FRM Otomasyon Genel Müdürü Ferruh Mesenizli, 5G teknolojisinin endüstriyel otomasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmenin yanı sıra 5G'nin üretim hatları ve fabrikalarda nasıl bir dönüşüm yaratacağına ilişkin de düşüncelerini paylaştı.
5G teknolojisinin endüstriyel otomasyon üzerindeki en büyük etkisinin, üretim hatları ve fabrikaların dijitalleşme sürecinde köklü bir dönüşüm yaşatması olacağını söyleyen Mesenizli, 5G’nin sunduğu yüksek hız, düşük gecikme ve geniş bağlantı kapasitesinin fabrikalarda daha hızlı, verimli ve esnek otomasyon sistemlerinin kullanılmasına imkan tanıyacağını söyleyerek bu dönüşüm başlıca etkilerini şöyle sıraladı: "Daha Hızlı ve Güvenilir İletişim 5G'nin yaratacağı en önemli dönüşümlerden biri olacak. 5G’nin sunduğu 1 milisaniyeden düşük gecikme süreleri, üretim hatlarında makinelerin ve robotların senkronize çalışmasını mümkün kılacak. Bu, özellikle robotik otomasyon ve makine kontrolü gibi alanlarda büyük bir fark yaratacak. Robotların gerçek zamanlı olarak veri paylaşabilmesi, üretim süreçlerini hızlandıracak ve hata payını azaltacak.
"5G İLE OTONOM SİSTEMLER YAYGINLAŞACAK"
Bir diğer dönüşüm Gerçek Zamanlı İzleme ve Öngörücü Bakım alanında gerçekleşecek. IoT cihazlarının yaygınlaşması ve 5G’nin desteklediği büyük veri akışı, üretim hatlarının her an izlenebilmesini sağlayacak. Sensörlerden gelen veriler sayesinde makine arızaları, performans düşüşleri veya kalite sorunları anlık olarak tespit edilebilecek. Bu sayede öngörücü bakım uygulanarak üretim kesintileri minimize edilecek." dedi.
5G ile birlikte otonom sistemlerin yaygınlaşacağını ve otonom robotlar ve araçların daha etkin şekilde çalışabileceğini söyleyen Mesenizli, "AGV'ler (Automated Guided Vehicles) gibi otonom taşıma sistemleri, fabrikalarda malzeme taşımacılığını daha hızlı ve koordineli bir şekilde yapabilecek. Bu, özellikle büyük ve karmaşık üretim hatlarında iş akışlarını hızlandıracak ve maliyetleri düşürecek. Ayrıca 5G’nin sağladığı geniş bağlantı kapasitesi, esnek üretim ve kitlesel özelleştirme süreçlerini hızlandıracak. Üretim hatları, talebe göre hızlıca yeniden yapılandırılabilecek ve farklı ürünler aynı hat üzerinde üretilebilecek. Bu, müşteri taleplerine hızlı yanıt vermeyi ve üretim süreçlerini daha dinamik hale getirmeyi mümkün kılacak." dedi.
"UZAKTAN YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA DÖNÜŞÜM YAŞANACAK"
"Bir diğer dönüşüm Uzaktan Yönetim ve Kontrol alanında gerçekleşecek." diyen Mesenizli, "Düşük gecikme süreleri, makinelerin ve robotların uzaktan yönetimini kolaylaştıracak. Bu, fabrikaların her yerden izlenip kontrol edilebilmesini sağlayacak. Uzaktan bakım, teknik destek ve hatta üretim süreçlerinin yönetimi, 5G ile daha sorunsuz hale gelecek. Ayrıca, artırılmış gerçeklik (AR) destekli uzaktan bakım çözümleri, teknisyenlerin sorunları hızlıca çözmesine olanak tanıyacak. Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) Entegrasyonu ile Güvenlik ve Veri Gizliliği de 5G'nin yaratacağı dönüşümden yararlanacak alanlardan olacak." dedi.
Mesenizli son olarak 5G teknolojisinin, endüstriyel otomasyonun hızlanmasını, daha esnek ve güvenilir hale gelmesini sağlayarak üretim hatlarında büyük bir dönüşüm yaratacağını ve özellikle "robotik otomasyon, IoT, otonom sistemler" ve "yapay zeka" gibi alanlarda büyük gelişmeler beklendiğini dile getirirken, "Bu da fabrikaların daha akıllı, verimli ve uyarlanabilir olmasına yol açacak, endüstri 4.0’ı ileriye taşıyacaktır." diyerek sözlerini tamamladı.