Herkes için huzur ve güvenle yaşanabilir yapıların inşa edilmesinde katkı sağlamak istediklerini herhangi bir yapı içerisinde kullanılması gereken ve kullanıldığında binanın dayanıklılığını ve ömrünü artıracak tüm ürünleri ürettiklerini açıklayan solidian & kelteks Türkiye Genel Müdürü Samed Uslu sorularımızı yanıtladı.

 Şirketiniz için 2024 yılının ilk yarısı nasıl tamamlanıyor? Sektörel gündeminizde neler var paylaşır mısınız?

Hem Türkiye pazarı için hem de global pazar için beklentilerimizin biraz altında seyrettiğinizi söyleyebiliriz. Bu duruma tüm dünyanın içinde bulunduğu ekonomik çalkantı, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları ve ayrıca globalde bazı Avrupa ülkelerindeki faizsiz kredi ve hibe desteklerinin askıya alınması etkili oldu diyebiliriz. kelteks markamız ile kompozit sektörü için üretip tedarik ettiğimiz ürünlerimiz geçtiğimiz yıllara nazaran artışta, bunu net bir şekilde belirtebiliriz. Fakat solidian markamız altında üretip inşaat ve antisismik/deprem güçlendirme pazarına tedarik ettiğimiz ürünler ise geçtiğimiz yıllara göre stabil kaldı diyebiliriz. Türkiye pazarı, kompozit pazarı için her zaman ürüne, yeniliklere, yeni teknolojilere ve AR-GE çalışmalarına ihtiyaç duyan ve duyacak olan; inşaat ve antisismik/deprem güçlendirme için ise yeni ürünler ve teknolojik geliştirmeler konusunda henüz emeklemeyi tamamlamış bir pazar diyebiliriz. Bizler elbette, her zaman olduğu gibi tüm partnerlerimizin ihtiyaçlarına uygun ürünleri üretebilmek, geliştirebilmek ve tedarik edebilmek için sürekli iyileşme ve gelişme halindeyiz.

Dünyada deprem dayanıklı binalar tasarlamaya yönelik ne tür teknolojiler revaçta? Siz bu gelişime nasıl yön veriyorsunuz?

Depreme dayanıklı binalar için birkaç önemli başlangıç noktası var. Bunlar rijitlik ve dayanım, planda ve düşeyde düzenlilik, yedekli tedbirler, temel, kesintisiz yük zinciri ve darbe emiciler. Herhangi bir yapının depreme dayanıklı olabilmesi için bu kriterler göz önüne alınır ve doğru ürün, doğru uygulama ile yapı oluşturulur ise depreme dayanıklı olmama gibi bir durum olamaz. Tüm dünyada son teknolojiler elbette deprem yalıtımı/izolatörler, sarkaçlar, sismik görünmezlik pelerinleri, perde duvarlar ve çelik levhalarla güçlendirilmiş perde duvarlar, çelik çapraz diyaframlar ve yapay zeka destekli deprem algılama sistemleri olarak sıralanabilir.

Bizler solidian & kelteks olarak kendimizi “derinin altındaki kas tabakası” olarak nitelendiririz ve herhangi bir yapı içerisinde kullanılması gereken ve/veya kullanıldığında binanın dayanıklılığını ve ömrünü artıracak tüm ürünleri üretmekteyiz. Karbon ve camdan üretmiş olduğumuz rebarlar, çok yakın bir gelecekte Türkiye pazarında geleneksel nervürlü demirlerin yerini alacak. Aynı zamanda yine karbon, ar-cam veya bazalt gibi hammaddelerle ürettiğimiz grid/ızgaralar -ki bu ürünlerimiz taban, tavan veya cephede uygulanabilen farklı ürünlerdir-, duvarlara uygulanan yatay derz güçlendirme çözümlerimiz bir yapıyı sahip olabileceği en yüksek dayanıklılığa ve ömre ulaştırması için sürekli geliştirdiğimiz ve iyileştirdiğimiz çözümlerimizdir. Tüm dünyada ve Türkiye’de bu ürünlerimizi, doğru partnerler aracılığıyla projelere ulaştırıyoruz ve yerine ulaşan her bir ürünümüz için, gelecek nesillere sağlam yapılar bırakacak olmaktan gurur duyuyoruz.

Ekran Görüntüsü 2024 07 03 154940-1Ekran Görüntüsü 2024 07 03 155049

Depreme hazırlık nasıl yapılmalı? Sizin önerileriniz neler?

