Avrasya Uluslararası İnşaat, hazırlık aşaması tamamlanmak üzere olan yeni karma projesi Kartal Sunset Konutları'nı, 1 milyar 200 milyon liralık yatırımla hayata geçirecek. İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzide lokasyonlarından birisi olan Kartal sahil bandında toplam 120 bin metrekare alan üzerinde yükselecek olan projede bin 200 konut ile birlikte ticari üniteler ve butik bir alışveriş merkezi yer alacak. Kartal Sunset Konutları için global müteahhitlik firmalarıyla işbirliği yaptıklarını söyleyen Avrasya Uluslararası İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sesli, ileri teknolojiyle modern mimariyi bütünleştiren akıllı, sürdürülebilir ve çevreci bir proje tasarladıklarını açıkladı. İnşaat sektöründe 20 yılı aşkın deneyime sahip Avrasya Uluslararası İnşaat, hazırlığını Türkiye’nin en iyi mimarlık ofisleriyle birlikte yaptığı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin deneyimli akademisyenlerden proje yönetim danışmanlığı aldığı yeni karma projesinin geliştirme aşamasında sona yaklaştı. Avrasya Uluslararası İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sesli, firmalarının 2022 gündemi, inşaat ve konut sektörünün gidişatına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Avrasya Uluslararası İnşaat’ın sektördeki geçmişi ve 2022 gündemi hakkında bilgi verir misiniz? Gündeminizdeki yeni projeler nelerdir?
Avrasya Uluslararası İnşaat olarak, 20 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir firmayız. Arsa, Proje, İnşaat ve pazarlama ögelerini tek bir platformda toplayarak şimdiye kadar ürettiğimiz projeler, araziye değer katmakla kalmamış, her bir projemiz eşsiz bir yatırım aracı olarak hızla ve yüksek oranda değer kazanmıştır. Çevreye duyarlı ve topluma faydalı işler üretmek vizyonuyla faaliyetlerini yürüten firmamız, fark yaratan projelerle Türkiye ekonomisine değer katmayı hedeflemektedir. 2022 gündemimizde, hazırlıklarına devam ettiğimiz Sunset Kartal Konutları projesi bulunuyor. İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzide lokasyonlarından birisi olan Kartal sahil bandında toplam 60 bin metrekare alan üzerinde yükselecek olan projede bin 200 konut ile birlikte ticari üniteler ve butik bir alışveriş merkezi yer alacak. Kartal Sunset Konutları için global müteahhitlik firmalarıyla işbirliği yapıyoruz. İleri teknolojiyle modern mimariyi bütünleştiren akıllı, sürdürülebilir ve çevreci bir proje tasarladık.

Mayıs ayında açıklanan Konut Finansman Paketleri’nin kısa, orta ve uzun vadede konut satışlarına etkisinin nasıl değerlendiriyorsunuz?
Konut Finansman Paketleri, sektördeki tüm alıcılara doğrudan etki eden, sektörü tamamen kapsayan bir uygulama olmadı açıkçası. Ancak belirli, kısmi alıcılar üzerinde etki eden bir durum oluştu. Bu paketleri, sektörün tamamını kapsayıcı bir hale getirmek daha faydalı olacaktır. Ayrıca kentsel dönüşüm kapsamında sağlanacak destekler ve düşük faiz-uzun vadeli kredi olanakları da konut arzını önemli ölçüde arttıracak, bu da orta ve uzun vadede fiyatlara olumlu yansıyacaktır.

Sizce erişilebilir konut üretiminin önündeki engeller nelerdir? Bu engellerin aşılmasına yönelik çözüm önerilerinizden bahseder misiniz?
Şu anda erişilebilir konut üretiminin önündeki en büyük engel, inşaat maliyetleri. Maliyetler geçen yıla göre pek çok kalemde yüzde 100’den fazla yükseldi. Enflasyonist ortam, inşaat maliyetleri üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Bu durum konut fiyatlarında sürekli artışa neden olurken, yüksek fiyatlar nedeniyle iç piyasada alımlar istenilen hızda gerçekleşmiyor. İnşaat maliyetlerini aşağıya çekecek tedbirlerin hayata geçirilmesi, erişilebilir konut önündeki engelleri önemli ölçüde ortadan kaldıracaktır. Konut Finansman Paketi kapsamında kredi faizlerinin yüzde 1’in altına düşürülmesi önemli bir gelişme. İnşaat firmaları bunu bir fırsat olarak görüp, fiyatlarını arttırmazsa, ev sahibi olmak isteyenlerin konuta erişimi daha mümkün olacaktır.

