme alanına girdiğini belirterek, "Sadece ticari amaçla bu sektöre giren firmalar, ehil olmayan malzemelerle binaları güçlendirdiğini iddia edebiliyor. Bu büyük bir hata olur ve ilerleyen yıllarda telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabilir." diye konuştu.

Eğitim ve Bilinçlenme Önemli

Programda, inşaat mühendisliğinde eğitim ve bilinçlenmenin de önemine değinildi. İmren, "Tıp ve hukuk gibi mesleklerde nasıl ki belli bir akademik başarı eşik kabul ediliyorsa, inşaat mühendisliğinde de bu ölçütlerin belirlenmesi ve uygulanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Doğru Malzeme ve Yetkin Uygulama Hayati Öneme Sahip

"Yapılarımızı Korumamız Gerekiyor" "Yapılarımızı Korumamız Gerekiyor"

Deprem gerçeğinin, yalnızca güçlendirme projeleriyle değil, bu projelerin doğru malzeme ve yetkin uygulamacılarla gerçekleştirilmesiyle önlenebileceği vurgulanan programda, karar vericilerin ve uygulayıcıların daha bilinçli hareket etmesi gerektiği belirtildi. "Unutmamak yetmez, harekete geçmek şart" mesajı programın önemli çıkarımlarından biri oldu.