ÇCSİB Başkan Yardımcısı Tansu Kumru, cam sektörü adına katılımcılara seslendi. Kumru, üreticisi, işlenicisi ve ihracatçısıyla birbirini destekleyen büyük bir ekosistem oluşturduklarını kaydederken, ham maddeden nihai ürüne kadar her aşamada çevre dostu yaklaşımlar benimseyerek karbon ayak izini azaltmak için aralıksız çalıştıklarını ve bu çabaların ülkemizi sürdürülebilirlik hedefine, ihracat pazarlarının çeşitlenmesine ve rekabet gücünün artmasına da çok önemli katkılar sağlayacağını açıkladı. Kumru, sektörün sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler konusundaki kararlılığının, bizleri daha yeşil bir geleceğe taşıdığının da altını çizdi.
ÇCSİB Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, çimento fiyatlarının yüzde 60 değil, yüzde 27 arttığına dikkat çekerken, uluslararası ticaretin, mevcut ve değişen oluşumlarına uyum sağlayabilmek ve sektörün uluslararası rekabetçiliğini korumak adına döngüsel ekonomiyi ve enerji verimliliğini esas alan uygulamalara yönelmesinin büyük bir önem taşıdığına vurgu yaptı. Akçay, konuşmasına şöyle devam etti: “Karbon emisyonu yoğun bir sektör olarak çimento sektörü, bu durumun bilinciyle dünya genelinde sürdürülebilirlik ekseniyle enerji ve kaynak verimleriyle ilgili düşük emisyon üretimi çalışmalarının merkezinde yer almaktadır. Karbon nötr olmak için en net çözüm karbon yakalama ve yakalama teknolojileridir. Ancak bu çok yüksek karbon yakalama maliyetleri nedeniyle henüz bu teknolojiler sanayilere ulaşamamıştır. Karbon yakalama teknolojilerinin kullanıp bir anda karbon üretim olmaması bu aşamada pek de mümkün olmadığında, yapmamız gereken karbon ayak izini azaltmak oluyor.” dedi.
FOTO: ÇCSİB BAŞKAN YARDIMCISI ABDULHAMİT AKÇAY
Akçay, Çimentonun Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında öncelikli kabul edilen altı sektörden biri olduğunu da hatırlattı.
ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, seramik sektörünün sürdürülebilirlik ekseninde dönüşmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek hususunda fazlasıyla potansiyel barındırdığına dikkat çekerek, tüm bu dönüşümlerin desteklenmesi için devlet desteklerinin artırılmasını ve başta GES yatırımlarına yönelik olmak üzere finansman kaynaklarının genişletilmesini talep ettiklerini ifade etti. Çenesiz, sürdürülebilirlik odağında yüksek katma değerli üretime yönelen üç sektörün toplam ihracatının bu yıl yüzde 4-5 bandında artarak yeniden yükselme ivmesi yakalayacağını söyledi. Çenesiz, çimento sektörünün, sürdürülebilirlik çabalarında ön safhada yer aldığının da altını çizdi.
FOTO: ÇCSİB BAŞKANI ERDEM ÇENESİZ
Çenesiz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çimento, cam, seramik sektörlerinin geleceği; “yeşil dönüşümden” geçiyor. Sektörlerimiz için hazırladığımız Sürdürülebilir Eylem Planında bu dönüşümün tam manasıyla bir yol haritası oluşturuyor. Bu dönüşüm sürecinin başarılı olması için kamu otoriteleri, özel sektör ve tüm paydaşlarımızla iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. Tüm paydaşlarımızın desteği ve iş birliği ile sektörlerimizi daha güçlü, daha rekabetçi ve daha sürdürebilir bir geleceğe taşımayı başaracağımıza yürekten inanıyorum.”
FOTO: TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ (TİM) BAŞKANI MUSTAFA GÜLTEPE
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) olarak Sınırda Karbon Düzenlemesini ihracatçılara doğru anlatabilmek için birçok çalışma yürüttüklerine değindi. 2026'dan itibaren bazı sektörler için Sınırda Karbon Vergisi'nin devreye gireceğini hatırlatan Gültepe, “Eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2026'dan itibaren her yıl 100 milyonlarca dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız.” diye konuştu.