Türkiye’nin ketçap, mayonez ve sos kategorilerinde en büyük üreticisi olan Assan Foods, günde 4.500 ton taze domates işleme ve 2,5 milyon adet ambalajlı ürün üretebilme kapasitesi ile Türkiye’nin tek noktada en büyük domates işleme tesislerinden birine sahip. Susurluk Fabrikasında domates salçası, biber salçası, ketçap, mayonez ve soslarımızın üretimi gerçekleştiren şirket, İzmir Serbest Bölge’de bulunan Ege Assan tesisi ile yılda 24 bin ton domates salçası paketleyebiliyor. Domates işlemede ön hattı oluşturan domates yıkama havuzunu en üst düzeye taşıma hedefiyle başlatılan 10 milyon TRY’nin üzerindeki yatırımın, küresel sağlık krizine rağmen sürdüğünü ve devreye alınma aşamasına geldiğini söyleyen Assan Foods Operasyon Direktörü Burak Bilgin fabrikada enerji verimliliği sağlamak için gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN EN ÖNEMLİ KONU ISI YÖNETİMİDİR
“Bizim işimizde enerji verimliliği açısından en önemli konu ısı yönetimidir.” diyen Bilgin, evoporasyon ve pastörizasyon süreçlerinde yüksek basınçlı buhar kullanıldığı için öncelikle ısı ve hava kaçaklarının önlenmesine özen gösterdiklerini belirtti. Isının önem arz ettiği bir diğer noktanın ise domates yıkama sistemleri için su ısıtması olduğunu söyleyen Bilgin, konuyu şu sözlerle açıkladı: “Önümüzdeki dönemde kullanılan yüksek basınçlı buharın ve bacalardaki ısının enerji için geri kazanımı, aydınlatma sistemlerinde enerji verimliliği, güneş ışığından enerji üretimi gibi projeler de kısa vadede olmasa da gündemimizde yer alıyor.”