HaberOrtak

CO₂ Eşdeğer Emisyonlarında %28'lik Bir Azaltma Sağlamak Hedefinde

Atlas Copco Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, Endüstri Radyo'da katıldığı İsveç Endüstrisi ve Sürdürülebilirlik programında şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Atlas Copco Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, Endüstri Radyo'da katıldığı İsveç Endüstrisi ve Sürdürülebilirlik programında şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2°C'nin altında tutulması ve tercihen 1.5°C'yi geçmemesi gerektiğini belirten Paris Anlaşması'nın bu kararının bir parçası olmaya tamamen kararlı olduklarını söyleyerek söze başlayan Çilingir, şöyle konuştu:

BİLİMSEL TEMELLİ HEDEFLERDE ATLAS COPCO

"Bilimsel temelli hedefler 3 kapsama ayrılmıştır ve bilimsel temelli hedeflere bağlı kalan şirketlerin tüm bu kapsamlarla ilgili emisyonları ele alması beklenir. Kapsam 1, şirketin kendi operasyonları aracılığıyla doğrudan iklim etkisine odaklanır. Örneğin, şirket araçları tarafından üretilen emisyonlar veya endüstriyel süreçlerde kullanılan yakıtlar olabilir. Kapsam 2, şirketlerin kendi operasyonlarını sürdürmek için gereken enerjiden kaynaklanan dolaylı emisyonlara odaklanır. Genellikle elektrik enerjisidir. Kapsam 3, tüm faaliyetlerden kaynaklanan dolaylı emisyonlara odaklanır. İş seyahati, satın alınan malzeme ve bileşenler, taşımacılık, kiralanan varlıklar vb. olabilir. Kapsam 3 ayrıca satılan ürünlerin kullanımda olduğu zaman üretilen emisyonları da kapsar." diyerek konuya açıklık getirdi.

Ardından Çilingir, Atlas Copco'nun bilimsel temelli hedeflerine ilişkin şöyle konuştu: "Atlas Copco Grubu, 2019'u baz yıl olarak alarak 2030 yılına kadar ulaşmayı taahhüt ettiğimiz iki bilimsel temelli hedef belirledi. İlk bilimsel temelli hedefimiz, doğrudan operasyonlarımızdan ve satın aldığımız enerjiden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını, 2019 baz yılına kıyasla 2030 yılına kadar %46'lık azaltma sağlamaktır. Hedef 1'e ulaşmak için, kendi operasyonlarımızda düşük karbonlu enerjiye geçmeye odaklıyız ve güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir kaynaklardan güç kullanmaya başladık. Ayrıca, hizmet filomuzda ve diğer şirket araçlarımızda düşük emisyonlu araçlar tercih ediyoruz. Organizasyonun her bir bölümünde bu yönde zaten yeşil yaka ekiplerimiz ve gönüllülerimiz var.

İkinci bilimsel temelli hedefimiz, kendi operasyonlarımızın dışındaki tüm faaliyetlerde üretilen emisyonları, küresel sıcaklık artışını 2 °C'nin (3.6 °F) altında tutmak için 2019 baz yılına kıyasla 2030 yılına kadar kapsam 3'ten kaynaklanan CO₂eşdeğer emisyonlarında %28'lik bir azaltma sağlamaktır.
Hedef 2'ye ulaşmak için, ürünlerimizi çalıştırmak için gereken enerjiye odaklanıyoruz. Aslında emisyonlarımızın mutlak çoğunluğu - %90'dan fazlası - buradan geliyor."

AR-GE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bu nedenle, ürünlerinin enerji verimliliğini sürekli olarak artırmaya çalıştıklarını söyleyen Çilingir, AR-GE yatırımlarının bu yönde devam ettiğini söyleyerek, "Örneğin dizel veya hava yerine giderek daha fazla elektrikle çalışacak şekilde tasarımlar gerçekleştiriyoruz." dedi.

Çilingir son olarak, "Ancak en büyük azalma, ürünlerimizin düşük karbonlu bir şekilde çalışmasını sağlamak için yenilenebilir enerjiye erişimi artırmaktan gelecektir. Elektrik şebekelerinde daha fazla yenilenebilir enerjiye geçiş yönünde zaten devam eden küresel bir değişim var." diyerek sözlerini tamamladı.