IEA’nın (International Energy Agency) hazırladığı “Soğutma, İklimlendirme Sistemlerinden Kaynaklanan Emisyonlar” raporuna göre; dünya çapında tahminen 3,6 milyar iklimlendirme, soğutma cihazı kullanılıyor. Rapora göre sadece karşılayabilecek gücü olanlara değil, soğutma ihtiyacı olan herkese olanak sağlanırsa, dünyada 2050 yılına kadar 14 milyar iklimlendirme-soğutma cihazı gerekecek. IEA, 2050 yılına kadar iklimlendirme alanındaki enerji verimliliğini iki katına çıkarılabilmesi halinde, en yüksek talebi karşılamak için, 1.300 gigawatt ek elektrik üretim kapasitesi ihtiyacının azalacağını tahmin ediyor. Bu, 2018'de Çin ve Hindistan'daki tüm kömür yakıtlı elektrik üretim kapasitesine eşdeğer bir miktar. Dünya çapında, klimaların enerji verimliliğini iki katına çıkarmak, 2050 yılına kadar yalnızca elektrik üretim, iletim ve dağıtım maliyetlerinde 2,9 trilyon dolara kadar tasarruf sağlayabilir.
GEREK CİHAZLARININ GEREKSE ŞİRKETİNİN KARBON AYAK İZİNİ KÜÇÜLTMEK İÇİN KESİNTİSİZ ÇALIŞIYOR
Küresel ısınmayla mücadelede iklimlendirme endüstrisine büyük rol düşüyor. Üretici ve sistem geliştiriciler, iklimlendirme cihazlarının karbon ayak izini küçültmek için zorlu bir mücadeleye girmek zorunda. Türkiye iklimlendirme sektörünün öncü ve köklü kuruluşlarından Aldağ A.Ş. gerek yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunduğu cihazlarının, gerekse şirketinin karbon ayak izini küçültmek için kesintisiz olarak çalışıyor.
Konuya ilişkin olarak Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkan Vekili Doruk Oflaz şunları söylüyor: “55 yıllık köklü bir geçmişe sahip Aldağ A.Ş., tarihi boyunca pek çok ‘ilk’e imza atarak sektörde öncü misyon yüklenmiştir. Bugün, iklim krizi dünya gündeminin ilk sırasında yer almaktadır. İklimlendirme, soğutma sistemlerinde kullanılan, küresel ısınma etkisi yüksek soğutucu akışkanlar ve bu sistemlerin enerji tüketimleri, iklim değişikliğine yol açan etkenler arasındadır. Bu nedenle geleceğe saygılı tüm iklimlendirme, soğutma sistem üreticilerinin çabaları, iklim krizi ile mücadeleye destek vermelidir. Aldağ A.Ş.’nin Ar-Ge Merkezi; TB1 (Isı Köprüsüzlük) - T2 (Isı Geçirgenlik) sınıfına giren değerleri ile klima santrallerinde enerji verimliliğini en üst seviyeye taşımıştır. Aynı zamanda yüksek verimliliğe sahip EC fanlar kullanarak; Türkiye’nin ilk yerli EC fanlı fancoil cihazını geliştirmiştir.”
ÇEVRE DOSTU ÜRETİM, ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLER…
Öte yandan ‘çevre dostu bir kurum’ olmayı hedefleyen Aldağ A.Ş., Manisa Akhisar Organize Sanayi Bölgesi’nde 38 bin metrekare alana sahip yeni tesisini “Yeşil Bina” kriterlerini gözeterek inşa etmiştir. Aldağ A.Ş.’nin Manisa Akhisar fabrikasında çevre dostu uygulamalara odaklanmak, şirketin sürdürülebilirlik politikasının da önemli bir parçası olmuştur.
Kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilir oluşu, yağmur suyu toplama, gri su yönetimi, güneş kolektörleriyle sıcak su temini, en az su tüketimine gereksinim duyulan peyzaj, akıllı aydınlatma ve su armatürleri, akıllı tesislerde kullanılan Bina Yönetim Sistemi (BMS) gibi pek çok nokta Aldağ A.Ş.’nin attığı adımların örnekleridir. Yakın bir gelecekte, üretim tesisinde güneş enerjisinden elektrik elde edecek fotovoltaik panel yatırımı gerçekleşecek.
AR-GE ÇALIŞMALARININ ODAK NOKTASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR İKLİMLENDİRME ÇÖZÜMLERİ VAR
Doruk Oflaz, Aldağ A.Ş. tesisinde üretilen tüm cihazların odaklandığı en önemli noktaların yüksek enerji verimliliği ve sağlıklı iç ortam hava kalitesi olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor: “Aldağ A.Ş. tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli EC fanlı fancoil cihazı sayesinde, yıllık elektrik tüketiminde, 3-5 hızlı motorlara göre yüzde 50, karbondioksit emisyonunda yüzde 50, gürültü seviyesinde 3 dB’e (A) kadar, motorun ilk kalkışta çektiği akımda, on-off motorlara göre yüzde 75 azalma kaydedilebiliyor. Aldağ ısı geri kazanım cihazlarının yüzde 70 verimlilikteki ısı eşanjörü ile yüzde 30 enerji tasarrufu mümkün oluyor.
Sektörün ihracat hacmini artırmak için komponent üretimi yatırımları yapılarak dışa bağımlılığın azaltılması ve katma değeri yüksek, enerji verimli, karbon ayak izi küçük, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. Aldağ A.Ş., bu açıdan da ülkenin iklimlendirme cihaz ve sistem ihracatını artıracak inovatif teknolojiler üzerine çalışıyor.
Aldağ cihazlarının enerji verimliliğinin yüksek oluşu, akustik konfor ve kompakt tasarım, yüksek dayanım gibi özellikleri nedeniyle LEED, BREEAM, BEST gibi yeşil bina sertifikası almayı hedefleyen titiz projelerin öncelikli tercihi oluyor.”