Enerji maliyetleri, bugün hem ülke ekonomisinin hem bireysel kullanıcının hem de sanayinin büyük sıkıntısı… Malum enerjide dışa bağlı bir ülkeyiz, ki tüketim de oldukça fazla. Türkiye’de enerjinin yüzde 30.5’i binalarda kullanılıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma amacıyla tüketiliyor. Konutlarda ya da kamusal binalarda bu tüketimi azaltmanın en önemli çözümü yapıların ihtiyaca uygun inşa edilmesi ya da yenilenmesi. Ülkemizdeki tüm binaları yalıtımlı hale getirerek her yıl 9 milyar dolar tasarruf etmemiz mümkün…

Yapı malzeme teknolojileri enerji verimliliğine katkı sağlayacak donanıma sahip. Kapı, pencere, yalıtım, tuğla gibi tüm yapı malzemelerinin enerji verimliliğine katkısı var. Önemli olan bölgenin iklimine, coğrafyasına uygun yüksek performanslı ürünler tercih etmek. Bir de tabii uygulamayı doğru yapmak… Yalıtımdan örnek vermek gerekirse Erzurum ile İstanbul’da yer alan binalarda aynı kalınlıkta yalıtım malzemesinin kullanılması doğru değil. İklim koşulları mutlaka gözönünde bulundurulmalı. Yalnızca binanın cephesinde değil çatısında da ısı yalıtımı uygulanmalı. Tabii ısı yalıtım kadar yapıda kullanılacak tuğla gibi duvar elemanlarının performansına da dikkat edilmeli. Aynı şekilde pencere sistemleri için de ısı kaçaklarını önleyecek profiller tercih edilmeli… Bir diğer önemli husus ise uygulama. Malzemeniz ne kadar kaliteli de olsa bazen yanlış bir uygulama ile istenilen performans alınamayabiliyor. Bu sebeple işinin ehli ile çalışmak en iyisi…

Yaz geldi, malum bu aylarda binalarda onarım işleri artar. Buradan biz bir kez daha sizleri uyaralım doğru ürünü doğru uygulamaya dikkat… İşin ehli ile çalışmak en doğrusu. ST Çatı Cephe ekinin yeni sayısında hem ürün hem de uygulama kalitesine dikkat çekmek için sektör oyuncuları ile bir araya geldik. Keyifli okumalar