İnşaat ve Malzeme

"Binayı Yaparken İzolasyonun Önemini Anlatamıyoruz"

Korozyon, yapıların dayanıklılığını tehdit eden bir süreçtir; güçlendirme çalışmaları ise bu hasarları onarıp yapının ömrünü uzatarak güvenliğini artırır. DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, konu ile alakalı açıklamada bulundu.

Korozyon, yapıların güçlendirme gereksinimini doğuran en önemli faktörlerden biridir. Özellikle metal bileşenlerin, çelik donatıların ya da metal kirişlerin maruz kaldığı korozyon, zamanla bu elemanların mekanik özelliklerini kaybetmesine neden olur. Bu süreçte, metalin yapısal dayanıklılığı azalır ve yük taşıma kapasitesi düşer. Korozyon ilerledikçe yapının genel güvenliği tehlikeye girer, çatlaklar ve deformasyonlar oluşabilir.

Güçlendirme çalışmalarının temel amaçlarından biri, korozyonun yol açtığı hasarları onarmak ve yapının ömrünü uzatmaktır. Örneğin, korozyona uğramış çelik donatılar ve kirişler, onarım ve güçlendirme süreçleriyle yenilenir. Metal yüzeyler temizlenir, korozyon durdurucu maddeler uygulanır ve hasarlı elemanlar yenileriyle değiştirilir veya güçlendirilir. Bu sayede yapının taşıyıcı sisteminin yeniden güvenli hale getirilmesi sağlanır.

Ayrıca, korozyonun tekrarlanmaması için alınacak önlemler de güçlendirme çalışmalarının bir parçasıdır. Yapıya uygulanan koruyucu kaplamalar, korozyona karşı dayanıklı malzemelerle yapılan takviyeler ve uygun su yalıtım çözümleri, korozyon riskini azaltır. Bu önlemler, yapının uzun vadeli performansını artırır ve gelecekte benzer sorunların ortaya çıkmasını engeller. DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, korozyonun güçlendirme konusuyla ilişkisini anlattı.

FOTO: DEGÜDER BAŞKANI SİNAN TÜRKKAN

Sinan Türkkan, "Korozyon, deniz kenarlarındaki şehirlerde başta olmak üzere diğer şehirlerde de bulunuyor. Baraj kenarları, dere kenarları ve nehir kenarlarında yapılan binalarda rastlanıyor. Bizlerde şu alışkanlık uzun yıllardır unutulmuş veya yok. Binayı yaparken izolasyonun önemini maalesef anlatamıyoruz. İzolasyonda bir birim harcanacaksa, binaya katkısı 100 birim. Çünkü siz yaptığınız yapının temelini ve bodrum kat kolonlarını suyla baş başa bırakıyorsunuz. Özellikle kanal sularının bastığı bodrum katlarda asit de var. Dolayısıyla, asitten kaynaklı beton içerisindeki demirler, zaman içerisinde erimeye başlıyor, paslanıyor ve onun üzerine de bir kabuk bağlıyor. Böylece hacmi genişlediği için de kolonları patlatıyor ve betonu üzerinden atıyor. Bundan dolayı siz de görmeye başlıyorsunuz. Ayrıca korozyon, belki de daha önce başlamış olabilir. Bu nedenle de bunun tamiri kolay. Açıyoruz, açığa çıkartıyoruz, demirlerdeki pasları alıyoruz ve koruyucu malzemelerle tekrar kapatıyoruz. Fakat buraya gelene kadar bunun olmaması gerekiyor. Bunun önlemenin tek yolu da bina yapılırken mutlak surette izolasyonun da doğru bir şekilde yapılıyor olması. Bunun başka çaresi de maalesef yok." dedi.