Turkcell ve Ericsson, Milvus Robotics iş birliğiyle 5G endüstriyel kullanım senaryolarından biri olan "Otonom Mobil Robot (AMR) Güvenli Geçiş" uygulamasını gerçek bir depo ortamında başarıyla tamamladı.
Söz konusu çalışma, yakın zamanda Turkcell test laboratuvarında gerçekleştirilen AMR Güvenli Geçiş endüstriyel kullanım senaryosunun Türkiye’de ilk kez başarıyla uygulandığı demonun devamı niteliğini taşıyor.
KESİNTİ VE GECİKME RİSKLERİNİN AŞILMASI SAĞLANDI
Kullanım senaryosu kapsamında, Milvus Robotics'in SEIT500 otonom mobil robotu depo içinde malzemeleri hızlı ve güvenli taşıması test edildi. 5G test bağlantısıyla çalışan AMR, internet üzerinden verilen komutları emir yönetim sistemi yoluyla robotların ortak görev yöneticisine aktarması sonrasında bu komutlar 5G bağlantısıyla depodaki robotlara transfer edildi.
Söz konusu demo ile 5G bağlantılı AMR, kör noktaya yerleştirilen endüstriyel alan tarayıcısıyla 5G üzerinden kablosuz bağlantı kurarak güvenli, verimli ve sorunsuz bir şekilde çalışırken, aynı zamanda WiFi bağlantılarında yaşanan kesinti ve gecikme risklerinin de aşılması sağlandı.
"ROBOTLARIMIZ 5G İLE UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR"
Gerçekleştirilen demo hakkında görüşlerini paylaşan Milvus Robotics Kurucu Ortağı Hasan Ölmez, mobil robotların endüstriyel kullanımlarında, bilhassa çoklu robotun kullanıldığı filo senaryolarında, WiFi kablosuz iletişiminden kaynaklanan problemlerle sıkça karşılaştıklarını, bu doğrultuda düşük bağlantı hızlarından kesintilere, erişim noktası kapsamasının darlığından veri aktarımındaki gecikmelere kadar temel sorunların öne çıktığını belirtti.
Gerek sahip olduğu özellikler gerekse problemler karşısında sunduğu çözümler dolayısıyla 5G’nin yakın gelecekte endüstriyel iletişim altyapısının temel standardı olacağına inandıklarını ifade eden Ölmez, yapılan testlerde WiFi ile 5G arasındaki performans farklarını ortaya koyduklarını söyledi.
Hasan Ölmez, robotlarının beşinci nesil mobil telekomünikasyon hizmetiyle uyumlu bir şekilde çalışacağını vurgulayarak, geçişi problemsiz olarak gerçekleştirdiklerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
"DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLEYECEK ÇÖZÜMLER SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ise, Türkiye’de dijitalleşmeye öncülük eden bir marka olarak geleceğe yönelik yenilikçi teknolojiler geliştirmeyi sürdürdüklerini, tüm süreçlerinde insan odaklı yaklaşımla hareket ederek kurumların ve insanların hayatını kolaylaştıran teknolojilere imza attıklarını ifade etti.
Teknolojide hem ulusal hem de uluslararası çözüm ortaklarıyla yaptıkları iş birliği sayesinde Türkiye’ye teknoloji alanında değer katma hedefiyle farklı sektörlerin ihtiyaç ve taleplerine yönelik inovatif çözümler geliştirdiklerini belirten Sezgin, "Otonom mobil robot demosuyla bunun ilk örneklerinden birini daha ortaya koymuş olduk. Ericsson gibi teknoloji alanındaki iş ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam ederek Türkiye’deki işletmelerin endüstriyel dönüşüm süreçlerini destekleyecek en yeni teknoloji ve çözümleri sunmaya devam edeceğiz." dedi.
"TURKCELL'İ VE ENDÜSTRİLERİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Konuya ilişkin konuşan Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın da endüstrilerin daha fazla nesneyi birbirine bağlama talebi arttığı müddetçe yüksek kaliteli ağlara olan ihtiyacın da buna paralel arttığını söyledi.
Ericsson Özel Şebeke Çözümünün, yüksek aktarım hızı ve düşük gecikme süresi ile güvenli ve verimli bağlantı için en iyi seçim olduğunu ve birçok kullanım senaryosunu desteklediğini vurgulayan Yalçın, bilhassa Endüstri 4.0 ve Lojistik 4.0 kapsamındaki bağlantı ve iletişim gereksinimleri göz önüne alındığında 5G'nin çok yakın gelecekte endüstriyel iletişim altyapılarında standart haline gelmesinin beklendiğini bildirdi.
Turkcell ve Milvus Robotics iş birliğiyle başarılı bir şekilde hayata geçirdikleri kullanım senaryosunun söz konusu teknolojinin geleceğinin oldukça parlak olduğunu net bir biçimde gösterdiğini dile getiren Yalçın, "Türkiye’nin dijital geleceğine giden kapıları daha da aralayacak Ericsson Özel Şebeke Çözümleriyle yeni kullanım senaryolarında Turkcell’i ve endüstrileri desteklemeyi sürdüreceğiz." dedi.
BÜYÜK MİKTARDA VERİ YAPAY ZEKAYLA İŞLEYİP YÖNETİLİYOR
Üç firmanın ortaklığıyla hayata geçirilen demo uygulaması, 5G ve özel şebekelerin sundukları özellikler sayesinde çok sayıda bağlantılı cihazın bulunduğu bir üretim ortamında bile AMR'lerin serbestçe hareket edebilmesi adına gereken büyük miktarda veriyi, yapay zeka yardımıyla işleyip yönetmesine imkan verdiğini de ortaya koydu.
Senaryonun başarıyla sergilenmesiyle beraber, Turkcell lojistik ve üretim sektöründe faaliyet gösteren kurumsal müşterilerine, sahip olduğu altyapının yanında Ericsson Private Network çözümü ile güvenilir ve hızlı 5G’ye hazır özel şebeke sunabilecek.