Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekonomik kalkınma ve yerlileşmenin yolunun güçlü KOBİ'lerden geçtiğini ifade ederek, “Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor.” dedi.
"CUMHURBAŞKANIMIZ ÖNDERLİĞİNDE DEVAMLI ATILIMLAR YAPIYORUZ"
"İnovasyonla Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü Etkinliği"ne video konferans aracılığıyla katılım sağlayan Bakan Varank, ihracatta her ay yeni rekorların kırıldığını, son 12 ayda 242 milyar dolarlık dış satım rakamını yakaladıklarını, işin zor kısmı olarak başarıların sürdürülebilirliğini gördüklerini dile getirdi.
Özel sektör ile görüş alışverişinde bulunarak eksikleri üzerine çalışmalar yaptıklarını bildiren Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi ışığında devamlı atılımlar yaptıklarını söyledi.
"HAMLE PROGRAMININ MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLADIK"
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesine destek olduklarını aktaran Varank, "Yatırım yapılacak ürün için müstakbel yatırımcılarımızı yormadan tek bir pencereden işlemlerini bitiriyoruz. Fikirden ürüne kadar her aşamada yatırımcıyı biz yönlendiriyoruz. Bu yaklaşımın meyvelerini de almaya başladık. Firmalar şu anda daha önce Türkiye’de hiç üretilmemiş ürünlerin yatırımlarını yapıyorlar. Bir kısmında pilot üretime dahi geçildi." biçiminde konuştu.
Program kapsamında bugüne dek;
- Makina,
- Mobilite,
- Üretimde Yapısal Dönüşüm,
- Sağlık ve
- Kimya Ürünleri ile Dijital Dönüşüm Çağrılarına çıktıklarını hatırlatan Varank, şöyle devam etti:
"Pilot çağrı olan makina sektöründe kabul edilen 20 projenin büyüklüğü 1,7 milyar TL düzeyindeydi. Bu projeler kapsamında Türkiye’de takım tezgahları, 3 boyutlu yazıcılar, servo motorlar, dizel motorlar, ileri lazer sistemleri, yağ yakıt filtreleri ve özel maçlı makinalar üretmeye başladık."
"BAZI PROJELER HAYATA GEÇTİ, BAZILARI HIZLA İLERLİYOR"
Büyüklüğü yaklaşık 4 milyar TL'yi bulan mobilite sektörü projeleri çerçevesinde de otonom taşıtlar, batarya taşıyıcı sistemler, hava yastıkları, lidar, akıllı kamera sistemleri gibi kritik öneme sahip ürünlerin yatırımlarının gerçekleşeceği bilgisini veren Varank, değerlendirme süreçleri devam eden Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünleri ve Dijital Dönüşüm Çağrısı ile ilgili sonuçları da yakında ilan edeceklerini belirtti.
Varank, Yatırım Teşvik Sistemi çerçevesinde ise, Türkiye’nin Otomobili, elektrikli araç sistemleri, güneş paneli üretimi, milli muharip uçak üretimi, İHA üretimi gibi üst seviye teknolojilerin proje bazlı destek sistemiyle bir kısmının hayata geçtiğini bir kısmının da hızla ilerlerdiğini aktardı.
"KOBİLER, DÖNEN ÇARKLARIN EN ÖNEMLİ DİŞLİSİ"
Yerlileşmeye yönelik attıkları adımlardan bahseden Bakan Varank, Sanayi İşbirliği Programı, Yerli Malı Belgesi gibi örneklee değindi ve "Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor." dedi.
Büyümede aslan payının sanayide olduğunu vurgulayan Varank, dönen çarkların en önemli dişlisi olan KOBİ'lerin göz bebeği olduğunu, Türkiye'deki bin işletmeden 998'inin KOBİ seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
"ÜLKEMİZİ KRİTİK TEKNOLOJİLERİN ÜRETİCİSİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Gerek ekonomik kalkınmanın gerekse yerlileşmenin yolunun güçlü KOBİ'lerden geçtiğine işaret eden Varank, "Bilhassa Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon kabiliyetleri kazanmaları KOBİ’leri rekabetçilikte üç beş adım öne çıkarıyor. Bakanlık olarak KOBİ’lerimizin gücüne güç katmak için KOBİ’lerimizi inovasyon ve dijitalleşmeye yönlendiriyoruz." diye konuştu.
KOBİ'lere verilen desteklere de değinen Bakan Varank, Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı yerine üreticisi yapmak amacıyla çalıştıklarını ve bu noktada KOBİ'lerin Türkiye'nin geleceği olacağını, Bakanlık olarak onların her zaman arkasında yer almaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.