İnşaat ve Malzeme

Binalarda Su Yalıtımı, Depremlerde Can Güvenliğini Sağlamak için Alınması Gereken Önlemlerden Biridir

Fixa Yapı Kimyasalları Teknik Ürün Müdürü, Mimar Semagül Köprülü 18-21 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan "Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı" hakkında açıklamalarda bulundu. "Fixa Yapı Kimyasalları olarak depreme dayanıklı yapı tasarımı için gerekli olan kriterler arasında güçlendirme kriterinin önemini biliyoruz." dedi.

Fixa Yapı Kimyasalları Teknik Ürün Müdürü, Mimar Semagül Köprülü, 18-21 Aralık tarihinde ikincisi gerçekleşecek olan "Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı" hakkında ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine açıklamalarda bulundu. Köprülü, "Binalarda su yalıtımı, depremlerde can güvenliğini sağlamak için alınması gereken önlemlerden biridir. Ülkemizdeki deprem afetleri incelendiğinde, yıkılan binaların çoğunda yetersiz su yalıtımı uygulamalarından kaynaklanan, korozyonun neden olduğu görülmüştür. Su ve nemin yapıya zararlı etkilerinden korunması amacıyla su yalıtımını nitelikli hale getirerek yapı malzemelerinin ömrü uzatılmalıdır." dedi.

FOTO: Fixa Yapı Kimyasalları Teknik Ürün Müdürü, Mimar Semagül Köprülü

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Hepimizi derinden üzen 6 Şubat 2023 depreminden hemen sonra 15 Mart 2023 günü de Urfa ve Adıyaman illerimiz sel afeti ile yıkıldı. Peş peşe yaşanan bu üzücü olayların ardından tehlikeli deprem-afet bölgelerinin belirlenmesi ile inşa edilecek binaların güvenli ve dayanıklı hale getirilmesinde güçlendirme daha da önem kazandı.

6 Şubat depremi sonrası araştırma yapan bir firma toplumun algı ve beklentilerini ölçmek, kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek üzere kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Katılımcıların yüzde 60’ı deprem sonrasında daha güvenli bir yaşam alanı sağlanması için önlemler alınmasını talep etti. Özellikle binaların güçlendirilmesi, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi ve düzenli olarak deprem tatbikatları yapılması gibi tedbirler öne çıktı. Bu talepler, deprem sonrası toplumda güvenlik ve önlemlere dair farkındalığın arttığını gösterdi.

Deprem ile hasar gören yapıların yanı sıra süreci devam etmekte olan kentsel dönüşüm ve yapısal risk azaltma çalışmaları kapsamında değerlendirme ve güçlendirme çalışmalarının artması ile de mevcut yapı stokunun önemli bir kısmının deprem dayanımının yetersiz olduğu gerçeği karşımıza çıktı.

Mevcut yapı stokunun güçlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan karbon fiber malzemelerin, mevcut yapıların depreme dayanıklılığını artırarak güçlendirilmiş güvenli yapılara dönüşümünü sağlaması için bilimsel planlamaya dayalı çalışmaların yapılması kaçınılmaz oldu. Bu beklentiyi ve sektör taleplerini karşılamak üzere Fixa Yapı Kimyasalları olarak biz de, 2023 yılında yaşanan depremin hemen ardından bir süredir de üzerinde çalıştığımız ve titiz AR-GE çalışmaları ile geliştirerek, gereken tüm testlerden geçirdikten sonra CARBOFİX Yapısal Güçlendirme Sistemleri ile sektöre hizmet vermeye başladık.

CARBOFİX Yapısal Güçlendirme Sistemleri güçlendirme için özel olarak geliştirilmiş, iki bileşenli, solventsiz, tiksotropik, yüksek dayanımlı, epoksi esaslı güçlendirme, yapıştırma ve tamir ürünleri ile birlikte kullanılan eski yapı stokunun veya az hasarlı binaların güçlendirilmesinde kolaylık sağlayan oldukça etkin bir yöntem. CARBOFİX Yapısal Güçlendirme ürünlerimiz karbon elyaf, diğer adıyla karbon fiber çeliğe göre 5 kat daha mukavemetli 4 kat daha hafif olması nedeniyle günümüzde savunma sanayi, kompozit, otomotiv, enerji sektörü, denizcilik ve inşaat gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hafifliği nedeniyle oldukça kullanışlı bir yapısı vardır ve özellikle bina güçlendirmelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Karbon elyafın oksitlenme yapmaması ve çelikten daha güçlü ama daha hafif olması en önemli özelliği ile öne çıkmaktadır. Fixa Yapı Kimyasalları olarak depreme dayanıklı yapı tasarımı için gerekli olan kriterler arasında güçlendirme kriterinin önemini biliyoruz. CARBOFİX Yapısal Güçlendirme malzemelerimiz ile tarihi yapıların, kubbelerin ve betonarme yapıların kayma ve sismik açıdan geliştirilmesi ve güçlendirilmesi dâhil olmak üzere birçok uygulama için çok işlevli olmasını sağlayan güçlendirme projeleri içerisinde yer almayı hedefliyoruz.

