Beşinci nesil kablosuz iletişim teknolojisi olan 5G, önceki nesillere kıyasla daha yüksek veri indirme ve yükleme hızları, daha düşük gecikme süreleri ve daha geniş cihaz kapasitesi sunuyor. Bu özellikler, otonom araçlar, akıllı şehirler ve endüstri 4.0 uygulamaları gibi yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesine olanak tanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G teknolojisine geçiş çalışmalarının hızlandırıldığını ve 2026 yılında 5G'ye geçilmesinin planlandığını belirtmişti. Deneme çalışmalarında ise İstanbul Havalimanı dahil olmak üzere 25 lokasyonda 5G şebekesi denemeleri yapılmış ve bu denemelerde saniyede 1 gigabit veri indirme hızlarına ulaşılmıştı.
TÜRKİYE 5G'YE HAZIRLANIYOR
5G'nin Türkiye'ye ekonomik etkisine baktığımızda ise bu teknolojinin Türkiye ekonomisine yıllık 120 milyar TL'nin üzerinde katkı sağlaması bekleniyor. 5G'nin tam potansiyeline ulaşması için altyapı yatırımlarının artırılması ve kapsama alanının genişletilmesi gerekiyor. Bu süreçte, yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi de önem arz ediyor. Tam da bu noktada Root Mühendislik'ten bu sene içerisinde yeni teknolojilerinin müjdesinin gelmesi bekleniyor. Sektörlerindeki en önemli teknolojik gelişmelerden birinin 5G olduğunu söyleyen Root Mühendislik Genel Koordinatörü Hakan İrfanoğlu, şunları söylüyor:
"Burada paylaşabileceğimiz en önemli teknolojik gelişmelerden birisi de aslında 5G ile nesnelerin interneti. Nesnelerin interneti, IoT sistemler ile üretimde kullanılan tüm ekipmanların internete çıkması mümkün hale geliyor. Bizim gibi lokal makine üreticileri için 5G teknolojisi çok önem arz ediyor. 5G teknolojisi ile biz Mısır'a da makine sattığımızda, Avrupa'ya da makine sattığımızda, Amerika'ya da makine sattığımızda, bu makinelerin tümündeki verileri toplayıp anlamlandırabiliyoruz. Dolayısıyla 5G teknolojisinin bizim için önemli bir yeri var pazarda."
2025 YILININ SONUNDA LANSMANI BEKLENİYOR
Şu an üzerinde çalıştıkları yeni teknolojiye ilişkin de bilgiler aktaran İrfanoğlu, "Şu anda ürettiğimiz makinelerimizde yeni sistemler geliştiriyoruz, yeni haberleşme kartları geliştiriyoruz. Bu yeni işletim sistemi ile yeni kartlar ile biz aslında 5G teknolojisinin altyapısını kullanarak nesnelerin interneti ile tüm makinelerimizi yapay zekaya hazır hale getireceğiz. 2025 yılının sonlarına doğru ise biz artık makinelerimizi tamamıyla yapay zeka ile çalışabilir hale getireceğiz. Buna hazırlık olarak da tabii ki önden 5G teknolojisini yani nesneden internetini hazır hale getirebiliyor olmamız lazım." diyerek sözlerini tamamlıyor.