Atık sular daha temiz gelecek için arıtılıyor

Var olan su kaynaklarını korunması ve temiz su kaynakları üzerine düşen yükün azaltılması amacıyla yapılan atık su arıtma prosesi, atık su içerisinde kirliliğe neden olan yabancı maddelerin değişik metotlarla (fiziksel, biyolojik, gelişmiş) atıksudan uzaklaştırıldığı “Atıksu Arıtma Tesis”lerinde gerçekleştiriliyor.

Başlıca; evsel atık su, endüstriyel atık su, soğutma suyu, temizlik işlemlerinde oluşan atık su, endüstriyel üretimde prosesten gelen atık su şeklinde çeşitlendirilebilen atık suların arıtma işlemi kimyasal, fiziksel veya biyolojik yollarla yapılıyor. Ana atıksu arıtma prosesleri; ızgara (ince veya kaba), ön çökeltim havuzu, kimyasal veya biyolojik arıtma üniteleri, son çökeltim havuzu ve dezenfeksiyon ünitesi şeklinde özetlenebiliyor. ST Proses Otomasyonu dergisinin Mart sayısında incelediğimiz Su ve Atık Su Prosesi çalışmasında Trakya’nın ilk biyolojik arıtma tesisi özelliğini taşıyan ve günde 20 bin metreküp suyu arıtarak Ergene’ye temiz bir şekilde deşarj yapan Lüleburgaz Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’ni inceledik.

Lüleburgaz Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Müdürü Çevre Mühendisi Hüseyin Akdeniz, 24 saat çalışan tesiste çok sayıda işlemden geçen atık suyun, yüzde 95 oranında arıtarak nasıl tamamen temiz bir şekilde Ergene Nehri’ne deşarj edildiğini paylaştı.

Birçok karmaşık ve zor prosesin gerçekleştiği su arıtma süreçlerinde yüksek
verimlilik ve su kalitesini sağlayan ürün ve çözümlere de yine kapak
bölümümüzde yer verdik.

***

Mart sayımızda “Yatırımcı” köşesinde, Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticileri arasında yer alan Tatmetal’i konuk ederek, Tatmetal Fabrika Direktörü Egemen Öztürk ile üçüncü galvaniz tesisi yatırımı üzerine konuştuk, yüksek kalite ve verimlilikle üretim adına yaptıkları yatırımları, sonuçlarını ve 2022 gündemlerini değerlendirdik.

Yine faydalı bilgilerle dolu bir içerikle karşınızdayız;

Keyifli okumalar...