Uzatılmış yapı ömrü, ekonomik tasarruf, kolay erişim ve uygulama avantajları sunan CARBOFİX Yapısal Güçlendirme malzemelerimiz ve uygulamalarımız ile ilgili kamuoyunun bilinçlendirilmesi için gereken hassasiyeti gösteriyor ve bu konuda faaliyet gösteren derneklerde aktif rol alıyoruz. Yüksek kalitede ve nitelikli yapı malzemeleri üreterek güvenli yaşam alanları oluşturmak için beton yapılarda karbon fiber takviyesinin geleceğinin kayda değer bir büyümeye hazır olduğunu da bilerek sektörümüze destek olmaya devam edeceğiz.

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nden beklentimiz öncelikle güvenli yapıların inşa edilmesini sağlayacak metotların anlatılması ve yaygın bir şekilde farklı kanallar ile duyurulması. Güvenli yapılar üretmek ile ilgili var olan yasal zorunlulukların uygulanması için (Su Yalıtım Yönetmeliği gibi) farkındalık yaratmak. Yeni imar planları ve yapılaşma şartları henüz belirlenmemiş, depremden etkilenen, bazı kent merkezi ve ilçe merkezlerinin için bina yapımına ve yerinde dönüşüme - güçlendirmeye sürecinin hızlanmasına katkı sağlayarak halkın bir an evvel güvenli yapılara ulaşma sürecini kısaltmak için farkındalık yaratmak. Henüz yerinde dönüşüm, güçlendirme, yeni yapı ruhsatı çıkmamış olan deprem bölgesindeki kentlerimizde önümüzdeki birkaç sene barınma sorunu olacağına dikkat çekmek.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Depreme dayanıklı yapılar günümüzün ihtiyacıdır. Kullanılan yapı malzemeleri, tasarım ve inşaat süreci, sağlam binaların inşa edilmesinde önemli rol oynar. Depreme dayanıklı binaların tasarım, malzeme ve standartlarını içeren çalışmalar desteklenmelidir. Bu konuda emek veren sektörel STK’ların öneri ve çalışmaları dikkate alınmalıdır. Okullar, yurtlar, hastaneler başta olmak üzere tüm kamu binalarının ve konutların mevcut durumu belirlenmelidir.

Yerel yönetimler ile işbirliği içerisinde olunarak, riskli yapılar ve hasarın hangi düzeyde olduğu tespit edilmeli, ayrıntılı bir yapı envanteri çıkartıldıktan sonra güçlendirme çalışmaları başlatılmalıdır. Yapı güçlendirilmesi için bilim insanlarının ve uzmanlarının katılımıyla geniş kapsamlı bir mevzuat üretilmelidir. Özellikle riskli ancak güçlendirilmesi halinde vatandaşın can güvenliğini tehdit etmeyecek yapıların hızla güçlendirme ve dönüşüm sürecine katılması sağlanmalıdır.

Konut alıcılarının güvenliği için yapıların projesine uygun ve güvenli bir şekilde inşa edilip edilmediği her koşulda denetlenmelidir. Binalarda su yalıtımı, depremlerde can güvenliğini sağlamak için alınması gereken önlemlerden biridir. Ülkemizdeki deprem afetleri incelendiğinde, yıkılan binaların çoğunda yetersiz su yalıtımı uygulamalarından kaynaklanan, korozyonun neden olduğu görülmüştür. Su ve nemin yapıya zararlı etkilerinden korunması amacıyla su yalıtımını nitelikli hale getirerek yapı malzemelerinin ömrü uzatılmalıdır.

