ESKİYAZICI: "ENDÜSTRİ 4.0 REKABETİ KORUYACAK BİR EYLEM PLANI" ESKİYAZICI: "ENDÜSTRİ 4.0 REKABETİ KORUYACAK BİR EYLEM PLANI"

Dijital Dönüşüm ve Toplum 5.0 Sohbetleri programında Dr. Hüseyin Halıcı'nın sorularını yanıtlayan Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0'a ilişkin değerlendirmelerini Endüstri Radyo'da paylaştı.

"ENDÜSTRİ 4.0 EVRESİNE GEÇİŞTE ÜRETİM TEKNOLOJİLERİMİZİ VE TEORİLERİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Türkiye'de Endüstri 4.0 kavramının yayılmasına liderlik eden isimlerden birisi olan Tolga Bizel, "Endüstri'nin bu yeni evresi, endüstrinin bundan önceki evrelerinden farklı. Bu yeni evrenin gerekliliğini yerine getirmek için üretim teknolojilerimizi ve teorilerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Örneğin; Toyota üretim modeli, Ford üretim modeli, yalın üretim teknolojileri gibi modeller bu evreye çok uygun değil, değişecek, değiştiğini birlikte göreceğiz." dedi.

"ESKİDEN İPEK YOLU VARDI ŞU AN DİJİTAL PAZAR VAR"

Endüstriyel otomasyona ve Türkiye'nin endüstriyel otomasyondaki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tolga Bizel, "Endüstriyel otomasyon bizim hayatımızda hep vardı ama ilgi çekici bir noktaya gelmesi ekonomik olarak da ulaşılabilirliğinin sağlanmasıyla gerçekleşti. Bugün Avrupa'daki otomotiv endüstrisinin yedek parça ihtiyacını biz karşılıyoruz. Avrupada kurulu 14 otomotiv fabrikası bizim ülkemizde. Sanayi ve üretim bandına baktığımızda dijital dönüşümde Türkiye ilk 10 ülke arasında yer alır. Bugün kişiselleştirilmiş üretim dediğimiz bir kavram var. Tüketici değiştiği için üretim anlayışları da değişti. Bugün tüketicinin ihtiyacına uygun bir arabayı endüstriyel otomasyon teknolojileri sayesinde yapabilirsiniz; eski üretim teknolojilerinizi yeni üretim teknolojileriyle geliştirerek yapabilirsiniz. Eskiden İpek Yolu vardı ama şu an dijital bir pazar var. Fabrikalarında bu pazara istinaden değişmesi gerekiyor." dedi.

Endüstri 4.0'a ilişkin düşüncelerini dile getiren Bizel, "Endüstrinin bu dijital dönüşümünü aslında fabrikanın içindeki verilerin ulaşılabilirliği olarak adlandırmak lazım. Yatayda ürettiğin tüm verileri online olarak, gerçek zamanlı olarak yukarıdaki sisteme gönderebiliyorsan aslında Endüstri 4.0'ın ana kavramlarından birini yapmış oluyorsun. Biz Mitsubishi Electric'te bunu 4 bölümde işliyoruz. Birincisi; akıllı sensörler. İkincisi; endüstriyel haberleşme sistemi. Üçüncüsü; verilerin depolanacağı serverlar. Dördüncüsü; elde ettiğin verileri anlamlı hale dönüştürme. Eğer bu dört süreci sisteminize dahil etmişsseniz Endüstri 4.0'a ilişkin süreçleri bitirme noktasına gelmiş oluyorsunuz." dedi.

Toplum 5.0'a ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bizel, "Toplum 5.0, dijital dönüşümde insan odaklı bir yaklaşıma gidilmesi gerekliliğinden doğdu. Yani endüstri için biz değil, bizim için endüstri. Toplum 5.0 kavramının ana düşüncesi bence bu." dedi.

Editör: Haber Merkezi