İnşaat ve Malzeme

“29. YILIMIZI YALITIM KREDİSİ İLE TAÇLANDIRMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Uzun yıllardır emek verdikleri Yalıtım Kredisi’nin İZODER’in 29. yılında hayata geçmesini ‘sektör için armağan’ olarak nitelendiren Başkan Emrullah Eruslu, “Isı, su, ses ve yangın yalıtımının önemini vurgulamaya devam edeceğiz” dedi.

29. kuruluş yıl dönümleri dolayısıyla bir açıklama yapan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Bir yaşımızı daha geride bırakırken yıllardır emek harcadığımız yalıtım seferberliği kapsamında önemli bir adım olarak gördüğümüz Yalıtım Kredisi’nin hayata geçmesi, emeklerimizin karşılığını alma noktasında bize büyük bir armağan oldu. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. İZODER olarak ülkemizin enerjisini yükseltecek, verimliliğini ve konforunu artıracak çalışmaların içinde yer almaya devam edeceğiz. Sektörümüze ve üyelerimize başarılarla dolu nice 29 yıllar diliyorum" ifadelerini kullandı.

13 Haziran 1993’te kurulan İZODER’in, yalıtım bilincini arttırmaya yönelik faaliyetleriyle toplumun sağlıklı, konforlu, güvenli ve enerji verimli  yapılarda yaşamasına önemli katkı sağladığını belirten Emrullah Eruslu, “29 yıl önce sektörümüzün gelişimine öncülük etmek, halkımızın yalıtımla sağlayacağı verimlilik ve konfora dikkatlerini çekmek ve bu alanda farkındalık yaratmak için İZODER çatısı altında toplandık. Bugün enerji verimliliği gündemimizin önemli bir bölümünü oluşturuyor ancak su, ses ve yangın yalıtımları konusunda da atmamız gereken adımlar bulunuyor” şeklinde konuştu.

YALITIM KREDİSİ İLE HEM VATANDAŞ HEM DEVLET KAZANACAK

Yalıtım ile yılda 9-10 milyar dolar tasarruf elde edilebileceğini vurgulayan Emrullah Eruslu sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Hazine Maliye Bakanlığımız öncülüğünde, sektör temsilcileri olarak bizlerin de katkı sağladığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Yalıtım Kredisi ile halkımız yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL'ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek ve evlerini daha düşük faturalarla kışın ısıtabilecek, yazın da serinletebilecek. Yalıtım Kredisi ile her yıl 300 bin hanenin (daire) yalıtılması durumunda 5 yıl sonunda toplam 4,8 milyar metreküp doğalgaz tasarruf edilmiş olacak. Tasarruf edilen bu miktar 2020 yılında konutlarda tüketilen toplam enerjinin yüzde 15,5’ine karşılık geliyor ve parasal karşılığı 60 milyar TL’yi aşıyor. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji tüketimini yaklaşık yüzde 15, hane halkının yakıt giderlerini yüzde 50 azaltmamız mümkün. Sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sınıfı binalar) her yıl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var. Yalıtım Kredisi sadece vatandaşa değil devletimize de kazandıracak.”

EĞİTİM ÇALIŞMALARIYLA FARKINDALIĞI ARTIRACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile  14 farklı ilde düzenlenen Tüm Yönleriyle Yalıtım seminerlerine  bu yıl belediyelerle devam ettiklerini belirten Eruslu, Silivri Belediyesi ve Gaziatep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yapılan ısı, su, ses ve yangın yalıtımı seminerlerinin yoğun ilgi gördüğünü, yalıtımla ilgili kamu ve özel sektörde görev alan profesyonellere, geleceğin tasarımcısı ve karar vericisi konumuna gelecek öğrencilere, yalıtım yaptırmayı düşünen vatandaşlara yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

MEVZUATLARI GELİŞTİREREK UYGULANMASINI SAĞLAMALIYIZ

Tüm yalıtım branşlarının, yönetmelik ve standartlara uygun bir şekilde üretilmesi ve uygulanmasının gerektiğine dikkat çeken Emrullah Eruslu şunları söyledi: 
“Bugüne kadar sektörümüzü direkt etkileyen yönetmelikler konusunda önemli çalışmalar yaptık. 2000 yılında Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’nden, 2018 yılında yürürlüğe giren Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ile Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği’ne kadar yalıtımın tüm branşları ile ilgili mevzuatların ve kılavuzların hazırlanmasına katkı sağladık. 

Enerji verimliliği açısından ülkemiz için stratejik öneme sahip olan ısı yalıtımı ile ilgili mevzuatlardaki geliştirmelerin sürdürülmesi gerekiyor. Bugün mevzuatlarımızın tanımladığı asgari kalınlıklardan çok daha kalın ısı yalıtımı yapılmasının önünü açmamız gerekiyor. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz “Tek Yol U Dönüşü” kampanyamızla ülkemizdeki binaların daha az enerji harcayan, çevre dostu bir yapıya kavuşması için çatı, duvar ve döşemelerimizdeki yalıtım kalınlıklarını artırarak ve kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanarak U değerlerimizin iyileştirilmesi gerekliliğini vurguladık.

Küresel enerji dengelerindeki değişimler ülkeleri enerji verimliliği konusunda daha hızlı adımlar atmaya yöneltiyor. Şubat ayında Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde bir düzenleme yapılarak, 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az 'B' olacak şekilde inşa edilmesini ve kullanılacak enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını zorunlu hale getirdi. Düzenleme, halen "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılmasını, ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarının da bir miktar artırılmasını sağladı.  Öte yandan enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için tüm binaları kapsayan ve enerji verimliliğinde yüzde 20’den çok daha fazla iyileştirme hedefleyen düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim.” 

SU VE SES YALITIMI DA UNUTULMAMALI 

Açıklamalarında deprem önlemlerinin önemine de değinen Emrullah Eruslu, “Ülkemizin bir başka gerçeği depremi de unutmamak gerekiyor. Depremin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedenlerinden biri korozyon olarak karşımıza çıkıyor.  Bir yapının ana unsurları olan demir ve betonu, suyun olumsuz etkilerinden su yalıtımıyla koruyarak binalarımızı depreme karşı güçlü hale getirmeliyiz.
Öte yandan özellikle evde kapalı kaldığımız pandemi döneminde ses yalıtımının önemini çok daha fazla hissettik. Günün büyük bölümünde birçok alanda gürültünün yıpratıcı etkilerine maruz kalıyoruz. İZODER olarak toplum sağlığı için gürültü farkındalığının oluşması ve gürültüye alışmamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Yapılarda yangından korunmak ve yangın sırasında güvenli bir şekilde yapıyı terk edebilmek için yangın yalıtımı ile önlem almamız hayati önem taşıyor. Yangın yalıtımı uygulamalarının, yeni bina ve renovasyon çalışmalarının bir parçası olması gerekiyor.
Şu aşamada kentsel dönüşüm süreci; ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirerek yeniden inşa edilecek tüm binalara doğru yalıtım  uygulamalarının yapılmasını sağlamalıyız. Türkiye’deki binaların ısı, su, ses ve yangın yalıtımıyla  daha az enerji harcayan, güvenli, sağlıklı, konforlu ve çevre dostu olması için İZODER olarak 29 yıldır olduğu gibi çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.