Başergün Boya ve Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ergün, Portföylerinde üzeri farklı malzemelerle kapatılmamış, teras çatı olarak adlandırılan çatıların yalıtımı için uygun özellikte ürünler bulunduğunu belirterek, "Sürme olarak tabir edilen; çimento, akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı ürünlerimiz teras çatısı olan tüm binalarda, endüstriyel tesis çatılarının yalıtım gerektiren tüm bölümlerinde kullanılabilir" dedi. Bu özelliklere sahip ürünlerinin en son İstanbul Maltepe'deki Mesa Cadde Projesi'nde tercih edildiğini kaydeden Ergün. burada tüm terasların yalıtımının, poliüretan esaslı ve bitüm poliüretan esaslı CUBOSeal Su Yalıtım Sistemi ürünleri ile yapıldığını söyledi.
Çatı ve cephe ile ilgili ürün gamınız ve çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Bu alanlardaki ürünlerinizin kalitesi ve yalıtım açısından üstünlükleri noktasında neler söylemek istersiniz?
Çatı uygulamaları olarak ülkemizde en çok kullanılan yöntemler kırma ve beşik çatılar. Bununla birlikte kubbe çatılar, uzay çatılar gibi birçok yöntem de bulunuyor.
Bizim portföyümüzde ise üzeri farklı malzemelerle kapatılmamış, teras çatı olarak adlandırılan çatıların yalıtımı için uygun özellikte ürünler bulunuyor. Bunlar, sürme olarak tabir edilen; çimento, akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı ürünlerimiz.
Çatı ve cephe uygulamalarının binanın yalıtımı açısından önemi nedir?
Çatıların amacı, yapının her türlü hava koşullarına karşı korunmasını sağlamaktır. Aslına bakarsanız “Çatı Örtüsü”dür çatının üstüne gelen ve yapıyı kar, yağmur, güneş ve rüzgardan koruyan tabaka. Yapının bulunduğu bölgenin iklim koşulları, yapının özellikleri, yönetmelikler ve elbette ki maliyete göre farklı malzemeler kullanılarak çeşitlendirilebilir. Ama hepsinde amaç aynıdır, yapıyı korumak.
Bahsettiğim bu etkenlerin ülkemizdeki durumu dikkate alındığında, kırma ve beşik çatı tiplerinin daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Teras çatılar da özellikle daha ılıman iklimin olduğu bölgelerimizde tercih edilmektedir.
Cephelerde ise, özellikle enerji verimliliğinin önemini daha fazla kavramaya başladığımız son yıllarda, son kat boya öncesi mantolama kullanımında artış görüyoruz. Bunun dışında alüminyum, doğal taş, ahşap, prekast ve benzeri dış cephe kaplamaları da kullanılmaktadır. Bir zamanlar revaçta olan siding kaplamalara günümüzde çok az rastlıyoruz.
Birbirine alternatif olarak tercih edilen bu uygulamaların hepsinde amaç; su, ses, ısı ve yangın yalıtımı yaparak binaları korumak, binada yaşayanlar için konforlu ve güvenli bir ortam sağlamak. Aynı zamanda binayı atmosfer etkilerine karşı koruyarak binanın ömrünü uzatmak, enerji tasarrufu sağlamak ve elbette binaya dekoratif bir görüntü kazandırmak.
Çatı cephe ile ilgili ürünleriniz daha çok hangi tip yapılarda kullanılıyor? Bu anlamda ürünlerinizin kullanıldığı projelerden bahseder misiniz?
Bizim ürünlerimiz teras çatısı olan tüm binalarda, endüstriyel tesis çatılarının yalıtım gerektiren tüm bölümlerinde kullanılabilir.
Bu özelliklere sahip ürünlerimiz en son İstanbul Maltepe'deki Mesa Cadde Projesi'nde tercih edildi. Burada tüm terasların yalıtımı, poliüretan esaslı ve bitüm poliüretan esaslı CUBOSeal Su Yalıtım Sistemi ürünlerimiz ile yapıldı.
Yeni binalarda veya mevcut bina çatılarındaki/cephelerindeki renovasyon çalışmalarında malzeme trendleri neler?
2000’li yıllarda 90’lardaki alışılagelmiş bina modelleri değişikliğe uğramaya başladı. Eskiden binalar belli mimari tiplerde yapılırken, son 20 yıldır projeye özel mimari çizimler ile yapılar birbirinden ayrışmaya başladı. Özellikle son 10 yılda Türkiye İnşaat sektörü çok modern yapılara imza attı diyebiliriz. Elbette bu yapılarda fark edilen ilk yüzey de dış cepheleri.
Biz inşaat malzemeleri sanayicileri de trendi yakından takip ediyor, Ar-Ge çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı bu talebi karşılama yönünde gerçekleştiriyoruz. Burada tercih edilen malzemeler mimarinin tarzına göre değişiklik gösteriyor. Son yıllarda doğallığın özlendiğini ve ahşap dokuların tercih edildiğini görüyoruz. Elbette CUBO olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz boya da kaplama malzemeleri arasında yerini alıyor. En önemli ayrışan özelliği ise yapıya minimum yük ile maksimum koruma sağlaması.
Renovasyon yapılan binalarda ise boya kadar olmasa da kaplama malzemeler de tercih edilebiliyor. Ama hem maliyet hem de binaya getirdiği yük düşünüldüğünde, eğer ısı yalıtımı yapılmamışsa ısı yalıtımı üzerine boya uygulamaları daha çok uygulanıyor.
Boyada trend; daha uzun ömürlü, leke tutmayan, rengini uzun yıllar ilk günkü canlılığında koruyan türleri/renkler. Bunun için biz de CUBO olarak ürünlerimizin hep daha iyisini yapmak için Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Çatı cephe ile ilgili ürünlerinizin doğru uygulanması noktasında bayilerinize yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Her doğru işte olduğu gibi burada da en önemli yol eğitim ve doğru bilgilendirme. CUBO olarak bayilerimize ürünlerimizin özelliklerini anlatırken, müşterilerin beklentisine yanıt verecek ve binanın yüzeyine en uygun özelliğe sahip ürünler konusunda bilgilendiriyoruz.
Ürün seçimi özellikle renovasyon yapılacak binanın yüzeyindeki yıpranmalara ve tadilat ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Bu sebeple konusunda uzman teknik servis ekibimiz yüzeyi kaplanacak binanın öncelikle mevcut durum analizini yapıyor ve yapılması gereken aşamaların yer aldığı bir iş planı hazırlıyor. Tabi ki bundan sonraki aşama da en az analiz kadar önemli. Çünkü doğru ürün doğru uygulama yapılmadığı sürece istenen faydayı yeteri kadar sağlayamaz. Bu anlamda da CUBO olarak ustalarımızın “Mesleki Yeterlilik Kurumu” tarafından aldıkları “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne büyük önem veriyoruz. Onların bilgi ve tecrübesini belgelendirmeleri ve bu yolla bilgilerine bilgi katmaları, hem onlar için hem sektör için hem de son tüketici için çok değerli. Biz CUBO olarak her yıl on binlerce ustamızı belgelendiriyoruz. Bu yıl bu rakamın 40 bin'leri aşmasının gururunu yaşıyoruz.