Makina

ASKERLERİN YAŞAM RİSKİNİ MİNİMİZE ETTİ

Son üç yılda savunma sanayine yönelik yaklaşık 40 milyon liralık yatırım gerçekleştiren Katmerciler, savunma ürünlerini; 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar, Özel Ürünler, Zırhlı İş Makineleri, Görev Odaklı Özel Amaçlı Araçlar ve Zırhlı Lojistik Araçlar olmak üzere beş ana kategoride topluyor.

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, “Yeni Nesil Kriminal Olay Yeri İnceleme Aracı KIRAÇ, sınır güvenliğine yönelik Aselsan’la birlikte geliştirdiğimiz ATEŞ, İnsansız Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP (mini tank), Uzaktan Kumandalı Yangın Söndürücü (UKYS) ilk kez şirketimiz tarafından geliştirilmiş araçlardan” dedi.

Caydırıcılıkta dosta güven düşmana korku salan ürünlerini geliştirirken ne tür makina ve endüstriyel teknolojilerden yararlandıklarını Furkan Katmerci ile konuştuk.  

Bize şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Katmerciler, Türk savunma sektörünün önde gelen şirketlerinden birisidir. Yenilikçi, dinamik bir şirketiz. 1985 yılında kurulduk. Halen 40’ı mühendis olmak üzere 450 çalışanımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İSO ikinci 500 büyük şirket listesinde yer alıyoruz. Silahlı kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin farklı ihtiyaçlarına uygun geniş ürün gamı ve çözümleriyle savunma ve güvenlik sektörümüzün güçlü bir çözüm ortağı ve tedarikçisi durumundayız. Dost ülkeler için de bu söylediklerimiz geçerlidir. Ordumuz ve güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede edindiği bilgi, tecrübe ve farkındalığın, dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında eşsiz bir seviyede olduğu belirlemesini yapmış milli bir savunma sanayi firması olarak savunma ürünlerini, bu değerli bilgi ve tecrübeden ve ileri teknolojinin sunduğu imkanlardan istifade ederek kendi Ar-Ge Merkezimizde tasarlayıp geliştiriyoruz. 

Yenilikçi ve yaratıcı ürünleriyle sektörde saygınlık uyandıran, Türk savunma sanayinin dinamik gücü olarak ulusal ölçekte olduğu kadar uluslararası ölçekte de ilgi ve dikkat çekiyoruz. Her adımda sektörümüzü ve ülkemizi temsil ettiğimizin bilinciyle hareket ediyoruz. Dost ülkelere yaptığımız her ihracat ülkemiz adına bizler için gurur kaynağı oluyor. Katmerciler, oldukça geniş savunma portföyüne sahip bir şirket. Savunma ürünlerimizi beş ana kategoride topluyoruz: 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar, Özel Ürünler, Zırhlı İş Makineleri, Görev Odaklı Özel Amaçlı Araçlar ve Zırhlı Lojistik Araçlar. 
Katmerciler’in savunma portföyü içinde yer alan ürünler arasında şunları sayabiliriz: Ülkemiz savunma sanayinin en güçlü muharebe aracı HIZIR, Emniyet Genel Müdürlüğü için tamamen özgün bir araç olarak geliştirilen Yeni Nesil Kriminal Olay Yeri İnceleme Aracı KIRAÇ, Aselsan’la birlikte geliştirilen Mobil Sınır Güvenlik Aracı ATEŞ, mini tank olarak da adlandırılan ve ülkemizin geliştirdiği ilk insansız kara aracı olan Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP (İnsansız Kara Aracı-İKA), Zırhlı Personel Taşıyıcı KHAN, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), özgün ve tamamen amaca uygun geliştirilmiş Zırhlı Ambulans, Koruma Kalkanı, Uzaktan Kontrollü Çok Namlulu Gaz Atar Sistemi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Paletli Ekskavatör, Zırhlı Kazıcı Yükleyici İş Makinesi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Belden Kırmalı Yükleyici İş Makinesi ile kompozit ve seramik bazlı gizli zırhlama sistemi olan NEFER. 

Katmerciler’in Zırhlı Lojistik Araçlar kategorisinde ise, çatışmalı veya riski yüksek bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilmiş Zırhlandırılmış Dozer, Zırhlı ADR’li Akaryakıt Tankeri, Zırhlı Otobüs, Zırhlı Low-Bed Treyler, Zırhlı Damper, Zırhlı Su Tankeri ve Kurtarma Aracı bulunuyor. Şirketimizin geliştirdiği ürünlerin büyük bölümü ülkemizde ve sınır ötesi operasyonlarda etkin olarak kullanılıyor. Savunma ve araç üst ekipman sektörlerinde, iki kulvarda birden faaliyet gösteren ve 65 ülkeye ihracatı olan Katmerciler olarak, halka açıldığımız 2010 yılından bu yana Borsa İstanbul’da işlem görüyoruz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Son üç yılda savunma sanayine yönelik yaklaşık 40 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Şirketimizin İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde iki (toplam 32.000 metrekare), Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde üç modern tesisi ve test parkuru (toplam 32.000 metrekare) bulunuyor. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan “Ar-Ge Üretim Merkezi” sertifikalı güçlü, yenilikçi ve yetkin bir Ar-Ge Merkezi’ne sahibiz. Yeni Nesil Kriminal Olay Yeri İnceleme Aracı KIRAÇ, sınır güvenliğine yönelik Aselsan’la birlikte geliştirdiğimiz ATEŞ, İnsansız Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP (mini tank), Uzaktan Kumandalı Yangın Söndürücü (UKYS) ilk kez şirketimiz tarafından geliştirilmiş araçlardandır. Ayrıca çok sayıda lojistik iş aracını zırhla kaplamak suretiyle savunma güçlerimizin hizmetine kazandırıyoruz.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Katmerciler, hem savunma sanayinde hem araç üstü ekipman sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak her iki kulvarda da teknolojik gelişmelerden maksimum seviyede yararlanmaya, teknolojik gelişmeleri tasarımdan üretime tüm süreçlere uyarlamaya çalışan bir şirkettir. Mevcut araç portföyümüzde bulunan araçlarımızı geliştirmeye çalışırken yeni ürün geliştirme konusunda da sürekli çalışıyoruz. 

