İLKON Mühendislik Endüstri Mühendisi Kâmil Onur Önal ve İLKON Mühendislik İnşaat Mühendisi Caner Özek, ST Endüstri Radyo’da gerçekleşen “Depreme Dayanıklı Binalar” programının konuğu oldu. Önal ve Özek, depreme dayanıklı binalar, kentsel dönüşüm, bilinçlendirme ve riskli yapılar gibi konular hakkında açıklamalarda bulundu.
Kentsel dönüşümün, özellikle 6306 sayılı yasayla birlikte binaların yenilenmesi için kullanılan hukuki düzenin, daha az sürtünmeli yürümesi için ortaya çıkarılmış bir proje olduğunu söyleyen Kâmil Onur Önal, “Binanın riskli çıkması ile bir riskli yapı tespit kuruluşu gelip, riskli yapılar yönetmeliğine göre gerekli olan veriyi topladıktan sonra gerekli olan veriler bilgisayardaki programa girildikten sonra simülasyon yapılır. Daha sonra eğer bina riskli çıktıysa bu kayıt belediyeye bildirilir. Bu durumda 6306 sayılı yasanın hukuki süreci de tetiklenmiş olur. Bu süre içerisinde belediyeler, riskli yapı tespiti hakkında tebligat gönderir. Bu tebligatta, raporun sonucu birkaç cümleyle anlatılır. Tebligat gönderilirken bu bilgi aynı zamanda tapuya da bildirilir. Tapuya otomatikman bildirildiği için gayrimenkulünüzü, bağımsız bölümü satamaz veyahut da kiraya veremez hale gelirsiniz. Bu da sizi normal şartlarda kentsel dönüşüme yani binanızı yenileme yoluna sokmuş olur. Bu süre içerisinde binanızı güçlendirme yönüne gitmek isterseniz, bunu baştan belirtmek zorundasınız. Ama tekrar altını çizmek gerekirse 6306 sayılı yasa; binaları güçlendirmek için değil, binaları yenilemek için vardır.” şeklinde konuştu.
“Bilinçlendirilme konusu, ne kadar altını çizsek yeterli olmayacak seviyede önemli. İnsanların metrekareyi konuşmak yerine, binaların depreme dayanıklı olup olmadıklarını konuşmaları lazım. Fakat bu söylenildiği kadar kolay bir konu değil. Çünkü bir birim arsa üzerinde elde edilebilecek en yüksek ve en fazla metrekareyi ve bu metrekarenin kullanışlı olmasını konuştuğumuz zaman bu alanın depreme dayanıklı olduğunu konuşmak maalesef listenin ilk sıralarında bulunmuyor.”
FOTO: İLKON Mühendislik Endüstri Mühendisi Kâmil Onur Önal
“BİLİNÇLENDİRME KONUSUNDA KAMU SPOTLARI ÖNEMLİ”
Bilinçlendirme konusu hakkında konuşan Caner Özek, duysal hafızadan ziyade, işitsel hafızanın daha kalıcı olduğunun altını çizdi. Özek: “Bu konuda, genellikle insanların söylenilen sözlerden ziyade gördükleri şeyler çok daha akılda kalıyor. Kamu spotları, bilinçlendirme konusunda önem taşıyor. Kamunun bu konu üzerinde özellikle yayınlar toluyla insanlara bu hayati konuların göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Bir yapının hasar alıp almadığını veya ağır hasarlı bir evde oturup oturmadığımızı kontrol etmek için yani binanın hasar durumunu öğrenmek için binanın öncelikle bir deprem görmüş olması gerektiğinin altını çizen Özek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu durumdan sonra bir çalışma yapılıp binada ne tür bir hasar olduğunu performans analizleri ile bunu tespit edebiliriz. Ağır hasarlı bir evde oturup oturmadığımızı öğrenmek istiyorsak, bina deprem gördükten sonra yapılan çalışmalar doğrultusunda veya öncesinde veriler toplanıp, performans analizi öngörülerek bina simülasyonunda buna karar verilebilir. Sadece gözle bakarak da kısmen karar verilebilir ancak belli numuneler alınıp tekrar bir çalışma yapılması gerekiyor.”