Borusan Holding, 2021 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Finansallarını güçlendirmeyi sürdüren Holding, cirosunu 47 milyar TL'ye yükseltti. FAVÖK’ünü 2,6 milyar TL’den 5,1 milyar TL’ye çıkaran firma, 2022-2024 döneminde 12 milyar TL yatırım yapmayı planlıyor. 

"EN ÖNEMLİ ARAÇLARIMIZ DİJİTALLEŞME, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YETENEK YÖNETİMİ"

Geçen yılki performanslarını ve finansal sonuçlarını değerlendiren Borusan Holding Grup CEO’su Erkan Kafadar, Covid-19 gibi belirsizliklerin ve zorlukların yaşandığı bir süreci başarıyla geride bıraktıktan sonra yüksek bir performansa imza attıklarını belirtti. 

"2021 yılı hem finansal açıdan güçlü başarıların yaşandığı, hem de 200 yıllık şirket olma hedefiyle yeni bir yol haritası belirlediğimiz önemli bir yıl oldu" diyen Kafadar, hedeflerine doğru ilerlerken bugünü yakalamanın yanında geleceğin iş modellerini, çalışma biçimlerini ve becerilerini de öngörmeyi ve uygulamayı planladıklarını söyledi.

Hedeflerine ulaşabilmek adına kendilerine ayrıntılı bir yol haritası oluşturduklarını aktaran Kafadar, ilk olarak ana faaliyet alanlarını dönüştürüp geliştireceklerini ardından da yakın faaliyet alanlarında büyümeyi amaçladıklarını ifade etti.

Diğer adımlarının ellerindeki değerli birikim ile yeni faaliyet alanlarına doğru yürümek olduğunu bildiren Kafadar, "Büyüme yaklaşımımızın son aşamasında farklı bir yapı altında konumlandıracağımız kurumsal girişim sermayesi bulunuyor. Büyüme potansiyeli olan işlere bu çatı altında yatırım yapacağız. Bu amaçlarımıza giden yolda en önemli araçlarımız ise dijitalleşme, yetenek yönetimi ve sürdürülebilirlik yaklaşımımız olacak." açıklamalarında bulundu.

ENERJİ VE ÜRETİM ALANINDA BÜYÜME YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

Borusan yenilenebilir enerji ve üretim alanındaki büyüme yatırımlarını aralıksız sürdürürken, şirketleri geleceğe hazırlayacak stratejik hedeflere de planında yer veriyor. Bu çerçevede geleceğin enerjisi; temiz ve yenilebilir enerji alanındaki çalışmalarına 100 MW’tan fazla yeni kapasite ekleyerek büyümeyi hedefliyor. 

Üretimdeki çalışmalarından biri Romanya ve ABD'deki boru yatırımları olurken, bünyesindeki firmalardan Borusan Mannesmann, yapacağı yeni yatırım ile ABD’de de hizmet alanını genişletmeye hazırlanıyor. Birinci aşamada 50 milyon dolar civarında öngörülen yatırım sayesinde ABD’de faaliyette bulunan bağlı ortaklığı Borusan Mannesmann Pipe US’in boru üretim kapasitesi 400 bin tona çıkacak.

İNOVATİF İŞ MODELLERİNİ SÜREÇLERİNE ENTEGRE EDİYOR

Söz konusu büyümelerin yanında iş makinalarında müşterilerine sunduğu yenilikçi çözümlerini daha fazla geliştirip büyütecek firma, elektrikli araçlar konusunda da önem taşıyan çalışmalar yapıyor. 

Şirket, yakın faaliyet alanlarında büyüme hedefiyle ana faaliyet alanlarındaki güçlü yetkinlikleriyle büyüme fırsatlarını değerlendirmeyi planlıyor. Otomotiv sanayinde yeni iş olanaklarını yakından takip eden Grup, yatırımcısına yüksek değer yaratma potansiyeli sunan yenilikçi iş modellerini süreçlerine entegre ediyor.

Borusan ayrıca, kurumsal girişim sermayesi ile dış inovasyon ekosisteminden yararlanmayı amaçlayarak, bugünkü portföyünün ölçeği içinde farklı bir risk/getiri profiline sahip, gelecek trendlere uyumlu işlerden oluşacak dinamik bir portföyü ayrı bir yapı altında geliştirmeyi hedefliyor. Söz konusu hedefe giderken Grubun bilgi birikimini kullanarak değer yaratacaklarını kaydeden Kafadar, bu alandaki hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Kafadar, odak alanları olarak mobilite, tedarik zinciri ve lojistik, iklim teknolojileri ve enerji başlıklarını belirlediklerini ve girişimlere yatırım çalışmalarına yıl içinde başlayacaklarını açıkladı.

ODAK NOKTASINDA; İNSAN, İNOVASYON VE İKLİM VAR

Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarını 2 yıl önce daha kapsayıcı biçimde revize eden Borusan, insan, inovasyon ve iklim odağında bütünleyici projeler yürütüyor. Grup genelinde iklim odağında 2030'da karbon nötr olmak, su tüketimini azaltmak hedeflenirken, aynı zamanda karasal yaşamın da desteklenmesi amaçlanıyor. Ek olarak sürdürülebilir satın alma politikası hayata geçirilerek bertarafa giden atık oranının yüzde 50 düşürülmesi hedefler arasında yer alıyor. 

İnsan konusunda yeteneği elde tutarak geliştirmek, istenmeyen kayıpları önlemek, en çok tercih edilen işveren olmak, kadın lider ve çalışan oranını artırmak öne çıkıyor. İnovasyonda ise, inovatif, sürdürülebilir iş modelleri oluşturmak hedeflenirken start-up’lara da yatırım yapılması planlanıyor. 

DİJİTALLEŞME YATIRIMLARINI İKİYE KATLAMAYI HEDEFLİYOR

Firma dijitalleşme alanındaki yatırımlarına küresel salgından evvel başlarken, bu süreçte de çalışmalarına ve yatırımlarına devam etti. Dijitalleşme ve teknolojiyi iş süreçlerine adapte ederek verimliliği artırmak isteyen firma, 2019-2021 yılları arasında dijitalleşmeye 790 milyon TL yatırım gerçekleştirdi. Hedefte ise, gelecek 3 yılda yatırım miktarını iki katına çıkarmak bulunuyor.

Geliştirilen iş modelleri ve kendi iç süreçlerini iyileştirmek için dijitalin sunduğu fırsatları değerlendiren Borusan, bahsi geçen iki amacına hizmet edecek yapay zekadan robotlara mobil uygulamalardan artırılmış gerçekliğe çeşitli dijital teknolojileri iş süreçlerine entegre ediyor.