Şirket vizyonumuzu bir örnek üzerinden ifade edelim: Personelin yaşam riskinin en aza indirgeneceği, uzaktan kumandalı savunma araçlarının gelecekte çok daha fazla önem kazanacağına yönelik stratejik öngörümüzden hareketle geliştirdiğimiz, Türkiye’nin ilk paletli insansız kara aracı UKAP, Katmerciler’in vizyonunu ortaya koyan güzel bir örnektir. Bizler ayrıca, sahadan elde ettiğimiz geri bildirimlerle silahlı kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin etki ve gücünü maksimize edecek yenilikler gerçekleştirmeye, mevcut araçlarımızı geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Asla mevcutla yetinmeyen, hep daha iyisini yapmaya çalışan bir iş felsefesine sahibiz. Çünkü, her zaman daha iyisi yapılabilir!

Fabrikanızda makina, Ar-Ge ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Ar-Ge Merkezimiz, Katmerciler’in kalbidir. Ar-Ge yatırımlarını da stratejik öneme sahip yatırımlar olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle uzun vadeli stratejik planlamalar ve hedefler doğrultusunda kararlar, en üst düzeyde alınmakta, yönetim kurulumuz tarafından da takip edilmektedir. Kuruluşumuzdan bu yana İzmir Çiğli’de yürüttüğümüz faaliyetleri, savunma alanındaki büyüme öngörü ve hedeflerimiz doğrultusunda Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde üç tesisten oluşan 32 dönümlük bir savunma kompleksi kurma kararımız da böyle bir karardır. 

Fabrikanızda üretim süreçlerini, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarından teslime kadar adım adım anlatır mısınız?

Ar-Ge bir vizyon meselesidir. Nasıl ailelerin geleneksel kültür ve değerleri oluyorsa şirketlerin de kültüründe Ar-Ge bilinci olmalı, bu bilinci gelecek kuşaklara taşıyabilmelidir. Yoksa gelişmiş teknolojilere sahip ülke ve şirketlerin üretim sahası olmanın ötesine geçemeyiz. Bu da bizi bir yere götürmez. Dünya piyasalarındaki esas rekabet katma değerli ürünlerde yaşanıyor. Vasıfsız işgücü ağırlıklı, emek yoğun sektörlerde ise ne şirketlerimiz ne de ülkemiz açısından bir gelecek görünmektedir. Teknoloji üreten ve geliştiren bir ülke olamadığımız ölçüde dünya liginde üst sıralarda yer alma şansımız bulunmamaktadır. Gelecek katma değeri yüksek ileri teknolojilerde. Burada ne kadar varsak, rekabet gücümüz ve gelişkinliğimiz de o kadar olacaktır. Biz bu bilinçle faaliyet yürütüyoruz.

Savunma sanayine yönelik bir araç ya da bir araç üstü ekipman üretmenin bizim açımızdan iş ve üretim prosedürü açısından çok farkı yoktur. Talebe ve siparişe uygun olarak, ayrıntılı ve üç boyutlu tasarımların hazırlanmasını takiben üretimin her aşaması belirlenir. Aracı oluşturacak yüzlerce parçadan hangisinin nerede, nasıl, ne zaman üretileceğinden parçaların birleştirilmesine, tedarik zincirine ve ürünün nihai haline kadar tüm süreç, üretim ve kalite sorumlularının bilgisi dahilindedir. Her aşamada kalite kontrolü, üretim tamamlandığında testler yapılır. Tüm takipler bilgisayar sistemi üzerinden raporlanır ve kontrol edilir. En sonunda müşterinin oluruyla teslimi yapılır. Satış sonrasında da araca yönelik eğitim, bakım ve yedek parça gibi her türlü destek sağlanır.

Savunma tarafında Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumları hem müşterimiz hem paydaşlarımız durumundadır. Çünkü, savunma sektörü hazır ürün geliştirip raftan sunar gibi sunulan bir sektör değil, ürünlerin ihtiyaçlar doğrultusunda birlikte geliştirildiği bir sektördür. Son derece dinamik, değişken, tüm tarafları geliştirici bir ilişkidir söz konusu olan. Dolayısıyla yenilikçi ve yaratıcı bir Ar-Ge Merkezi bizim gibi şirketler için kritik öneme sahiptir.