Yaklaşık yarım asırdır elektrifikasyon sektöründe yer alan ve bu konuda ihtisaslaşan Beta Enerji, başta yağlı ve kuru olmak üzere güç, dağıtım ve özel sargılı transformatörlerin üretimi alanında faaliyet gösteriyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda 65 bin metrekare alanda faaliyetlerine devam eden şirket, Adana’daki fabrikasının yanı sıra Afrika’da Etiyopya’da transformatör üretim tesisi ve Uganda Kampala’da test laboratuvarı, Almanya ve Ukrayna’daki yapılanmalarıyla hizmetlerini sürdürüyor.
2017 yılında bölgesinde dördüncü, kendi sektöründe ise ilk Ar-Ge merkezini kuran, yeşil enerji kapsamında uzun yıllardır GES çatı sistemleri ile kendi enerjisini kendi üreten, kurumsal karbon ayak izi (ISO 14064-1) standardı çerçevesinde, 2022 yılına ait karbon ayak izi raporlamasını tamamlayıp Almanya merkezli doğrulayıcı kuruluş (DAKKS) tarafından akrediteli olarak doğrulamasını yapan Beta Enerji, ürünlerini 3 boyutlu teknolojilere taşıyarak bu alanda Türkiye’deki ilk sanal gerçeklik teknoloji kullanımına imza atmış. Uçtan uca enerji üretimini gerçekleştirmek amacıyla anahtarlama ürünlerine yaptığı yatırımlarla birlikte transformatörden elektrikli araç şarj istasyonlarına kadar ürün gamını her geçen gün genişleten Beta Enerji’nin Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Ünal, yatırım hamleleri ve kararlarına ilişkin konuştu.
UÇTAN UCA ÜRETİM YETKİNLİĞİ
Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararının nasıl verildiğine ve yakın dönemde imza attıkları bir yatırıma ilişkin konuşan Ünal, "Türk firmaları, küresel pazarda rekabet ederken çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bunun en temel sebepleri de, teknolojik yeniliklere ve Ar-Ge çalışmalarına yeterli yatırım yapılmaması aslına bakarsanız. Bu durum rekabet gücünü azaltabilmekte. Küresel pazarda başarılı olmak için sürekli olarak teknolojiye ve yeniliklere yatırım yapmak gerekmektedir. Bu nedenle, Beta Enerji olarak Ar-Ge departmanımıza ve üretim teknolojilerine yaptığımız yatırımlarla, transformatör sektöründeki teknolojik yenilikleri yakından takip ediyoruz.“Uçtan uca üretim” yetkinliğine sahip bir enerji ve teknoloji markası olarak son dönemdeki en büyük yatırımımız toplam yatırım tutarı 130 milyon USD olan Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü projemiz. Ürün yelpazemiz ve çalışan sayımızdaki artışa rağmen mevcut üretim tesislerimiz talepleri karşılayamaz hale geldi. Bu yüzden tek çatı altında, Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüsü için çalışmalara başladık. 120 bin metrekare büyüklüğe sahip yeni kampüsümüzün 20 bin metrekaresini çalışan mutluluğuna odaklanan sosyal alanlara ayırıyoruz. Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü; üretim tesisi yanında ülkemizdeki bilimin, teknolojinin, eğitimin ve sosyal yaşamın vazgeçilmez merkezlerinden biri olacak. Kampüsümüz faaliyete geçtiği anda “sürdürülebilir insan kaynağı” modelini oluşturmak ve yarınlarımızı daha sağlam temellere dayandırmak amacıyla kendi bünyesinde, kendi modeliyle oluşturacağı insan kaynağı yetiştirme programları ile de adından söz ettirecek diye düşünüyoruz. Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’ne geçişle birlikte istihdamımızı ve üretim kapasitemizi 3 katına çıkarmayı planlıyoruz." dedi.
2025 HEDEFİ YENİ PAZARLARDA AKTİF OLMAK
2025 yılı için yeni yatırım planları ve hedefleri hakkında da konuşan Ünal, "Yeni dönemde odak pazarlarımız arasında başta Avrupa kıtası olmak üzere, Kuzey Amerika, Türk Cumhuriyetleri, Afrika ve Orta Doğu gibi bölgeler yer alıyor. Avrupa’daki pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz ve bu doğrultuda 2024 yıl sonu için ihracatta % 40’lara yakın bir büyüme planlıyoruz. Ayrıca, yenilenebilir enerji projeleri ve elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya Pasifik pazarlarında da daha aktif olmayı planlıyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.