Robot Yatırımları

BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİ ÇOK YÖNLÜ İŞ ORTAKLARINA İHTİYAÇ DUYUYOR

Bursa ve Romanya’daki tesislerinde Endüstri 4.0 standartlarına uygun üretim hatları geliştiren TEKNOROB, beyaz eşya endüstrisinde de adından söz ettiren robotlu otomasyon projelere imza atıyor.

Projelerin tasarım, mühendislik, üretim, montaj, devreye alma gibi temel ögelerini kendi bünyesinde yürüten firmanın yetkilileri, Ar-Ge odaklı yapı ve farklı proseslerde uzmanlaşmış kadronun beyaz eşya endüstrisinde kendileri için önemli bir avantaj yarattığını ifade ediyor.

ENDÜSTRİNİN TEKNOLOJİK ATILIMINA ORTAK OLUYORLAR

Büyük endüstriyel dönüşümlerin bugüne kadar öncüsü konumunda bulunan otomotiv endüstrisi, bu alandaki ününü beyaz eşya endüstrisine devretmeye başladı. Arçelik, Vestel gibi beyaz eşya ana sanayii firmaları ve bu firmalara üretim yapan yan sanayii firmaların etkisiyle beyaz eşya endüstrisi son dönemde teknolojik atılım dönemine girdi. Montaj hatlarından, pick&place uygulamalarına kadar farklı proseslerde yüksek teknoloji kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Beyaz eşya endüstrisinin teknolojik atılımında en önemli partneri ise yerli mühendislik firmaları oluyor. TEKNOROB Proje Müdürü Hüseyin Özer bu durumu “Yakın zamana kadar çoğunlukla Avrupa menşeli makina üreticileri ve mühendislik firmalarından hizmet alan beyaz eşya üreticileri son yıllarda yerli mühendislik firmalarıyla daha sık çalışmaya başladı. TEKNOROB olarak bizim de içinde olduğumuz firmaların teknik kabiliyetlerinin dünyayla yarışabilecek hale gelmesinin yanı sıra fiyat, hızlı destek ve en önemlisi yüksek esneklik kabiliyetimizin bunda payı olduğunu düşünüyoruz. Mevcut durumda beyaz eşya üreticilerinin en önemli iş ortaklarından birinin yerli mühendislik firmaları olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde özetledi.

KAMERA ENTEGRE SİSTEMLERLE HIZ VE YÜKSEK KALİTE GARANTİSİ

“Vestel, Arçelik gibi önemli firmaların iş ortağı olarak ana faaliyet alanlarımızdan biri olan beyaz eşya endüstrisinde gerçekleştirdiğimiz pek çok uygulamada kamera entegre sistemler kurarak başta tedarikçi kaynaklı problemler olmak üzere farklı problemleri elimine ettik. Üretim hızının oldukça yüksek olduğu bu alanda hatalı parça ayıklama ya da işlem yüzeyi doğrulama gibi proseslerin hızlı ve yüksek doğruluk oranına sahip olması hayati önem taşıyor” diyen TEKNOROB İş Geliştirme Uzmanı Ersu Han, “kazan taşıma”, “üst tabla vidalama”, “iç ünite paketleme-etiketleme” gibi farklı proseslerde geliştirdikleri özel çözümlerle de fark yarattıklarını dile getirdi.

PROSES ÖZEL PROBLEMLERDEN STANDART ÇÖZÜMLER ÜRETİLİYOR

Mühendislik firmalarının temel görevinin kopya çalışmalar yapmak değil prosese özel çözümler üretmek olduğunu vurgulayan Özer, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Örneğin Vestel firması için gerçekleştirdiğimiz ‘Kazan Taşıma Projesi’ ile dağınık şekilde ve farklı tiplerde hücreye gelen çamaşır makinası kazanlarında, tip ve yörünge doğrulama çalışmasıyla proses hızını önemli ölçüde arttırmayı başardık. Ya da yine Vestel firması için gerçekleştirdiğimiz ‘Üst Tabla Vidalama Projesi’, kendi içinde önemli problemler barındırıyordu. Bu problemlerden ilki üretim hattından kaynaklı olarak vidalama alanı her zaman aynı noktada yer almamaktaydı. Bu problemi kamera entegre bir sistem kurarak aştık. 

İkinci problem ise, tedarikçi kaynaklı olarak vidaların her zaman istenilen standartlarda olmamasıydı. Standart ayıklama üniteleri problemi çözemediği için özel makina tasarımını gerçekleştirdik. Hatta şu anda bu özel makina standart ürün yelpazemizde yer almaktadır. Müşteri/proses özel problemlerden standart çözümler üreten bir noktaya ulaştık. İş ortaklarımıza her zaman söylediğimiz gibi; ‘siz probleminizi belirtin, biz çözümü üretelim’."