İnşaat malzemelerinin fiyatlarındaki artışları reel buluyor musunuz? Bu durum konut fiyatlarına ne oranda yansıyor?
Hemen her sektörde olduğu gibi içinde bulunduğumuz dönemin en önemli gündemi “maliyet artışları”. Tabandan tavana tüm malzemelerin fiyatlarında yıl başından itibaren sürekli fahiş zamlar söz konusu. Dolar kuru, artan enerji maliyetleri, küresel ölçekli arzın talebi yeterince karşılayamaması gibi farklı pek çok faktör bu artışta etkili. Ancak söz konusu artışların bu denli yüksek olması reel değil maalesef. Mutlaka inşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına doğrudan yansıyor. Ancak konut fiyat artışını tek başına malzeme fiyatlarıyla açıklayamayız. Arsa maliyetleri, finansman giderleri, pazarlama ve satış giderleri, kullanılan malzeme, işçilik vb. gibi pek çok farklı etken de konut maliyetine ve dolayısıyla satış fiyatına doğrudan etki ediyor.

Pandemi sonrasında gelişen tüketici talepleri, projelerinizde ne tür değişikliklere neden oldu? Bu talepleri karşılama adına neler yapıyorsunuz?
Pandemi süreci, konutları sadece bir yaşam alanı olmaktan çıkartıp, iş ve eğitim hayatının da merkezine koydu. Dolayısıyla, tüketicilerin eve olan bakışı önemli ölçüde değişti. Dolayısıyla bir dönem daha revaçta olan 1+1 ve stüdyo dairler, pandemi sürecinde eve kapanan tüketiciler için evde kalmayı hayli zor kıldı. Pandemi sonrası süreçte evden çalışan kişi sayısı da önemli ölçüde arttı. Tüketiciler ev ve iş yaşamını birlikte yürütebilecekleri nitelikte konutlara yöneldi. Biz de Avrasya Uluslararası İnşaat olarak, hazırlık aşamasında olduğumuz Sunset Kartal Konutlarında bu tercihleri göz önünde bulundurarak müşterilerimizi ferah yaşam alanları sunabileceğimiz bir mimari planlıyoruz.

Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte özellikle Sunset Kartal Konutları projenizde devreye aldığınız “Kendi enerjisini kendisi üreten proje” konseptiniz hakkında detaylı bilgi verir misiniz? Bunu nasıl sağlayacaksınız?  
Sunset Kartal Konutları'nı, alternatif kaynaklarla kendi enerjisini üretebilen, enerjisini verimli kullanan, doğal ışıktan maksimum düzeyde yararlanan, yeşil alan yoğunluğuna sahip, atıklarını geri dönüştürebilen bir mimariyle tasarlıyoruz. Uluslararası Avrasya İnşaat olarak yatırım ortaklığı yaptığımız uluslararası bir enerji firması bulunuyor. Örneğin, projemizdeki ortak alanların aydınlatmasında, güneş enerjisinden faydalanmamızı sağlayacak altyapıyı, yenilenebilir enerji sektöründe 80 yıllık geçmişi olan Fransa merkezli ortağımız yapacak.

İnşaat ve konut sektörünün önümüzdeki döneme ilişkin gidişatını nasıl görüyorsunuz?
Önümüzdeki süreç, inşaat sektöründe sermaye yeterliliğine sahip, güçlü, güvenilir, kurumsal firmaların ayakta kaldığı, buna karşın önce sat sonra yap tarzı iş yapan firmaların ortadan kalktığı bir süreç olacaktır. Bununla birlikte arsa ve inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle, sayıca eskiye nazaran daha az fakat daha nitelikli konut projelerinin hayata geçirildiği bir süreç yaşayacağız.

TMS Mühendislik Sürdürülebilirlik Hedefleri İçin UN Global Compact’e Katıldı TMS Mühendislik Sürdürülebilirlik Hedefleri İçin UN Global Compact’e Katıldı

  
 
       

 
 
    
 
 

Editör: Haber Merkezi