Alarko Carrier, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin (ÇEDBİK) düzenlediği “Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 2022 - Sıfırın İnşası” etkinliğine altın sponsor oldu. Etkinlikte, Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, şirketin çevreci ve sürdürülebilir uygulamalarından bahsederek, gelecek vizyonu hakkındaki politikalarını anlattı.
İklimlendirme sektörünün öncülerinden Alarko Carrier, hayata geçirdiği projeleri ve yenilikçi ürünleriyle enerji konusundaki hassasiyetin farkında olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren marka, son olarak Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ev sahipliğinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle ‘Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 2022’ etkinliğine altın sponsor oldu. Etkinlikte konuşan Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, “Sürdürülebilirlik alanında çıkan fırsatları daha güçlü bir şekilde vurgulamak hedefiyle harekete geçtik” şeklinde konuştu.
"MALİYETİ ARTIRSA DA ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE"
Sürdürülebilirliği sadece çevre boyutuyla değerlendirmeyen; odağına insanı, çalışanı ve tüm menfaat sahiplerini alan, sosyal fayda ve etkili çevre bilinci hedefi güden bir marka olduklarını belirten Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, “Alarko Carrier, 70 yıla uzanan tarihinde sayısız yeşil veya sürdürülebilir konseptte projelerde öncü rol aldı. 1990’lı yıllarda Türkiye’de ilk organize ve çevre hassasiyeti bilinciyle oluşturulmuş Alkent konutları, gayrimenkul sektöründe yön gösteren ve ihtiyaçları şekillendiren bir proje olarak gerçekleştirildi. Yine 1987’de kurulan Altek Alarko enerji firmasıyla henüz serbest piyasa yapısı oluşmadan önce Yap-İşlet-Devret modeli ile Türkiye’nin ilk hidroelektrik santralinin inşasını ve yönetimini gerçekleştirdik, akabinde iki adet hidroelektrik santrali, iki ünite kombine doğalgaz çevirim santrali ve YEKDEM kapsamında yatırımını tamamladığı Karakuz HES ve Ö.İ.B.’dan 2019 yılında İşletme Hakkı Devri modeli ile aldığı Gönen HES ile bugüne kadar toplamda 283 MW kurulu gücünde tesisleri devreye alarak işlettik. 2018 yılında yaklaşık 1,2 milyar dolarlık yatırımla sadece Ortadoğu’nun değil Avrupa’nın da en ileri teknolojisine sahip ve çevresel etkinin minimuma indirildiği ithal kömürle çalışan termik tesisini inşa ettik. Çevreye en az etki bırakabilmesi adına mühendisler eşliğinde yapılan bu çalışmalar nedeniyle tesis inşaat maliyeti yaklaşık yüzde 20 artmış ve 150-200 milyon dolara yakın ek maliyet oluşturmuş olmasına rağmen santralin tam kapasite çalışması durumunda sadece Türkiye’deki yasal sınırların değil Avrupa’nın da uygulamaya esas aldığı yasal sınırların en alt noktasında faaliyetlerimizi sürdürebiliyoruz” dedi.
"POTANSİYEL YATIRIM FIRSATLARINI İNCELİYORUZ"
Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, Alarko Holding olarak enerji konusunun hassasiyetinin farkında olduklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Büyüyen ekonomide kıt kaynaklar göz önünde bulundurulduğunda, en verimli üretim kaynaklarını ülkemize kazandırırken, enerji dağıtım ve enerji üretim şirketlerimizin güçlü performansıyla bu alanda ciddi bir büyüme yakaladık. Önümüzdeki günlerde enerjinin yeni alanlarında da olmayı hedefliyoruz. Enerjinin depolanması ve hidrojen gibi yeni enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyor, bu alanlardaki potansiyel yatırım fırsatlarını inceliyoruz. Bununla birlikte enerjide verimlilik teması bizim hem sahiplendiğimiz hem de üstüne düşüp araştırma yaptığımız bir diğer konu. Bu alanda fiziksel iyileştirmeler dışında teknoloji ve yazılım destekli çalışmaları da yakın takip ediyoruz.”