Su Yalıtımının yasal bir zorunluluk haline gelmesi amacı ile “Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği” 27.10.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. 1 Haziran 2018 itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle yeni yapılacak yapılarda su yalıtımı uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Yönetmelikle yapılarda su ve nem etkisinde oluşan korozyon ve dayanım gibi hasarlara karşı, tasarım ve uygulama aşamalarında alınacak önlemler ve uyulacak kurallara yönelik usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Yönetmeliğin deprem ülkesi olma özelliği gösteren Türkiye’ye bu açıdan katkı sağlamasının yanı sıra yeni yapılacak binaların mimari tasarım ve uygulamalarında eksiksiz ya da hatasız uygulanması önem taşımaktadır.

Su yalıtımı binalar için depreme karşı kalkan görevi görür. Mevcut ve yeni yapılacak tüm yapıların su yalıtımı depreme dayanıklı yapıların şartı olmalıdır. Yönetmeliğin uygulanması ile birlikte, yapı üretim sürecindeki denetim ve geri besleme mekanizmalarının güçlendirilmesi aşamasına katkı sağlaması ve bu yolla, yapıların karşılaşılması olası hasarların azaltılması sağlanabilecektir. Depreme dayanıklı yapılan tasarımlar, doğru yer seçimi, en uygun zemin, sağlam bir temel, standartlara uygun yapı malzemelerinin doğru inşaat yöntemleri ile kullanıldığında etkilidir. Kullanılan malzemeler depreme dayanıklı binaların inşa edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
 

Yılsonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

FİXA Yapı Kimyasalları olarak 2001 yılından beri İstanbul, Adana ve Ankara’daki 4 fabrikamızda su yalıtım malzemeleri, beton katkıları, seramik yapıştırıcılar, yapısal güçlendirme ürünleri, derz dolguları, ısı yalıtım sistemleri gibi 11 ana ürün kategorisinde 220’yi aşkın yapı kimyasalı ürünü ve IGLOTEK firmamızda da EPS üretimi yapıyoruz.

Yapı kimyasalları inşaatların görünmez yüzü, binaların gizli kahramanlarıdır. Bir yapının dayanıklı olması kadar içinde yaşayanların konforu da büyük ölçüde kullanılan yapı kimyasallarının teknolojisine ve kalitesine bağlıdır. FİXA olarak hedefimiz bir yandan dünya çapında markalarla rekabet ederken bir yandan da ülkemiz inşaat sektörüne uygun maliyetli, kaliteli ve güvenilir çözümler sunmak.

2022 yılında İngiltere’de ilk yurt dışı ofisimizi açtık, Avrupa büyümeyi hedeflediğimiz pazarlardan biri. Son 3 yılda özellikle dünya çapında ölçeklenmiş önemli fuarlara katıldık: 2022 UK Construction Week Birmingham, 2023 UK Construction Week London, 2023 Saudi Build Riyad ve BATIMAT Paris 2024 fuarlarında yer aldık. Ocak ayında ise Almanya’daki BAU 2025 fuarında yer alacağız.

23 yıldır olduğu gibi 2025 yılında da hedefimiz kalite odaklı üretmeye devam etmek, yapı kimyasalları sektörüne katkıda bulunmayı ve yüzde 100 kullanıcı memnuniyeti sağlamayı sürdürmek.

2024 Aralık ayında 2. Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde yerimizi alacağız. Ayrıca su yalıtımının yapısal güçlendirme ile ilişkisinden bahseden bir sunumumuz da olacak. 6 Şubat 2023 depreminin hemen sonrasında depreme dayanıklı yapısal çözümler adına hemen üstümüze düşeni yaptık ve CARBOFİX Yapısal Güçlendirme Sistemleri’ni geliştirip pazara sunduk. Bu konuda sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz.

Epoksi ürün grubumuzda hem zemin sistemlerine hem de yapısal güçlendirme sistemlerine ayrıcalıklı çözümler sunan REPOX ürünlerini daha da geliştirdik ve yenilerini de üretmeye başladık. 23 yıldır FİXA markası çok yoğun pazarlama aksiyonlarına ihtiyaç duymadan organik olarak büyümüştür, ürün kalitesi kendi satış ağını beslemiş, kullanıcılar ürünlerden memnuniyet duydukça işbirliğimiz artarak devam etmiştir. Tabi teknolojik ve dijital çağın gereksinimleri nedeniyle biz de üstümüze düşeni yaparak dijitalleşmeye devam edeceğiz.