HaberOrtak

AKILLI FABRİKALARDA GÜVENLİ VERİ ALIŞVERİŞİ

16. İstanbul Bilişim Kongresi’nde konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, üretim sektöründeki büyük veriye dikkat çekti.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul şubesi ev sahipliğinde düzenlenen16. İstanbul Bilişim Kongresi, 29 Kasım tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüsü’nde gerçekleşti. Kongrenin bu yılki teması ise  “Sürdürülebilir Teknolojiler Çağı, Kendi Kaynağını Üretebilen Toplum” oldu. CLPA (CC-Link Partner Association) kurultayın sponsorları arasındaydı. Moderatörlüğünü TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut’un üstlendiği “Dijital veri bağımlısı bir dünya nasıl yönetilecek? Veri bilimi ve yapay zekâ ile mümkün mü?” konulu panele; CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, Technohouse Yazılım Projeler Müdürü Kemal Demir, Bilig OpEx Kurucu Ortağı Tuluğ Siyahi ve TBD İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Ceyda Cimili Akaydın konuşmacı olarak katıldı.

“AKILLI FABRİKALARDA VERİLER HIZLI VE GÜVENLİ İŞLENMELİ’’

CLPA Türkiye MüdürüTolga Bizel, Endüstri 4.0 sürecinde büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesinin kritik düzeyde önemli hale geldiğine dikkat çekti. Akıllı fabrikalarda iletişim verilerinin hızlı ve güvenilir bir şekilde yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Bizel, makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği bu fabrikalarda pek çok verinin, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşıldığını belirtti.  “Bu sürecin başarısında ise bant genişliği büyük önem taşıyor. CLPA’nın Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı CC-Link IE TSN ise bu noktada devreye giriyor” diye konuşan Tolga Bizel, CC-Link IE TSN teknolojisiyle işletmelerin, modern Endüstri 4.0 uygulamalarının üreteceği büyük hacimli verileri işleyebildiğini ve ağ güvenirliği, üretkenlik ve kalite güvence stratejilerini bir sonraki aşamaya taşıyabildiğini belirtti. Bizel, bu yeni sistemin saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olduğunun da altını çizerek veri alışverişinin hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanmasıyla doğru stratejik hamleler yapılabildiğini, üretkenlik seviyesinin arttığını, bu sayede sanayicilerin rekabet gücünün yükseldiğini söyledi.