Bizler bu konunun hiyerarşik olarak yukarıdan aşağıya doğru yani kural koyuculardan uygulayıcılara doğru gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün ülkemizdeki tüm yapılarda en yaygın kullanılan betonarme taşıyıcı yapı sistemleri ile maliyeti çok fazla yükseltmeden ülkemizde olabilecek büyüklükteki depremlere dayanıklı binalar inşa edilebileceğini biliyoruz. Son versiyonu 2018’de yayımlanan ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği bu konuyla ilgili yasal yaptırım aracı olarak mevcut. Bu yönetmelik hem yeni yapılarda hem de mevcut yapılar için uygulanması demek, kaçak yapılaşmanın engellenmesi demek, depremlerde yaşanan can ve mal kaybının en aza indirgenmesi veya tamamen sıfırlanması demek. Evet bu konuda maalesef sınıfta kaldığımız çok fazla alt başlık mevcut fakat hemen bugün işe başlamak, yarın başlamaktan her zaman iyidir. Haliyle; kurallara uyarak ve inşa faaliyetlerinin mühendislik hizmetleri açısından denetimini sağlayarak, deprem güvenliği dramatik bir şekilde artacaktır. Fakat elbette belirtmem gereken en önemli nokta hem bu saydığım tüm aşamaların en başı, yani zincirin ilk halkası için de tüm bu aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanması sonrası için de en önemli ve yegane parametre sadece eğitim.

"Yapıchem Kimya ile Yeşil Çimento: Karbon Emisyonunu Azaltan Yeni Nesil Katkılar" "Yapıchem Kimya ile Yeşil Çimento: Karbon Emisyonunu Azaltan Yeni Nesil Katkılar"

Sürdürülebilir kentlerin imarı için önemli fırsatlar sağlayan kentsel dönüşüm ve depreme dayanım yüksek binaların inşaatına yönelik ne gibi çözüm ve hizmetler sunuyorsunuz?  Ürünlerinizin uygulamasında nelere dikkat edilmeli?

Yapısal güçlendirme ve restorasyon çalışmaları için; 2023 yılından itibaren marka koruması altına aldığımız solidian ANTISEISMIC portfolyomuz ve elbette hem solidian hem de kelteks markamızla ürettiğimiz diğer ürünleri sürekli iyileştirilen AR-GE ve son teknolojiye sahip makine parkurlarımızla üretiyor ve partnerlerimize tedarik ediyoruz. FRP sistemleri olarak adlandırdığımız karbon kumaşları farklı tex’lere sahip karbondan ve farklı ağırlıklarda üretme kapasitesine sahibiz. Malumunuz bu ürünler, olağanüstü mukavemetler sunuyor olması sebebiyle, yapıların kolon ve kirişlerinde sismik performansları arttırmak için uygulanan en önemli malzemelerden bir tanesi. Aynı şekilde FRCM sistemleri ile, beton yapıları onarma ve güçlendirme anlamında da ızgara/grid üretiyor ve tedarik ediyoruz. Tüm bu konu ürünleri cam, karbon, bazalt ve elbette hybrid olarak adlandırdığımız 2 veya daha fazla hammaddenin birleşiminden ortaya çıkarak ürettiğimiz ürünleri; sektörün, ilgili projenin ve mühendisliğin gerekliliklerine göre üretmek bizim görevimiz. Burada en önemli konu, güçlendirilmesi gereken yapının -ki bu bir ev, bir bina, endüstriyel bir yapı, köprü, viyadük, tünel, tarihi bir yapı, cami, müze olabilir- performans analizinin uzman şirket ve mühendisler tarafından yapılmış ve bu analiz sonucunda yapının nasıl güçlendirilmesi gerektiği ve hangi ürünlerin kullanılması gerektiği yazılmış olmalıdır.

Sektöre mesajınız nedir?

Türkiye ekonomisindeki payı yüzde 30’lara ulaşan sektörün ticari istatistiklerinden bağımsız olarak; evinizde, işinizde, yolda, köprüde, tünelde kısacası aklınıza gelebilecek her yerde, bizler üretici ve teknoloji geliştirici olarak; her bir yapıda, herkes için huzur ve güvenle yaşanabilir yapıların inşa edilmesinde katkı sağlamak istiyoruz.

RÖPORTAJA, https://dergi.stendustri.com.tr/ link üzerinden "ST İNŞAAT YAPI&MALZEME" dergisinin "TEMMUZ" sayısında ulaşabilirsiniz.

Editör: Merve Kaya