Türkiye talaşlı imalat sanayine CNC satış, servis, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet veren Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, takım tezgahları sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki potansiyeliyle ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle tüm dünyayı etkileyen tedarik zincirindeki bozulmayla birlikte Avrupa’daki enerji krizinin Türkiye’ye olan talebi artırdığını dile getiren Aydoğdu, “Pandemiden önce Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünmeyen ülkeler ve şirketler şimdi ülkemize yönelmiş durumdalar. Avrupa Birliği, bölge ülkeler ve ABD’den ülkemize doğru bir alım söz konusu. Bu durumun etkilerini fuarlarda daha net gözlemlemekteyiz. Makine fiyatlarında dolar bazında yüzde 30 artış yaşansa da Türkiye’de yatırım rekoru kırmaya devam etmekteyiz. Sektördeki şirketlerimiz, Türkiye’ye kayan talebi karşılamak için bu alandaki yatırımlarını hızlandırmış durumdalar. Avrupalı üreticilerin yerini alma ihtimalleri de var” dedi.

YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI

TAKIM TEZGAHLARI SEKTÖRÜNDE İLK 8 AYDA İHRACAT VE ÜRETİMDE YÜZDE 18 ARTIŞ

Takım tezgahları sektöründe, bu yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla hem üretim hem de ihracatta yüzde 18’lik artış kaydedildiğini belirten Aydoğdu, “Bizim sektörümüz, Türkiye’nin talaşlı imalat sanayisinin artısı olmuş durumda. Tüm şirketler üretim ve gelişimini devamlı artırmaktalar. Takım tezgahları kullanımında bugün hala normal kapasitemizin yüzde 9 üzerindeyiz. Türkiye’nin genel makine ihracatının yüzde 7-8 arttığı yerde takım tezgahları ihracatının yüzde 18 artması, bir bakıma sanayide üretimin Türkiye’ye kaydığının en önemli göstergesidir. Bu durumun en büyük sebebi ise ABD ve AB'nin ölçek ekonomisine uygun ürünlerini tedarik zincirinin kırılması sonrası Uzak Doğu yerine Türkiye’den temin ediyor olması. Belli sektörlerden takım tezgahlarına yoğun yatırım yapıldığını görmekteyiz. Kendi krizimizi yaratmadığımız sürece önümüzdeki 5 yıl sanayinin Türkiye’ye kayacağını öngörmekteyiz. Bundan dolayı Türkiye sanayicisi için enerji maliyetleri kısa vadede sorun olarak gözükse de orta vadede bir avantaj sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

MAKİNE FİYATLARI DOLAR BAZINDA YÜZDE 30 ARTSA DA TÜRKİYE'DE YATIRIM REKORU KIRILIYOR

Dünyadaki mevcut durumda, işletme sermayesi ve finansmana erişim alanında şirketlerin zorluk yaşadığını vurgulayan Aydoğdu, bu sürecin yol açtığı duruma dair şu değerlendirmede bulundu: “Talaşlı imalat sektörü devamlı yatırım çekmekte. Finansmana erişim zorlayıcı olsa da takım tezgahlarına ciddi yatırımlar yapılmakta. Makine fiyatları dolar bazında yüzde 30 artsa dahi Türkiye’de yatırım rekoru kırmaktayız. Türkiye tarihinin en büyük yatırım yılı, bu yıl olacak. Şirketlerimiz Türkiye’ye kayan talebi karşılamak için bu alanda yatırımlarını hızlandırdılar. AB’li üreticilerin yerini alma ihtimali var, yatırım yapan şirketlere önemli destekler veriliyor. Bu alanda alınan destekler makine yatırımına dönüşüyor. Eylül ayında başlayan fuar takvimiyle birlikte uluslararası fuarlara katıldık. Daha sonra da İstanbul’da MAKTEK Fuarı’nda yerimizi aldık ve MAKTEK’in ilk defa uluslararası fuarlardan daha olumlu geçtiğine şahit oldum. Fuarda Türk şirketler satış rekoru kırdılar.

Editör: Haber Merkezi