Çisem Özkan, Çisem Özkan Landscape Design'in kurucusu ve peyzaj tasarımı konusunda deneyimli bir uzman olarak, doğal unsurlar ve modern yapıları nasıl birleştirdiğini ve sürdürülebilir peyzaj çözümleri konusundaki yaklaşımını bizlerle paylaştı.
FOTO: Çisem Özkan Landscape Design Kurucusu, Süs Bitkileri ve Peyzaj Uzmanı Çisem Özkan
Peyzaj tasarımında, doğal unsurlar ile modern yapıları nasıl dengeleyerek bir arada kullanıyorsunuz? Bu dengeyi kurarken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?
Doğal unsurlar genel olarak ağaç, çalı ve mevsimlik çiçekler, modern yapıların hatlarına uygun peyzaj dizaynı uyguluyoruz. Bitki dışında uyguladığımız sert zemin, duvar, havuz gibi unsurları binaya uyumlu uygulayarak, bitki dizaynlarını mevsimsel geçişlere göre kurgulayıp uyguluyoruz.
Sürdürülebilir peyzaj uygulamalarına yönelik yaklaşımınız nedir? Çevre dostu malzemeler ve su yönetimi gibi unsurları projelerinizde nasıl entegre ediyorsunuz?
Su yönetimini yağış sularını toplama alanı oluşturarak drenaj sistemlerine entegre ederek ve otomatik sulama sistemiyle bitkilerin iklimsel su ihtiyacına göre planlayarak uyguluyoruz, böylelikle bitkilere daha damıtılmış su vererek aynı zamanda otomatik sulamayla su tasarrufu yapmış olarak sürdürülebilirlik sağlıyoruz. Çevre dostu malzeme olarak projelerde doğal malzeme ahşap, metal, doğal taşlar, toprak saksılar kullanmaya özen gösteriyoruz, kesinlikle plastik malzeme kullanmıyoruz.
Son dönemde peyzaj tasarımında estetik ve fonksiyonellik arasındaki dengeyi kurarken hangi yenilikçi trendleri takip ediyorsunuz?
Biz artık bahçeleri yaz – kış kullanılacak fonksiyonelliği ön planda tutuyoruz, kış dönemi kış bahçesi formuna, yaz dönemi açılacak fonksiyonel malzeme kullanarak özellikle küçük bahçelerde kullanımı kolaylaştırıyoruz. Bitki, ağaç ve mevsimlik bitkileri mevsim geçişlerinin her döneminde çiçek, yaprak ya da şık gövde görseli ağaçları kullanıyoruz, böylelikle sanatsal görsel bir tablo gibi duruyor bahçelerimiz.
Kentsel dönüşüm projelerinde peyzajın rolü büyük. Bu tür projelerde, insanların yaşam kalitesini artıracak peyzaj çözümleri sunmak için hangi stratejileri izliyorsunuz?
Kentsel dönüşüm projelerinde ne yazık ki özellikle İstanbul bitişik nizamlı binalardan oluşması nedeniyle peyzaj çok sınırlı, ağaç yok denecek kadar az kullanılabiliyor. Genel olarak duvarları sarmaşık türü bitkilerle yoğunlaştırarak betonerme görünümü yumuşatmaya çalışıyoruz, daha geniş alanlarda oturma alanları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanı ya da spor alanları oluşturarak uyguluyoruz.
Peyzaj tasarımındaki en büyük zorluklardan biri iklim değişikliği ile uyum sağlamak. Bu süreçte, tasarımlarınızda dayanıklılığı artırmak için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
Biz öncelikli olarak bölgeye uygun endemik bitkiler kullanmaya özen gösteriyoruz, yaz-kış sıcaklık geçişlerine töleranslı, su isteği iklim şartlarına uygun dayanıklı ağaçlar öncelikli tercihimiz ve sonrasında bölgeye uyumlu yapraklı ve yaprak döken bitkiler olarak tercih ediyoruz, böylelikle zirai ilacı azaltarak doğaya ve faydalı böceklerinde yaşamasına olanak tanıyarak ekosistem döngüsünü sağlıyoruz ve uzun yıllar doğaya hizmet edecek bitkileri yaşama katıyor sürdürülebilirliği sağlıyoruz.