Otomasyon

ARÇELİK, GARAGE INNOVATION HUB İLE ÇITAYI YÜKSELTTİ

Türkiye’de açık inovasyon kültürünün yaygınlaşması adına inisiyatif üstlenen Arçelik, Garage Innovation Hub ile küresel ölçekte liderlik hedefliyor. 

MENTORLUKTAN İŞ FİKRİ GELİŞTİRMEYE VE HİBE DESTEĞİNE 

Arçelik Garage Innovation Hub, kuruluş yılı olan 2017'den beri 2 binin üzerinde partner ile etkileşim kurdu. Platform, bugüne kadar 274 girişimciye eğitim ve mentorluk desteği vererek, 40 girişimciye 8 milyon TL hibe desteği erişim sağladı.

Yürüttüğü kuluçka faaliyetleriyle de 80’den fazla start-up’ın iş fikri geliştirmesine destek oldu. 

EKOSİSTEMİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR

Garage Innovation Hub, kurum içi ve kurum dışında yürüttüğü girişimcilik, inovasyon programları ve etkinlikler ile karşılıklı paylaşım sağlayıp, yenilikçi fikirleri ürün ve projelere dönüştürmeyi amaçlıyor.

Girişimler, mentorlar, yatırımcılar ve ilgili sivil toplum kuruluşları, özel ve kamu kurum temsilcileri gibi ekosistem oyuncuları arasında bilgi, deneyim ve bağlantılardan faydalanmayı sağlamak için kolaylaştırıcı rol üstleniyor. İnovasyon ve girişimcilik programları tasarlayan platform, Arçelik’in ana yetkinlikleri dışında kalan yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirmek için de çalışıyor.

Türkiye’den dünyaya açılan en kapsamlı açık inovasyon platformlarından biri olan Garage Innovation Hub, açık inovasyon alanında küresel liderlik hedefi doğrultusunda ekosistemin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Platform, bu sene ilk kez gerçekleştirdiği "Açık İnovasyon Günü"nde dünyanın dört bir köşesinden inovasyon düşünürlerini, firmaları, start-up’ları ve yatırımcıları buluşturdu.

"EN BÜYÜK AÇIK İNOVASYON PLATFORMLARINDAN OLMAYI BAŞARDIK"

Arçelik Strateji ve Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, ilk kez gerçekleştirilen etkinliğin ekosistemden önde gelen aktörlerin katılımıyla ufuk açıcı tartışmaların yapıldığı bir platform olduğunu ifade etti.

"5 yıl gibi kısa bir sürede üniversiteler, STK’lar, tüm dünyadan inovasyona destek veren kurum ve kuruluşlarla birlikte Türkiye’nin en büyük açık inovasyon platformlarından biri olmayı başardık" diyen Pazar, küresel partnerler ile çalışmaya başladıklarını söyledi.

İnovasyonun tek başına bir kuruma ya da fonksiyona ait bir süreç olmadığını kaydeden Pazar, "Garage Innovation Hub gibi açık inovasyon platformları fikirlerin hayata geçmesine olanak sağlayarak insanlığa faydalı inovasyonların önünü açabilir. Biz giderek daha fazla fikri en geniş imkanlara kavuşturmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

"GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARINA PARTNER OLDU"

Şirketlerinin açık inovasyon yaklaşımına değinen Utku Barış Pazar, start-up iş birliklerini geliştirmek adına girişim dostu uygulamalar geliştirmeye başladıklarını, faaliyette bulundukları 146 ülkenin tamamında start-up’lara destek olmayı hedeflediklerini belirtti.

BIGG3 gibi programlarla girişimcilerin hibe desteklerine erişmesine destek olmaya devam ettiklerini aktaran Pazar, "Garage Innovation Hub, girişimcilere sermaye desteği sağlamak üzere bir adım daha atarak, girişim sermayesi fonlarına da partner oldu. Bu doğrultuda ilk adımımızı atarak dünyanın önde gelen fonlarından 500 Startups, ve Avrupa’nın ilk 10 fonu arasında yer alan Hoxton Ventures’ın partnerleri arasına katıldık." ifadelerini kullandı.

Pazar, söz konusu ortaklıkların kendilerini dünya genelinde direkt olarak start-up'lar ile bir araya getirirken küresel inovasyon ekosisteminde daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacağını dile getirdi.

5 MİLYON DOLARLIK DESTEĞE ARACILIK ETMEYİ PLANLIYOR

Arçelik, BM Nesiller Boyu Eşitlik Forumu taahhütleri çerçevesinde Garage Innovation Hub ile 2026 yılına dek 5 bini kadın olmak üzere 7 bin girişimciye ulaşmayı ve yaklaşık 5 milyon dolarlık finansal desteğe erişmelerine aracılık etmeyi planlıyor.