İstanbul Ticaret Borsası'nın (İSTİB) webinar ortamında düzenlediği, "Gıda Perakende Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı toplantıda Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, TOBB Perakendecilik Meclis Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün ve İSTİB Gıda Ürünleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Neşet Çil konuşmacı olarak yer aldı.
ÜRETİM PLANLI VE TAAHHÜTLÜ OLMALI
İSTİB tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Türkiye'de gıda perakendeciliğinin sorunlarının çözümünde tüm paydaşları memnun etmenin zorluğuna işaret ederken, gıda ürünlerinin raf ömrünün kısa olduğunu, bu durumun da sektörün sorunlarını artırdığını ve çözümünü zorlaştırdığını dile getirdi.
Toplantıda konuşma gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ise güncel gelişmelerin iç ticareti hızla etkilediğini belirterek, organize perakende büyüyorken, pandemi ve teknolojik gelişmelerin doğurduğu elektronik ticaretin dengeleri değiştirdiği değerlendirmesinde bulundu. Uçarmak, ellerinde, tarım ürünlerinin ticarileştirilmesinde lisanslı depo ve elektronik ürün senedi dışında enstrüman olmadığını; bunların çeşitlendirilmesinin, kendilerini güçlendireceğini söyledi. "Ayrıca "Üretimi planlamamız lazım. Üretimin yüzde 60-70'inin planlı olması, taahhütlü üretilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
FİYAT DENGESİ REKABETÇİLİKLE TUTTURULABİLİR
TOBB Perakendecilik Meclisi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu da etkinlik kapsamında konuşmacı olarak yer alan isimler arasındaydı. Özpamukçu, organize perakendenin, yarattığı istihdam ve rekabetçi yapısı gereği aynı zamanda da kayıt altında olması sebebiyle olumlu etkileri bulunduğunu kaydederken, yatırım düzleminde de konuyu değerlendirerek gerekli teknoloji yatırımı yapılmadığı takdirde dünyayla rekabet edilemeyeceğini şu sözlerle açıkladı: "Fiyat dengesini rekabetçilikle tutturabiliriz."
Gıdanın üretim ayağına bakıldığında ürünlerin yüzde 90'ının aile işletmeleri tarafından üretildiğini aktaran Özpamukçu, kooperatif ve birliklerin desteklenmesinin üretim sorunlarının çözümünde kilit öneme sahip olduğunu vurguladı.
(AA)